Как ще се ползват новите билети за градския транспорт в

...
Как ще се ползват новите билети за градския транспорт в
Коментари Харесай

Как ще се ползват новите билети за градския транспорт в София


Как ще се употребяват новите билети за градския превоз в София. От 1 януари 2023 година отпадат и някои от предлаганите до момента абонаменти.

От началото на 2023г. влизат в продажба нови транспортни документи – билети 30+ и 60+, напомнят от Столичната община.
.
 ЦГМ От 1 януари 2023 година отпадат и някои от предлаганите до момента абонаменти:
• Тридневна карта за всички линии;

• Месечна за една линия наземен транспорт;

• Месечна – за метро;
• Месечна – метро „ плюс “ – за метро и една линия наземен транспорт;
• Тримесечна – за всички линии;
• Шестмесечна – за всички линии;

Заредените абонаменти могат да се употребяват до крайния период, за който са издадени, но не по-късно от 31.12.2023 г.Промяна ще има и в превозните документи за метро, като от 01 януари 2023 година се стопират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12,00 лева Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да употребяват закупените билети до 31.03.2023 година
Какво би трябвало да знаем при валидация с банкова карта:
• В транспортното средство с дадена банкова карта може да се валидира единствено един пасажер. Причината за това е плануванаъа агрегация на пътуванията до дневна карта от 4,00 лева

• Трябва постоянно да използвате един и същ притежател: физическа карта, телефон, таблет или смарт-часовник. Валидаторите в транспортните средства разчитат всеки притежател като обособена банкова карта и с цел да се агрегират пътуванията ви до дневна карта от 4,00 лева, би трябвало да изберете един притежател и в границите на деня да правите валидациите единствено с него.

При инспекция, предоставяйте на контрольора носителя, с който сте се валидирали!• Ако сте закупили цифров превозен документ (MPass), който изисква валидация посредством разчитане на QR-код, а в това време на мобилното ви устройство има електронен портфейл (виртуална карта), би трябвало да се уверите, че същият е затворен (неактивен). В противоположен случай, валидаторът може да таксува виртуалната ви карта вместо QR-кода на цифровия превозен документ.

• Заплащането на дължимата сума става след края на работното време на градския превоз. Можете да наблюдавате всичките си пътувания и дължими за тях суми в приложението City by DSK, като го свалите от AppStore и Гугъл Play.

• Винаги следете какво известие изписва валидаторът. Всяка индикация, друга от „ Валидна карта “, съпроводена със зелен светлинен сигнал, значи, че съответното пътешестване не е заплатено и при инспекция подлежите на глоба.

* Sofia City Card– пластика с чип, позволяваща неведнъж зареждане на краткосрочни и дълготрайни транспортни документи. Цената ѝ е 3,00 лева и се  издава в пунктовете за продажба на ЦГМ ЕАД. Краткосрочните транспортни документи могат да бъдат заредени в пластиката в пунктовете на ЦГМ ЕАД, в касите на метрото и онлайн през уебпортал. Дългосрочните транспортни документи (абонаментни карти) се зареждат в пластиката единствено в пунктовете на ЦГМ ЕАД и през уебпортал.

** Ultralight– хартиена карта с чип, позволяваща многократно  зареждане единствено на краткосрочни транспортни документи. Цената ѝ е 0,80 лева и може да бъде закупена от пунктовете за продажба на ЦГМ ЕАД, както и от всички каси в метрото.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР