Как се промива злато от речен пясък? Този практически урок

...
Как се промива злато от речен пясък? Този практически урок
Коментари Харесай

Как се промива злато от речен пясък?

Как се промива злато от речен пясък? Този на практика урок получиха деца по време на проява в музея „ Земята и хората “, съобщи БГНЕС.

„ Това е едно от най-атрактивните мероприятия, което се провежда за деца постоянно на октомврийските изложби “, описа Светла Василева, организатор в музей „ Земята и хората “ и координатор на ревюто.

Демонстрацията протича в правоъгълен леген с речен пясък. Част от материала се слага в кръгла паница. Прави се въртеливо придвижване, с цел да се доближи до златна парченце.

“С демонстрацията желаеме да покажем, че даже с подръчни материали може да бъде покрито злато край някоя река. Ролята на водата е да отмие глината. Виждаме, че пясъкът е жълт и замърсен. Постепенно с въртене на чинийката във водата с нюх се изхвърля част от материала “, изясни уредникът.

Малките деца постоянно желаят да намерят злато. На лупа под микроскоп се виждат разноцветност от камъни. Винаги любознанието е дали има златна парченце.-->
Сред най-често задаваните въпроси е къде в България има злато. В исторически проект е намирано по огромните реки.

Василева напомни, че нашите прародители в цяла Европа се славят като доста положителни миньори и новатори в златодобива. На редица места в България има останали доста минни изработки, които назоваваме рупи, в които към момента се виждат входове на галерии, отработен материал и пещи за примитивно размразяване на извадения материал.

И до през днешния ден в Монтана, Кърджали, Трън, Панагюрище и по коритото на Искър в Софийско към момента се вижда активността от златодобива на славните миньори.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР