Как си?“ – това са двете най-безполезни думи в света

...
Как си?“ – това са двете най-безполезни думи в света
Коментари Харесай

„Как си?“ – най-безполезният въпрос

„ Как си? “ – това са двете най-безполезни думи в света на връзката. Човекът, който задава въпроса, не се интересува изключително, а този, който ще му отговори, не споделя истината. Резултатът е една изгубена опция и безсмилен разговор с никаква връзка.

Ключът към извличането на максимума от диалозите е просто да задедете на индивида насреща поредност от въпроси, настояват откриватели от Харвардския университет. В серия от опити те са анализирали над 300 онлайн разговорa и откриват, че тези, на които са им задавани по-смислени следващи въпроси (т.е. разнообразни от „ Как си? “ или „ Какво правиш? “), са харесали доста повече своя събеседник.

Е, по какъв начин да станете и вие толкоз харизматични и забавни? Зависи от въпроса, с който ще започнете, и върху какви следващи въпроси ще се фокусирате по-късно. Вижте няколко тактики, благодарение на които ще сте основателите на смислените диалози.

1. Прилагайте схемата A.C.T.

Кога беше последният път, в който бяхте на среща и тя не стартира с общи приказки? Това е натурален метод хората да се сближават. Започнете с въпрос, който ще построи диалог, отговарящ на така наречен скица A.C.T.:

A – има достоверност (Authenticity)

C – има доближаване (Connection)

T – има тематика (Topic), която ще помогне събеседниците ви да придобият визия кой сте вие

Някои от въпросите могат да са: „ За какво мислите сега? “, „ Какво ще вършиме другата седмица? “, „ Напомняш ми на известна персона, само че не мога да си спомня тъкмо коя – с кого свързваш себе си? “

2. Не бъдете новинар

Много хора подхождат, споделяйки вест от последния час – приказват за трафика, спорта, времето и така нататък Запомнете: да се държите като новинар е най-лошият метод да стопите ледовете. Има няколко изключения, да вземем за пример, в случай че новината би била доста забавна за вас, шефа и сътрудниците ви. Но въпреки всичко, пробвайте се да избегнете тези клиширани тематики и се фокусирайте върху неща, по-важни за вас.

3. Наблюдавайте какво се случва в близост

Отворете очите си, преди да отворите устата си. Открийте нещо в близост, върху което да се фокусирате, като картина на стената, фамилна фотография на бюрото, каска за мотор и така нататък Такива елементи могат да провокират доста забавен диалог. Представете си, че говорите с основния изпълнителен шеф на огромна, знакова компания и той е на път да напусне. Забелязали сте купчина празни кашони до стената в офиса му. Можете да започнете с въпроса „ Колко мъчно за Вас е да напуснете тази работа? “. Това ще докара до доста по-дълбока и прочувствена полемика, която не би се случила, в случай че не бяхте забелязали кашоните.

4. Бъдете първи

Независимо дали сте на персонална среща, или в конферентен диалог, започнете първи да говорите. В противоположен случай, има възможност да се случат две неща: първо, някой различен ще разяснява това, което вие сте желали, и второ, по-приказливите ви сътрудници ще стартират с техните въпроси. Така ще изпуснете вашия личен късмет.

5. Не става въпрос единствено какво ще кажете

Освен думите ви, значение имат и тона на гласа, лицевите експресии и очният контакт. При персонален диалог гледайте другите в очите, до момента в който говорите, вместо да седите, навели глава към масата или с взор, забит в стената. Когато говорите по телефона се усмихвайте – това ще направи гласа ви по-топъл. Не става въпрос единствено какво ще кажете, само че и по какъв начин ще го кажете. Подходът оказва помощ на другите да се приближат до вас.

Просто го направете

Особено за интровертите, започването на диалог може да е доста мъчително. Но в случай че не казвате нищо в моментите преди да стартира бизнес срещата, или когато сте в асансьора с шефа си, има риск да станете невидими.

Първо, успокойте се. Почти всички се тормозят от другите, изключително от тези, които са на по-високи позиции от тях. Спомням си възприятието, когато се срещнах с 4-звезден военачалник от Пентагона. И възприятието, когато се срещнах с някогашния английски министър председател Дейвид Камерън. Но си поех надълбоко въздух и започнах да приказвам.

Гари Бърнисън, основен изпълнителен шеф на Korn Ferry, за Cnbc.com

Редактор: Габриела Беличовска
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР