Как ще се случи преходът към зелена енергия – тази

...
Как ще се случи преходът към зелена енергия – тази
Коментари Харесай

„Зелената сделка“: Намаляване на вредните емисии без ощетяване на районите с въглища

Как ще се случи преходът към зелена сила – тази тематика разискаха представители на българските управляващи и Европейската комисията на интернационална конференция, проведена от dir.bg и уеб страницата за енергетика, екология и стопанска система 3e-news.net, на която bTV Media Group е сътрудник.

Събитието беше намерено от служебния министър председател Стефан Янев, който прикани за равномерен преход.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Когато приказваме за „ Зелената договорка “, не би трябвало да се фокусираме само върху това какво затваряме, а върху това какво отваряме и градим, дали сме в положение да градим бъдещето “, съобщи министър-председателят и добави, че преходът към зелена сила е заложен в българския План за възобновяване и резистентност, който през днешния ден беше изпратен в Брюксел.

Зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс изясни, че няма бъдеще в потреблението на въглища.

„ Не споделям, че още на следващия ден може да премахнем въглищата, само че малко по малко би трябвало да понижаваме използването им и този запас да се заменя с други. Това, че цената на електрическата енергия сега се усилва се държи напълно на увеличение на търсенето след Коронавирус рецесията “, изясни той.



И Янев, и Тимерманс бяха безапелационни, че зеленият преход не би трябвало да ощети жителите и стопанската система. Според тях внезапните промени биха основали проблем.

Гост на конференцията беше и българският еврокомисар по дигитализацията Мария Габриел. Според нея би трябвало да превърнем провокациите във опция и да вървим към вложения в обучение и районна политика.
Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков
Делегатите на конференцията бяха посрещнати от протестиращи против „ Зелената договорка “. Те показаха терзанията си, че поради прехода, живеещите в минодобивни региони ще останат без прехранване.

Символични в ръцете си държаха свещи и лапми.

Президентът Румен Радев не беше посетител на конференцията, само че също разяснява тематиката. Държавният глава съобщи, че България ще направи всичко допустимо, с цел да отбрани въглищните си централи.

На въпрос дали страната ще успее да отбрани пред Европейска комисия датата 2040 година за затваряне на централите, президентът сподели: „ Трябва „ Зелена договорка “, би трябвало зелен преход, само че той би трябвало да бъде разгръщан доста деликатно, тъй че страни като България да не изгубят своята конкуренция и да не платят една доста висока цена “.
#mycountrytalks-embed { border-width: 0; margin-top: 1.5em; margin-bottom: 1.5em; }
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР