Как се рестартира икономика, която е спряна от пандемия? Отговорът

...
Как се рестартира икономика, която е спряна от пандемия? Отговорът
Коментари Харесай

Как се рестартира икономиката по време на пандемия? Германия има план

Как се рестартира стопанска система, която е спряна от пандемия? Отговорът - доста, доста деликатно, написа CNN Business.

Дори когато новият ковид продължава да се популяризира по света, европейските държавни управления стартират да мислят по какъв начин да отворят още веднъж фабриките, офисите и учебните заведения, като в това време минимизират шанса за по-нататъшни огнища.

Австрия в понеделник съобщи, че последователно ще стартира да отваря още веднъж магазини след Великден, трансформирайки се в първата страна в Европа, която възнамерява това.

Натискът върху държавните управления да се ускорява - от тях се чака да разгласят проектите си заради възходящите стопански разноски от ограниченията, предопределени за ограничение на болестта. Всичко това идва на фона на опасенията, че доставките на храни и здравните грижи могат да бъдат съществено подкопани, в случай че рестриктивните мерки се ползват прекомерно дълго.
 Надминавайки всички упования, немската продукция нараства през февруари
Надминавайки всички упования, немската продукция нараства през февруари

Меркел: коронавирусът е най-голямото предизвикателство за Европейски Съюз до момента

Макар блокирането е евентуално да остане седмици - а в някои страни и месеци - подробното обмисляне, направено в този момент, би могло да отбрани уязвимите жители и да помогне на стопанските системи да се върнат по-бързо при понижаване на рестриктивните мерки.

И на другия полюс - не добре премислените ходове и грешките могат да доведат до повече огнища, нов кръг от ограничавания в работата и публичния живот и доста повече икономическа болежка.

В Германия, където 100 000 души са дали позитивни резултати за ковид и близо 1 600 са умряли до момента, група икономисти, адвокати и медицински специалисти предлагат да се подхващат дейности за последователно възобновление на най-голямата стопанска система в Европа. А това би разрешило на избрани промишлености и служащи да възобновят активността си, до момента в който се подхващат стъпки за попречване на възраждането на огнища.
 Германия демонстрира пътя: Затворените фабрики са по-скоро необичайност
Германия демонстрира пътя: Затворените фабрики са по-скоро необичайност

Производствата работят на 80% от цялостния си потенциал със строги ограничения

Дузина учени пишат в отчет, оповестен предходната седмица от Института за стопански проучвания на Ifo, че те не чакат преди 2021 година да има налична ваксина или дейно лекуване на ковид. В резултат на това съгласно специалистите Германия би трябвало да огледа на битката против заболяването " по-скоро като маратон, в сравнение с като спринт ".

" Бъдещите ограничения би трябвало да бъдат проектирани и готови по подобен метод, че от една страна да подсигуряват положително опазване на здравето, а от друга - да могат да бъдат поддържани през нужните интервали от време. Планирането на този преход би трябвало да стартира незабавно в политиката, администрацията, фирмите и други организации ", пишат специалистите.

Германия подреди затварянето на учебни заведения, заведения за хранене, детски площадки, спортни уреди и множеството магазини минимум до 20 април, което изтласка стопанска система на страната, която към този момент беше на ръба на рецесията и преди пандемията. Говорител на държавното управление съобщи в понеделник, че към момента не може да даде корав график за унищожаване на рестриктивните мерки.

А от Ifo предвиждат 20% спад на Брутният вътрешен продукт на Германия тази година, в случай че блокирането продължи три месеца.
 Как Германия предотврати всеобщите съкращения?
Как Германия предотврати всеобщите съкращения?

Чрез схемата “Kurzarbeit ”, страната покрива две трети от заплатата на служащите

Как да рестартирате стопанската система?

Германското държавно управление към този момент вкарва стопански пакет за избавяне на стопанската система на стойност до 750 милиарда евро (825 милиарда долара), който включва ограничения за стимулиране на кредитирането на предприятия и подпомагането на компании и служащи. Пакетът е измежду най-големите такива по света.

Докладът на Ifo допуска, че в този момент страната би трябвало да сътвори национална работна група от специалисти и обществени представители, които да дават рекомендации по какъв начин да облекчат рестриктивните мерки на работата и публичния живот, както и по кое време промишленостите би трябвало да рестартират производството. Връщането на работа би било непринудено за чиновниците.

В браншовете като телекомуникациите и автомобилното произвеждане, които придават най-голяма стойност на стопанската система, би трябвало да се даде приоритет, написа в отчета. Работата, която елементарно може да се прави от вкъщи, би трябвало да продължи да се прави отдалечено. Детските градини и учебните заведения ще се отворят относително бързо, тъй като младежите рядко имат тежки признаци и родителите не могат да работят, в случай че детските заведения и учебните заведения останат затворени.
 Германия и Канада ще са измежду най-засегнатите стопански системи
Германия и Канада ще са измежду най-засегнатите стопански системи

Заради зависимостта им от търговията

Без клубове и огромни събития

Компаниите, които създават здравни артикули или съставни елементи, също би трябвало да се отворят бързо, до момента в който хотели и заведения за хранене ще могат да го вършат единствено по " доста деликатен и следен метод ", тъй като е мъчно хората да съблюдават отдалеченост в такива заведения. Дискотеките и клубовете към този момент би трябвало да останат затворени, се споделя още в отчета. Не би трябвало да се организират и събития с огромен брой фенове.

Експертите споделят, че е допустимо в разнообразни райони да бъдат заложени разнообразни ограничения. Ограниченията могат да бъдат облекчени първо тук-там, където огнищата не са огромни или има понижен риск от предаване. Такива са да вземем за пример по-малките обитаеми места като селата. С течение на времето районите, в които популацията е построило някаква степен на имунитет, може да се намерения за продължение на работата с по-малко ограничавания.

Всички тези проекти, несъмнено, изискват координирани и огромни проби за ковид.

Необходимо е също по този начин изцяло образование за вярна хигиена и нови правила, изискващи потреблението на персонални защитни средства.

Експертите предлагат също по този начин Германия да провежда " всеобщо " нарастване на производството на защитни дрехи и маски, както и да увеличи потенциала си за произвеждане на медикаменти и ваксини. Препоръчва се и основаването на осведомителна платформа, която да разреши стратегическо обмисляне.

И до момента в който работната група ще насочва рекомендации, всичко остава в ръцете на политиците.

" Опитът да се управлява централно обновяване на производството... не би работил на процедура. Това обновяване би трябвало да се управлява най-вече от самите институции и компании ", се показва в отчета.
 Deutsche Bank: Ето по кое време стопанските системи ще бъдат размразени от ограниченията против ковид
Deutsche Bank: Ето по кое време стопанските системи ще бъдат размразени от ограниченията против ковид

Съдейки по опита от Хубей, те ще останат в действие след приключване на настоящето изключително състояние

Поглед към Китай

Страните, които се пробват да започват своите стопански системи, като в същото време предотвратяват втора вълна от инфекции, могат да погледнат към Китай и да преценяват какво в действителност работи и какво - не.

Страната сигурно ще записва първото си икономическо стесняване от десетилетия през първото тримесечие на 2020 година, откакто централното държавно управление в Пекин наложи фрапантни ограничения за ограничение на разпространяването на ковид.

Но е прекомерно рано, с цел да се вършат заключения. Според доста специалисти Китай в този момент може да се изправи пред втора вълна на болестта.
 Прогнозата за рецесията в Германия се утежнява
Прогнозата за рецесията в Германия се утежнява

Страната е изправена пред най-големия срив на индустриалното произвеждане от Голямата криза насам
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР