Как се правят журналистическите разследвания? Невидимата част от работата на

...
Как се правят журналистическите разследвания? Невидимата част от работата на
Коментари Харесай

Топрепортери на bTV разказват как се прави журналистическо разследване

Как се вършат журналистическите следствия? Невидимата част от работата на телевизионните публицисти е във фокуса на онлайн поредицата „ Новините от вътрешната страна “, която bTV пусна неотдавна с концепцията да помогне на хората по-лесно да намират истината в океана от подправени вести. Видеата с ноу-хау и информация „ от кухнята “ на нюзрума на bTV се разгласяват на btvnovinite.bg.

Най-трудният род в ТВ публицистиката са следствията, а опит по тематиката споделят репортерите Росен Цветкова и Петър Нанев и операторите Добромир Иванов и Любен Кацаров. bTV приготвя и втора част, в която ще се включат и Мария Цънцарова и Стоян Георгиев.



Разследването е като пъзел, а събирането на всеки детайл, съгласно Росен Цветков, изисква „ доста време, доста телефонни диалози, инспекция на документи, на регистри, срещи с доста хора - това няма по какъв начин да се случи за няколко дни “. Според репортера единственият метод да не станеш жертва на „ падение “, е да работиш с доста източници източници на информация и да се опиташ да се внедриш на мястото, където се случва закононарушението. Това изяснява и за какво едно следствие може да се работи в продължение на месеци, а от време на време и години, преди да се излъчи по малкия екран.



Росен Цветков

Много постоянно публицистите намират истории в публични документи, до които по закон всеки може да получи достъп. Така да вземем за пример репортерът Петър Нанев стартира следствието на активността на някогашния здравен министър - след сигнал от източник във ведомството на ниско равнище той си обезпечава достъп до одитен отчет. „ Бях го прочел над 10 пъти. След това го прочетоха сътрудници, на които се поверявам, които могат да дадат тенденция, по-късно го прочетоха адвокати “. Така Нанев разказва единствено началото на пътя от приемането на информацията до снимането на историята.



Петър Нанев

Не всеки сигнал обаче се трансформира в ТВ репортаж. „ Съмнявам се във всичко… Получаваме стотици, в случай че не и хиляди сигнали, пристигнали в папки. Папката обаче нищо не значи “, споделя Нанев. Така да вземем за пример няколко месеца преди локалните избори през 2015-а при него идват представители на партия с „ хубава директория против един кмет “. Той ги пита за какво не извадят сигнала в Парламента, с цел да го отразят всички медии и откакто не получава отговор, не прави и репортаж.



Ключова роля в телевизионните следствия имат операторите, тъй като макар че репортерът е водещата фигура на терен, операторът най-вече се набива на очи, изключително за тези, които не желаят да бъдат снимани.
„ Покривали сме камера с вестник. Пак се вижда, че има скрита камера, само че не е пред очите на индивида и не му прави толкоз огромно усещане, споделя ноухау опитният оператор Добромир Иванов.



Още за заплахите на терен и какво е особено за телевизионните следствия вижте в цялото видео.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР