Как София да опази сградите в стил модернизъм, беше темата

...
Как София да опази сградите в стил модернизъм, беше темата
Коментари Харесай

Милано и Тел Авив с идеи как София да опази паметниците на културата

Как София да опази постройките в жанр модернизъм, беше тематиката на лекцията на основния проектант Здравко Здравков, арх. Лоренцо Доли Еспести от Милано и арх. Амнон Бар Ор от Тел Авив. Изявата беше нощес във Военния клуб и е част от поредицата " Разговори за града ".

Доста здания освен в столицата са в този жанр, присъщ за времето сред двете международни войни, означи откривателят на модернизма Васил Макаринов. Освен известните като грандхотел " България " и Младежкия спектакъл, 22-ра гимназия, даже гаражът на колите за спешна помощ на " Бърза помощ " на Сточна гара е в този жанр. Той е бил издигнат като голям затрупан пазар за вехтории със 139 сергии през 30-те години, само че през соца зданието е преустроено в гараж и унищожено като притежател на модернизма, даде образец Макаринов.

В Милано, който може да се назова столицата на модернизма, има общинска дирекция, която дефинира коя постройка не би трябвало да се трансформира и преустройва, изясни арх. Еспести. При наложена такава възбрана на притежателите се опростяват 50% от разноските за главен ремонт. " Но те даже да изискат да сменят плочките в банята, би трябвало да получат утвърждение от тази дирекция ", акцентира той. Много притежатели избират парцелът им да не получи статут на архитектурен монумент, тъй като общината има правото даже да спре договорка за продажбата на такава постройка, добави арх. Еспести.

Научно-фантастичен ремонт на фабрика

В Тел Авив, Израел, решенията за опазването на скъпи остарели здания граничат с фантастиката. Фабрика за текстил, строена през 20-те години, в този момент попада в центъра на града, описа арх. Бар Ор. Машините от дълго време са изнесени и постройката стоеше голяма, празна и злокобна до 2010 година Появи се вложител, който ми сподели " Аз желая да пребивавам в нея! " описа архитектът, който управлява компания за реорганизация на остарели къщи.

" Той искаше паркинг, басейн и така нататък, а към фабриката нямаше място. Тогава взехме решение да прокопаем три етажа под постройката и там да ги разположим. Първо укрепихме остарялата фабрика с железна структура, след това забихме бетонни колони в земята под нея, на които трябваше да я държат, до момента в който копаем надолу. Тя в един миг цялата беше във въздуха, до момента в който ровехме изпод. Конструкцията устоя и в този момент тази неповторима постройка с фасада от достоверните червени тухли, с които е издигната от поляци преди 100 години, е модерна от вътрешната страна жилищна постройка, а подземен има голям паркинг и басейн ", описа арх. Бар Ор.

Друг метод за избавяне на монументи на културата в Тел Авив е дословното им пренасяне на друго място. Пет големи къщи се оказали в средата на строящ се нов бул.. Арх. Бар Ор сподели видео по какъв начин къщите се подвигат, под основата им се поставят колела и се побиват още веднъж в земята на 30-на метра.

Тъй като основният проектант на София интензивно търси подходи за стимулиране на притежателите на здания монументи на културата да ги реставрират, арх. Бар Ор изясни всеобщата методика, възприета от кметството на Тел Авив.

Неразделни - остаряла къща и небостъргач

" Общината позволи по бул. " Ротшилд " да се подвигат небостъргачи, само че там имаше непокътнати остарели къщи, доста от тях в жанр модернизъм. Всички те са обърнати напълно към морето, тъй като евреите желаят да гледат в посоката, откъдето всички те са пристигнали – през морето от Европа ", означи арх. Бар Ор. За да не се събарят тези къщи, се даде право на притежателите им да продадат въздуха над тях. Така до всяка триетажна къща израсна 30-40-етажен небостъргач. Не събаряме остарялата, а я укрепваме и подвигаме новата. Те двете са съобразени по този начин, че да се крепят взаимно и да не си пречат. " Сега можете да видите доста такива двойки здания в Тел Авив ", сподели израелският проектант.

Изследователят на модернизма, изкуствоведът Васил Макаринов, разяснява, че в София тези здания би трябвало да се запазят в безусловно достоверния си тип, без никакви взаимни отстъпки. " Когато се ремонтира, строителните материали би трябвало да са същите, с каквито е издигната постройката. Смяната на дограмата с ПВЦ унищожи здания в София, изявени представители на модернизма ", със страдание означи той. Добавянето на орнаменти към изчистените форми на модернистичните фасади безусловно унищожава стила им и се получава пошла реплика, съобщи макаринов.

 Дограмата е напълно сменена, което унищожи достоверния жанр на тогавашния затрупан пазар, в този момент гараж на колите за спешна помощ на
© Велко Ангелов

Дограмата е напълно сменена, което унищожи достоверния жанр на тогавашния затрупан пазар, в този момент гараж на колите за спешна помощ на " Бърза помощ ", изясни Васил Макаринов.

" В Тел Авив прибавяме нови етажи към остарялата постройка, само че го вършим по този начин, че отчетливо да се вижда до каква степен е паметникът на културата и от кое място стартира новата ", акцентира арх. Бар Ор.

" В Италия може да се разгласи за монумент на културата даже постройка, издигната през вчерашния ден. И всички забрани за преустрояването й се задействат незабавно ", означи арх. Еспести.

Столичната община продължава търсенето на разновидности за запазване на архитектурното завещание на града. " Пилотната стратегия " Културно завещание " е призната и ние ще я надграждаме. Трябва да намерим финансовия модел за запазване на скъпите старинни здания. Собствениците не би трябвало да бъдат единствено от страната на осъдените. След като се срещаме с опита на други градове, ние ще търсим модела за София ", означи основният проектант на София Здравко Здравков. Следващата демонстрация от поредицата " Разговори за града " ще е отдадена на пешеходните градове, разгласи той и е планувана за края на юни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР