Как се правят чудеса разказа в парламента депутатът Георги Марков,

Как се правят чудеса разказа в парламента депутатът Георги Марков, ...

Феноменът Виктор Орбан събра в парламента представители на всички политически сили.

Как се правят чудеса разказа в парламента депутатът Георги Марков, представяйки книгата "Феноменът Виктор Орбан", описваща политическата дейност на днешния унгарски премиер от 1989 г. до 20 август 2019 г. Впечатляващите икономически показатели, социални придобивки, спортна инфраструктура и туристически атракции, миграционната политика в Унгария са само част от постиженията на Орбан, които маркира авторът.
За ходовете на Орбан и приложимвостта им тук, Марков е категоричен: „Всичките са пример за подражание, но не са изпълними в България“, а обяснението му е: „Защото сме на Балканите и винаги ще сме назад“.
„Орбан има икономика, която е независима, но ние сме зависими от евро-фондовете“, отбеляза още Марков.


Поводът
Представянето на книгата в парламента е по повод 30-ата годишнина от официалното отваряне на границата на Унгария с Австрия. „Българският парламент е може би единственият в Европа, който отбелязва трийсетгодишнината от падането на първата тухла от Берлинската стена, която се навърши вчера. Това беше 11 септември, когато Унгария широко отвори границата си, хиляди източногерманци с трабанти, с деца, с писъци и радост минаха желязната завеса, където ги чакаха техните роднини от Западна Германия“, разказа Георги Марков.
Историята
Думите, че „първата тухла на Берлинската стена падна в Унгария“ са на великия обединител на Германия Хелмут Кол от октомври 1990 г.“, припомни Марков. „Това горещо лято се чу много силно един глас и този глас беше на един млад студент с брадичка, който има куража да каже: „Ние младите унгарци сме за свободни избори, за национален суверенитет. Съветските танкове да напуснат страната“, продължи Марков и заключи категорично, че Орбан герой. „Изискваше се голяма смелост да призове съветските танкове да напуснат, а те бяха там. Гаранции, че няма да се повтори 1956 г. нямаше, въпреки, че Горбачов беше давал уверения, че няма да се намеси“, добави депутатът.
В книгата си Марков описва политическия път на Орбан от млад политик до ръководния зам.-председателски пост в ЕНП, на който е 10 години. „Считам, че е феноменално да участваш в дисидентските години и в антикомунистическото движение 1988 – 1989 г. и 30 години по-късно да си непрекъснато избиран за народен представител – точно 8 пъти. Унгарците са политически стабилна страна, не са имали предсрочни избори и 4 пъти министър председател е Орбан. Той е най-младият премиер на Унгария 1998 – 2002 г; после с изключително търпение е 8 години в опозиция и отново идва на власт и три пъти го избират за министър председател с две трети“, изтъкна Марков, аргументирайки избора на заглавие за книгата.
Миграцията
Орбан направи много точна преценка в 2015 г. за мигрантската криза - той каза: “Това е троянския кон на тероризма“ и отказа да приема мигранти, издигна ограда, посочи Марков. Той разказа, че когато питали Орбан за оградата, отговорил:“…Ние мислехме, че Западна Европа е нашето спасение, сега мислим, че ние - висшеградците сме спасението на Европа“. Орбан отказа квоти и заяви: „Унгария е нашият дом. С кого ще живеем е наше свещено право. Ние не ги мразим тези хора, но те не подлежат на интеграция, защото са чужди на нашия морал, бит, култура и език“, отбеляза депутатът. Той сподели, че този август гледал по унгарската телевизия потресаващи кадри. „С меч да колиш хора в града на Мерцедес Щутгард, да бутнеш дете пред очите на майката под влака, с шиш да трепеш в Лион – това в Унгария не може да се случи и затова ръстът на туристите в Унгария, по данни на най-голямата туристическа агенция във Великобритания, от 2009 до 2019 е 87% пред Сеул“, коментира Марков.
Икономиката
Как така съкрушена Унгария, на ръба на гръцкия вариант, за миналата година има 110 милиарда износ; как стана така, че откри 800 000 работни места, че има най- ниската инфлация в Европа – 3.3%, и икономически растеж - двойно по-голям от този в ЕС? Обяснението, според георги Марков е в политиката на Орбан да отвори икономиката на Изток.
„В 2009 г. Орбан каза, че отваря Унгария на Изток и стана така, че 9 години е любимец не на кой да е, а на президента на Китай г-н Си. Г-н Си го сочи и казва: „Това е нашият представител за Централна Европа“, изтъкна Марков. Той сподели, че бил екскурзовод в Будапеща на колеги депутати - „разведох ги из Будапеща - гледат китайска банка, китайски туристически офис за Централна Европа, гледат на летището четири път и седмично самолет до Шанхай, четири пъти седмично самолети от Пекин“.
Орбан затопли отношенията с Русия и наводни руския пазар, без всякакви предубеждения след 2010, въпреки много лошите отношения с Русия през първия мандат и заля Русия с лекарства, консерви, вина, ябълки, отбеляза още Марков.
Впечатляваща социална политика
„В 2012 г. Орбан свали цените на тока, газа, водата и другите консумативи с 25%. Той не е популист. Той направи това, което обеща с крилатата фраза:“ Монополите ще се съобразяват с Унгария, а не Унгария с монополите. Унгария няма шеф“, посочи Марков.
"Орбан провежда следната политика: Нашата държава няма да е суверенна, ако 50 +1 от банките, 50+1 от медиите и 50+1 от енергетиката не са унгарски. Не държавни, но в унгарски ръце“, посочи Марков и добави, че това вече е факт в Унгария.
Той изтъкна друга крилата фраза на Орбан:„Свърши ерата на банките“ и разказа как със закон е задължил банките да предоговорят потребителски кредити. „Банките, които бяха залепили 300 000 унгарски семейства със швейцарски франкове и с малки буквички пишеше, че всичко е за сметка на потребителя - на човека, който е взел заема, Орбан ги накара да променят условията. Каза:„Правото изисква справедливост. Ще предоговорите договорите“ и спаси горе долу 1 милион унгарци“, посочи Марков.
Миграцията
В 2016 г. Орбан обяви, че на Унгария й трябват унгарски деца, а не мигранти. Унгария няма да си решава с мигранти демографската криза, припомни Марков и изреди какви придобивки се въвеждат в Унгария:
Майката – 6-годишен платен отпуск;
Финансови помощи за строеж и реконструкция на жилище в евро, в зависимост от квадратурата и броя на децата;
33 000 евро е подаръкът за трето дете.
Разбира се трябва родителите да се осигуряват.
От 1 юли тази година Орбан изпълни предизборното обещание - внесе големи 7-местни коли за многодетните семейства. Накупиха 18 000 коли за един месец, държавата помага с 8 000 евро;
Хранят се безплатно децата и безплатно получават вече учебници в детските градини.
„Приятелите на спорта ще се шашнат какво е построено за тези 9 години – 800 милиарда евро за нови стадиони“, посочи още Марков и свърза изградените плувни басейни с големия приток на туристи. „4, 5 милиона туристи само миналата година са минали само на баня в унгарската столица защото е сигурна красива, има какво да се хапне, какво да се пийне“, добави депутатът.
Конфилктите
В книгата си Марков обръща внимание на конфликта със Сорос - как се стига до там да го изгонят от Унгария с думите: „Ти си по-голяма заплаха за нашата страна от Турската империя и съветските войски“, съобщи още авторът. Той добави, че отделя внимание и на конфликта с ЕНП и последните евроизбори. „Орбан направи най-добрия резултат на евроизборите в Европа – 53%. Игра изключително важна роля и се показа като голям дипломат“, коментира Марков.
Любопитни факти
„Че Орбан е с 5 деца, може би знаете, но това, което не знаете, е че всичките му съратници по институциите са многодетни“, съобщи още Марков и уточни, че унгарският президент има 4 деца, председателят на парламента – 3 и че две министърки от кабинета на Орбан са по 3 деца, една – с четири.
Героят на книгата
Орбан по думите на Марков изглежда като диктатор, има твърд характер, но е корпоративен играч. Той изтъкна, че приятели на Орбан, с които създали партията ФИДЕС са на най-важните позиции в управлението на държавата. „Дали се обичат както в 1988 не знам, но никога не се скараха, никога не се разцепиха", каза той и подчерта, че Орбан много държи на приятелите си. „Това го показа и сега, когато Салвини се измъкна от правителството нарочно, за да дойде след време на бял кон. Написа му написа писмо – „Скъпи приятелю, ние сме братя по оръжие. Какво ще стане в италианския политически живот е работа на италианците, но ти за нас ще останеш първият западноевропейски лидер, защитил християнството и спрял мигрантите по море“, добави Марков.
Има много метаморфози в политическия път Орбан – от млад либерал като студент до отявлен консерватор и християндемократ сега, отбеляза авторът. „В 2014 Орбан почувства, че неолибералният модел си отива и обяви: „Ние се отказваме от неолибералната демокрация. Ще правим християндемокрация, т.е. суверенитет; национална идентичност; етническа хомогенност“ и няма джендъри и такива щуротии в Унгария. Той е визионер“, заключи Марков.
На премиерата авторът получи специални поздравления от председателя на праламента Цвета Караянчева, представители на всичкиолитически сили и бивши конституционни съдии.

Източник: actualno.com