Как се усвоява математиката за 7 клас, учена на пресекулки

...
Как се усвоява математиката за 7 клас, учена на пресекулки
Коментари Харесай

Кризата за кадрите в образованието: По-трудната математика в 133 СУ А. С. Пушкин

Как се усвоява математиката за 7 клас, учена с прекъсвания с няколко разнообразни учители - това ще покаже през юни на външното оценяване " късметлийска " паралелка от 133 СУ " А.С.Пушкин ". Същите деца преди две години имали сходно усложнение и с другия главен предмет – българския език. Защо се случва това – Actualno.com опита да разбере в диалог с шефа на учебното заведение Даниела Борисова.
Говорихме с госпожа Борисова по сигнал на разтревожени родители и поискахме изясняване на обстановката и от РУО - София. От отговора стана ясно, че е имало 8 случая , когато друг преподавател по математика почва да води часове в учебното заведение единствено в границите на няколко месеца.
В диалога с Actualno.com Борисова не си спомни за случая с българския език отпреди две години: " Аз помня ли 2016-та кой е бил в болничен?..Имам 105 души личен състав. Примерно - през 2016-та и мен ме нямаше известно време, тъй като бях оперирана ". А за математиката е безапелационна: " Всичко, каквото е трябвало, сме го създали. От материала нищо не е пропуснато. Зам.-директорите ми са и двамата математици и бяха в часове при децата сред назначенията на заместниците. Преподаването не е било с прекъсвания, децата не са оставали без преподавател. В случая се създава вест. Във всяко учебно заведение има апетит за заместници. Да се откри заместител по който и да е предмет, е проблем на образованието, освен на 133-то учебно заведение ".
По думите на директорката, титулярът по математика предишното лято си счупила неприятно крайници, последвали интервенции, а от началото на образователната година вместо нея на паралелката седмокласници преподават математик след математик , също двамата зам.-директори... Като осми за годината преподавател по математика на тези седмокласници се обрисува тяхната първа учителка, която се връща на работа през май – единствено месец преди външното оценяване, включващо и научената в нейно неявяване математика. Тогава, евентуално отново ще има неодобрение от следващата промяна на учителя в края на периода, малко преди външното оценяване и завършването на образователната година.
Принос да не се задържат заместващите математици, съгласно шеф Борисова, имат и родителите . " Това не е без присъединяване на някои от родителите. Няма по какъв начин да угодим на 1250 деца с по двама родители ", безапелационна е тя.
Донякъде и децата имат заслуга, означи Борисова. Според нея родителите не постоянно би трябвало на 100% да имат вяра на децата си. " Знаете, че децата доста постоянно злоупотребяват. Децата лавират – " в случай че мине номерът да не учим – няма да учим ". Това е на всички места, това е причинност. Те описват някакви неща на родителите и... поради наставнически недоволства, не всеобщи, а от 2 до 5 родители на фона на 100, математичката напусна ", показа пред Actualno.com Борисова, визирайки един от напусналите заместници. По думите ѝ има деца, които пречат в час и тъкмо те реагирали при заместниците, поради което викала родител по родител на диалози за дисциплината. Не го правел педагогическият консултант , тъй като той бил в болнични. " На всеки може да се случи. Това са неща, които не може човек да ги управлява, и не може родителят да скача против ориста ", вметна директорката.
Запитана дали в съответния случай с математиката на седмокласниците са заели педагогическия консултант, директорката увери: " И педагогическият консултант, и класният, и аз – всички работим. Зам.-директорът е всеки ден при децата ".
Нейният отговор на въпроса какво желаят децата е - " в случай че може, да не учат " и ето обяснението ѝ: " Масово при децата има две сложни възрасти – 6 и 7 клас и 8 и 9 клас – това са преходи, в които като се появи нов човек, те се пробват да не учат. Ако новият преподавател е по-взискателен, те стартират да реагират и да не им харесва - чисто детска душeвност ".
Порочният кръг
Есента със започването на актуалната образователна година бил нает заместител, скоро по-късно – идващ и след това идващ... и даже директорката се затрудни да пресметне броя на ангажираните с математиката на въпросните седмокласници учители . Имало замествания и за броени дни, и за съответни часове.
" Още при започване на образователната година беше назначен доста добър заместител. Беше някогашна наша учителка – взискателна, с доста високи резултати на изпитите на учениците. Тя замества до ноември 2018 година и напусна поради недоволни родители. Ако беше останала, в този момент децата щяха да са готови без спомагателни уроци. Но родителите пристигнаха, показаха недоволството си от тази учителка и тя – човек пенсионер – стана и си потегли. Има апетит за такива фрагменти. За какво да си основава неприятности ", описа директорката.
Последвало още веднъж търсене на заместител. " Да намериш преподавател по математика е мъчно, да намериш заместител е доста пъти по-трудно ", акцентира Борисова пред Actualno.com. Следващият заместител се задържал към 3 месеца – до началото на март 2019 година. Била учителка, пенсионирана малко преди да пристигна да замества. " Тя беше 2 седмици в болнични в грипното време. Родителите недоволстват, само че учителите боледуват както децата. Тази жена не е злоупотребила с болнични ", акцентира шеф Борисова. " Казали сме ѝ, че влиза в учебно заведение, което е с високи условия и отговорности, което е в топ 10 на класациите в София и държим идната година отново да сме там. Жената съобщи подготвеност.. и отново някакви недоволства...и напусна ", показа пред Actualno.com Борисова. Тя добави, че още тогава е предизвестила родителите, че идващият заместител ще е по публикация – " пускаме публикация и който пристигна ".
И след това отново – " дребен празен ход " и нов преподавател . " В този дребен празен ход, зам.-директорите ми преподаваха. Те покриха часовете, т.е. децата не са останали без преподаватели. Между другото те хем взеха часовете, хем упражниха надзор. Мнението на зам.-директорите е, че всичко е взето по образователен материал, че децата са доста добре готови и не са изостанали по математика ", означи Борисова и акцентира, че единият ѝ зам.-директор преподава същия материал на другата паралелка седмокласници, тъй че има база за съпоставяне. Според инспекцията на РУО-София в този интервал, който е в първата половина на март, с изключение на зам.-директорите с часове по математика на седмокласниците бил зает и ръководителят на направление " Информационни и информационни технологии " . Причислявайки и тях, излиза, че следващият назначен заместител - актуалният преподавател по математика, е за годината на паралелката. Той е назначен през март и му се обрисува да води математиката на тези седмокласаници до началото на месец май, когато си идва титулярът . Поради липса на претенденти в трудоспособна възраст и този заместител е пенсионер. " Работила е и в немската гимназия. Замествала е при нас и е човек, който си е правил работата. Познава се с титуляра, чуват се, уеднаквяват си условията ", описа още директорката с вяра идната промяна на учителя директно преди външното оценяване да е по-безпроблемна.
Борисова изрази страдание за поредицата смени на математици, уверена, че някогашната учителка, която си тръгнала след недоволството на родители била най-подходящият заместител. " Някои от родителите от време на време бъркат. От учебното заведение си потегли първокласен преподавател. Тяхна неточност е и те си я регистрираха. Ако не беше намесата им, този човек щеше да им изкара на " макс " децата за националното външно оценяване, подсигурявам за него. Аз съм работила с тази жена 25 години. Зная какъв интелектуален артикул създава. Не съм поставила който и да е на мястото по заменяне ", безапелационна е Борисова.
Притеснени сме за наближаващото външно оценяване , призна тя и заяви, че за подкрепяне на децата зам.-директорите - математици са оповестили съвещания. " Такова нещо в София надали има, освен в София, а и в България – зам.-директорите да отделят от персоналното си време да вършат съвещания за седмокласници ", гордее се Борисова. " Тези хора от време на време работят по и 10 часа, само че ще се редуват – когато не може единият, ще ги вземе другият. Децата ги харесват, тъй като те към този момент са били в техни часове, водили са им часове ", акцентира тя.
Административният проблем
В случая с многото математици на паралелката седмокласници не става въпрос за текучество, а за заменяне. Заместванията са къси, тласъци няма, отговорности – доста, избор – съвсем никакъв, разясни директорката на учебното заведение. Ако заместникът е с по-висока подготовка, ще взема по-висока заплата от титуляра, само че интерес към такива позиции няма, тъй като работата е краткотрайна. " Ако през днешния ден, примерно в 7:00 часа, преподавател на втори клас каже, че не може да пристигна на работа, какво върша? Няма " Банка фрагменти " в 7:20 часа, кого да събудя?... Имаме обстановки, в които реагираме на мига, все пак, само че това никой не го вижда ", добави с оскърбление тя.
И при назначенията изборът е дребен , посочи още директорката и уточни, че преди години за място за учиел по математика имало 57 постъпили молби, до момента в който в този момент, ползата е слаб изобщо към специалността. " Имам свободно място, идват трима претенденти. Не е подобаващ нито един по разнообразни аргументи, само че би трябвало да назнача един от тях, с цел да ми започва образователната година и да ми се завери документите. Обаче няма гаранции, че зад документите стои подобаващият човек, който да стане титуляр. Назначавам титуляр и влиза относително несъвършен преподавател в екипа и знаете ли какво става – война ", показа още тя.
Директор Борисова е безапелационна: " Държа на работата в учебното заведение, държа на образованието и резултатите ни са очевидни – в топ 10 сме десетина години. Това не е малко, тъй че родителите, които се жалват, малко да си дадат сметка за това”, съобщи още Борисова пред Actualno.com и акцентира, че дефицитът на учители е общ проблем, а не на учебното заведение. " Няма хора на пазара. Няма. Проблемът с фрагментите стои от години ", приключи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР