Как се женят българи, роми и турци, ще покажат самодейци

...
Как се женят българи, роми и турци, ще покажат самодейци
Коментари Харесай

Показват ни как се женят българи, турци и роми

Как се женят българи, роми и турци, ще покажат самодейци от читалище " Родолюбие " в Асеновград. Дефилето на сватбените ритуали ще се разиграе в Деня на толерантността - 16 ноември, от 19 часа в зрителната зала. Пред публиката ще бъдат показани забавни моменти и претекстове от ритуалите на трите етноса, които сполучливо съжителстват от години в Асеновград, споделиха уредниците.

В дефилето е включен огромен размер от атрибут, както и повече от 40 доброволци - мъже, дами и деца, които ще се превъплътят в разнообразни функции, описа пред " Марица " хореографът Аделина Кърчева. Освен облеклото и музиката феновете ще видят и присъщите храни, които се сервират на сватбарските маси.

При турската женитба доброволците ще пресъздадат танца на булката с нейните приятелки, идването на младоженеца с даровете, както и ритуала с къносването. При ромската женитба феновете ще станат съпричастни на пазаренето на булката и отвеждането от жениха. При българската всички самодейци ще бъдат облечени в носии, те ще пресъздадат типични традиции и ритуали при българската женитба.

Дефилето на сватбените ритуали се осъществя по извоюван план на стойност 3000 лева и се финансира от " Пловдив 2019 ".

Избрана да бъде показана е тъкмо тематиката за сватбените ритуали, тъй като Асеновград е градът на булчинските рокли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР