Как ще се отразят на държавата санкциите срещу Васил Божков,

...
Как ще се отразят на държавата санкциите срещу Васил Божков,
Коментари Харесай

Икономисти: След санкциите на САЩ, основният риск е репутационен. Може да смути инвеститори

Как ще се отразят на страната глобите против Васил Божков, Делян Пеевски и обвързваните с тях компании ми бе първата тематика на " Референдум " по Българска национална телевизия и въпрос към икономисти и финансисти в студиото.  Трудно ми е да преценява, защото не се е случвало до момента. Сигурно е, че банките и всевъзможни финансови системи ще прекратят връзките с компаниите, съобщи финансистът Емил Хърсев.  Георги Ганев от Центъра за демократични тактики допусна, че са вероятни отрицателни резултати. И най-големият е как чужди вложители ще одобряват името на България, което е обвързвано със закона " Магнитски ". Според него най-голямата заплаха е репутационният риск.  Икономистът Лъчезар Богданов също не беше сигурен какво ще се случи, защото обстановката е нова за България, а и за Европа. " Може би, като изключим първичните уплах и стрес, в случай че се види, че има реакция от управляващите и финансовата система, това да даде крачка напред. Били сме ударени от подобен изненадваш потрес, а институциите в случай че реагират, значи че те могат да се чистят ", сподели той, в това число и финансовите институции. Според икономиста Владимир Сиркаров репутационният риск е важен за инвеститорския интерес. Той обаче посочи, че от години съществува въпросът за съществени корупционни схеми. Директният резултат надали ще е огромен, само че от репутационна позиция ще има  последици в кратковременен проект. " Сигналите от сътрудниците ни демонстрират, че има проблем, само че решението е в наши ръце ". Хърсев не има вяра, че може да пострадат компании, които са изрядни, защото фирмите от листата са групирани в едни и същи браншове. Според него по тематиката се приказва от 2 години. " Макар и противен, това е завършек на едно очакване ", сподели още той.   Георги Ганев счита, че ходът с публикуването на компаниите и обвързваните лица е добър, с цел да се видят кои са те и в случай че някой има връзки, да ги приключи. Лъчезар Богданов  споделя, че това са наказания, наложени от американското държавно управление, те касаят територията на Съединени американски щати и американски юридически и физически лица. Ако някоя компания купи в Съединени американски щати неподвижен парцел от такова лице, може да пострада.  Емил Хърсев посочи, че всяка банка, под която и да е пълномощия, която прави действия на територията на Съединени американски щати, може да бъде спряна, да бъдат закрити кореспондентските й сметки там, в случай че продължи да обслужва тези субекти. Ганев счита, че няма да изчезнат вложенията, само че разходът на един вложител се усилва, защото ще му се наложи да изследва.
Богданов  сподели, че в нашия надзор е да има дейности, които да изчистят системата.  Той съобщи, че главният ограничител за растежа на стопанската система е работата на правораздавателната система. Той я оприличи на наклонено поле.  Другата задача е да се усъвършенства успеваемостта на обществените разноски и то бързо. Така се мина и към втората тематика - възобновяване на стопанската система и положението на бюджета на страната.  Според Хърсев след пандемията сме в друга обстановка и от едни ограничения за подкрепяне за оцеляване би трябвало да има пренасочване към към стимулиране на бизнеса да работи обикновено.  Лъчезар Богданов съобщи, че сме не запомнили ковид,  и с цел да не се повтаря пандемията, изходът е имунизацията.  " Шансът за бързо възобновяване е да няма различен здравен потрес ". Той счита, че  ограниченията за работещите бизнеси би трябвало да отпадат, а да се подкрепят затворените. В обществената сфера тези 50 лева за пенсионерите висят някак си, съобщи той. Да се подкрепят, само че нуждаещите се. Сиркаров счита, че при форсмажор  е обикновено страната да се намесва в интерес на най-засегнатите. При тях безвъзмездните средства като че ли са оправдани. Колкото са по-продължителни обаче, те основават " наркотична взаимозависимост ". Според него обявената от икономическия министър Кирил Петков поддръжка за оперативна активност е вярна.  Богданов вижда смисъл от ограниченията за засегнатите бизнеси доколкото международната стопанска система беше във фризера. 2/3 от секторите в този момент са над равнищата преди рецесията. Ако цялостен един бранш е нагоре и някоя компания не е добре, това е нейн проблем. Богданов засегна проекта за възобновяване и резистентност и попита, за какво България желаят единствено грантове, а не желае финансиране със заеми.
Ако плановете са положителни, за какво не желаеме да ги финансираме с дългосрочни  заеми при преференциални условия, зачуди се той.  За Българската банка за развиване сред икономистите и финансистите настана спор. Според Богданов, в случай че желаеме стратегии за дребния и междинния бизнес, това може да се през фиска. Няма потребност от такава банка. Хърсев изрично не с съгласи, само че не беше съгласен  банката да кредитира единствено дребния и междинния бизнес и уточни като образец отбранителната промишленост.  Ганев цитира банкер, който му споделил, че българските политици имат потребност от играчка, в случай че им я вземат, банката, ще желаят друга играчка.  Всички се съгласиха, че има потребност от преизчисление на пенсиите, базата е 2008 година Въпросът е каква да бъде постройката на пенсионната система, което има потребност от главен ремонт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР