Как се стопанисват и използват минералните извори, след като държавата

...
Как се стопанисват и използват минералните извори, след като държавата
Коментари Харесай

Минералните извори в Разложко все още не са развили потенциала си

Как се стопанисват и употребяват минералните извори, откакто страната ги даде на локалните управляващи? Кои са препъни-камъните пред желанието на общините да привлекат вложители, да развият балнеоложкия и спа туризъм и да печелят от това? 

Осем от общо 14 общини в Благоевградска област имат богати залежи с минерални води. Добрите образци за рационалното им потребление обаче са три - Сандански, село Огняново, община Гърмен и село Баня, община Разлог. Безценната лечебна вода в Рупите и Марикостиново, горещите бани в Ощава, Кресненско, топлите извори в община Симитли и Благоевград към момента не са намерили сполучливия път към спа туризма.

Едва неотдавна община Разлог получи зелена светлина на плана си за създаване на обезщетителен контейнер за минерална вода в Баня, което единствено за няколко години се трансформира в балнеоложки и спа център на района. " През нощта той ще акумулира тази вода, която прелива и изтича в реката. 410 кубика е този контейнер. Той е планиран с помпени пространства, с водомерни апарати, които би трябвало да се сложат там, тъй че всичко ще бъде регламентирано и всички ползватели ще бъдат сложени на идентични начала по този начин, както е написано в закона ", уточни кметът на Разлог Красимир Герчев. 

Дебитът от 50 литра в секунда на горещите близо 60 градуса минерални извори се оказа привлекателен за вложителите, което извади на повърхността проблемите със старите каптажи, примитивните водохващания и многото обири. Инвеститорите, вложили милиони в развиването на Баня като балнеоложки и спа център, употребявайки и близостта на зимния курорт Банско, който отстои единствено на 5 километра, са безапелационни, че сама общината няма да успее да се оправи с пълноценното потребление на минералния  запас. Мениджърът на най-големият спа комплекс в селото Явор Капитанов счита, че държавата би трябвало да отпусне в действителност съществени средства:

" Например сондажът, от който ние взимаме вода, е юридически 1950 и някоя година, от този момент до момента не е направено нищо за рационализация, за възобновяване, всеки миг може да спре. Това, което прави тук община Разлог във връзка с водите е доста вярно. За страдание, съгласно мен, не е задоволително. "

В община Разлог има още две села с минерални извори - в село Бачево, където водата се счита за една от най-уникалните в Югоизточна Европа и затваря рани за часове, и в село Елешница, където локалната власт води неколкогодишна борба, с цел да си върне терените с находището, които са били продадени след ликвидацията на урановата мина. 

Чуйте повече информация по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР