Как ще настигне България средните доходи в ЕС? Кои сектори

...
Коментари Харесай

Как ще се развива икономиката и кои ще са двигателите на растежа

Как ще настигне България междинните приходи в Европейски Съюз? Кои браншове ще движат стопанската система? Трябва ли да се подвигат налозите? Може ли да се усъвършенства бизнес средата? Как да се поддържат бедните?

На тези и доста други въпроси, засягащи бизнеса средата, се пробваха да отговорят главните политически партии в икономическия спор, проведен от " Капитал " на 29 март. Поканени бяха партиите с максимален късмет за новия парламент, като представители изпратиха от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Демократична България ", а от групировката на Слави Трифонов " ИТН " отклониха поканата поради решението на партията да не влиза в диспути с съперниците си.

Накратко може да се заключи, че всички съперници на ГЕРБ се сплотиха към очевидното: страната продължава да е на дъното в Европейски Съюз по индикатора Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, а страни като Румъния, с които започнахме европейската си интеграция при еднакъв старт първоначално, в този момент са много по-напред.

" Основният отговор на въпроса за какво стопанската система на България продължава да пораства, само че с постепенно движение, е, че се изчерпа моделът, по който страната настигаше Европейски Съюз през първото десетилетие на този век ", изяснява икономистът Георги Ганев, който е от гражданската квота на " Демократична България ".
Георги Ганев и Иво Мирчев, " Демократична България "
" Важно е растежът да е включващ, да е зелен, да е интелигентен, само че най-важно е да е висок. Ръст на Брутният вътрешен продукт сред 3 и 4% годишно е резултат, с който някоя страна членка би мога да се гордее. Но за страна, която има упоритостта да конвергира по-бързо, съм склонен, че това не е задоволителен напредък ", споделя Томислав Дончев от ГЕРБ. Той добавя, че няма по какъв начин единствено една мярка да е ускорител на стопанската система, по тази причина и предлагането им е " е микс от политики ".

Дончев и неговият сътрудник в дебата - Владислав Горанов, показаха че са нужни масирани вложения, увеличение на квалификацията на работната мощ, възстановяване на инфраструктурата, по-добра бизнес среда, в това число консенсусна правосъдна промяна и фрапантно увеличение на разноските за цифровизация, за нововъведения в частния бранш. Всичко това звучи добре, само че очевидният въпрос е по какъв начин трансформира бизнес средата партия, която е на власт от над десетилетие.
Томислав Дончев и Владислав Горанов, ГЕРБ
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР