Как се появяват бенките? Бенките или невусите са доброкачествени образувания

...
Как се появяват бенките? Бенките или невусите са доброкачествени образувания
Коментари Харесай

Колко опасни могат да бъдат бенките?

Как се появяват бенките?

Бенките или невусите са доброкачествени формирания по кожата, нормално черни или кафяви. Те порастват на всяка част по тялото. Невусите са построени от меланоцити, които придават на кожата натурален цвят.

За страдание от меланоцитите се образуват освен безобидни бенки, само че и смъртоносни меланоми. Един от типовете рак на кожата. Това заболяване е по-опасно от другите кожни болести, защото се развива доста бързо, популяризира се надалеч от мястото на пораждане и нарушава действието на доста вътрешни органи. Без навременно лекуване пациентите постоянно умират.

Именно заради заплахата от рак би трябвало да знаете по какъв начин сами да ревизирате бенката.

Меланомът се образува, когато меланоцитите мутират. Но какво тъкмо предизвиква дегенерацията на клетките, учените към момента не са разбрали. Общоприето е, че ракът на кожата се образува под въздействие на наследствени и външни фактори.
Какво разкрива за нас белегът по рождение
Рождените белези са кожни аномалии, които се появяват малко след раждането или през първите няколко седмици от живота. Обикновено не са...
Прочети повече
Рискът от заболяване се усилва при:

·         Силно излагане на ултравиолетово излъчване

Кожата всмуква радиацията от слънцето или техниката в солариумите, което усилва риска от недъгавост на меланоцитите в невуси.

·         Светла кожа

Не защищава добре от ултравиолетовите лъчи.
Няколко сигнала, по които да разберем, че нещо не е наред с бенките ни
Ако сте от хората, които имат доста бенки по тялото си, би трябвало да следите изкъсо тяхното положение. Меланомът е от най-опасните типове...
Прочети повече
·         Повече от 50 бенки

Колкото повече невуси, толкоз по-голяма е вероятността от рак на кожата.

·         Диспластични невуси

Това е името на бенките, които не наподобяват на елементарни невуси. Обикновено те са по-големи от 5 мм в диаметър, с размити ръбове и многоцветна повърхнина. Тези неоплазми постоянно се регенерират.

·         Фамилна анамнеза за меланом
7 признака, че бенките ви би трябвало да бъдат погледнати от доктор в най-скоро време
Меланомът е един от най-опасните тумори, само че за благополучие заради външното си местонахождение и присъщия си тип е елементарно да се открие още в...
Прочети повече
Близък родственик има меланом - може и вие да го получите.

·         Слънчево изгаряне

Тежките изгаряния усилват вероятността от меланом. Два пъти, в случай че има повече от пет изгаряния.

Колко постоянно би трябвало да се ревизират бенките?

Невусите рядко остават непроменени. Човек пораства и бенките му порастват с него - трансформират формата, цвета, размера. Понякога неоплазмите изчезват.
Какво значат бенките по дланите и пръстите?
Всеки има бенки и родилни петна, само че местоположението им може да разкрие доста за характера и гения на човек. Бенките, ситуирани на...
Прочети повече
Понякога невусите съставляват неприятна изненада - те се трансформират в злокачествени формирания, които би трябвало да бъдат отстранени.

Зависи какъв брой невуси имате и какъв вид са. Вече споменахме, че диспластичните неоплазми постоянно се дегенерират в меланом. Лекарите предлагат да ги проверявате всеки месец. Така бързо ще забележите признаци на промени в бенките и ще можете да се консултирате в точния момент с доктор.

Хората без диспластични невуси също се нуждаят от обзор. Дори елементарните неоплазми могат да нарушат здравето ви на гърба и да се трансфорат в нещо ново. Разбира се, не всички промени демонстрират рак, само че въпреки всичко си коства да ревизирате подозрителни бенки с доктор. Поне за диагноза. Специалист по кожни формирания бързо ще дефинира какъв брой рисков е този или оня невус.

Колко пъти годишно би трябвало да се прави обзор на бенките?

Препоръчително е всички хора да се подлагат на обзор на кожата от доктор най-малко един път годишно. Минимално е. Ако има рискови фактори за меланом – 2-4 пъти годишно.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР