Как ще се промени курсът на Варшава след парламентарните избори? Управляващата

...
Как ще се промени курсът на Варшава след парламентарните избори?
Управляващата
Коментари Харесай

Как ще се промени курсът на Варшава след парламентарните избори

Как ще се промени курсът на Варшава след парламентарните избори?
Управляващата партия в Полша може да загуби болшинството си в Народното събрание. Според екзитполовете тя води на изборите, получавайки към 37% от гласовете. Това обаче не е задоволително, с цел да се образува ръководещо болшинство. Опозиционната “Гражданска коалиция ” на някогашния министър-председател Доналд Туск получава авансово 31% от гласовете. Нейните съдружници – над 20%. Това в последна сметка ще им обезпечи болшинство от места в Народното събрание. Самият Туск към този момент съобщи, че той ще бъде този, който ще сформира новото държавно управление.

Чуждестранната преса за изборите в Полша

Ето къс преглед на задграничната преса за извършените през вчерашния ден избори в Полша.

Бившият началник на Европейския съвет и някогашен министър-председател Доналд Туск едвам дочака затварянето на изборните секции, с цел да разгласи успеха си. Това написа The Guardian. Въпреки че ръководещата партия “Право и правдивост ” в последна сметка поведе в социологическите изследвания, не може да се каже, че Туск е сбъркал. Обединената опозиционна коалиция евентуално ще завоюва болшинство от местата в Народното събрание.

“Това е краят на неприятните времена, краят на ръководството на “Право и правдивост ”. Този ден ще остане в историята като началото на възраждането на Полша ”. Това разгласи Доналд Туск под аплодисментите на своите поддръжници.

Партията “Право и правдивост ” има болшинство в Народното събрание от осем години, през които трансформира публичната телевизия в агитационен инструмент на държавното управление. Това написа Financial Times. Освен това лимитира правото на аборт и демонизира еднополовите двойки, мигрантите и бежанците. Това разгневи Брюксел, който в последна сметка замрази финансирането на Полша в размер на десетки милиарди евро. Туск даде обещание да деблокира средствата и да върне Варшава на корав проевропейски път.

Победните речи на опозицията обаче може да се окажат преждевременни, напомня The Washington Post. Президентът Анджей Дуда, някогашен член на “Право и правдивост ”, ще би трябвало да реши дали да повери съставянето на държавно управление на досегашния министър-председател Матеуш Моравецки или на опозицията. Напълно допустимо е той да връчи мандата на партията, спечелила болшинство от гласовете.

“Освен това провокациите, пред които е изправена страната, могат да бъдат посрещнати от постоянна коалиция. А не от пъстра коалиция, чиято единствена обща полезност е омразата към ръководещата партия ”. Това съобщи Моравецки.

И акцентира, че по-нататъшното броене на гласовете може да промени резултатите.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР