Как се грижите за здравето на червата си? Храната и

...
Как се грижите за здравето на червата си? Храната и
Коментари Харесай

Полезни храни, които прочистват червата

Как се грижите за здравето на червата си? Храната и напитките, които консумираме всеки ден, способстват за поддържане на тяхното положително положение или назад – могат да навредят. Така да вземем за пример, едни от най-полезните са зеле, броколи, зеле кейл, сусамов тахан. Кои други потребни храни имат очистващ резултат, вижте в идващите редове.

Добавете към менюто си киноа и кафяв ориз

Минимално обработените цели зърна като кафяв ориз, овес и киноа са чудесна храна за здравето на червата, в случай че нямате нетърпимост към овес. Тези храни са богати на фибри, прочистват дебелото черво, а постоянната им консумация може да понижи риска от колоректален рак.

Хапвайте фасул, грах и леща

Бобовите растения също ни обезпечават здравословни фибри. Според експерти, постоянната консумация на растителни фибри, понижава с до 35% образуването на полипи на дебелото черво.

Семена от чиа

Консумацията на единствено 2 супени лъжици семена от чиа ще ви обезпечи до 40 % от дневните потребности от фибри. Както и мляното ленено семе, те детоксикират червата, като усъвършенстват и храносмилането. Може да ги накисвате авансово във вода, да ги добавяте към овесена каша, смутита, кремчета.

Хапвайте сардини, пъстърва и сьомга

Рибата е суперхрана, която е значима освен за здравето на очите, сърцето, само че и за здравето на червата. По-мазните типове като сьомга, сардини и пъстърва, ни обезпечават потребните омега-3 мастни киселини. Според учени тези хранителни детайли могат да понижат риска от развиването на ракови кафези на дебелото черво. Ето за какво хапвайте 2-3 пъти седмично риба, в случай че обичате скумрия, тя също влиза в листата на потребните риби.

Не забравяйте за орехите

Орехите освен ни обезпечават фибри, само че също по този начин съдържат омега 3 мастни киселини под формата на алфа-линоленова киселина. Консумацията им също спомага за прочистването на червата. Хубаво е да ги хапвате сурови, да ги накисвате авансово във вода или печени. За предпочитане е да избягвате тези със сол, карамел, подправки.

Млечни артикули

Ферментиралите млечни артикули като кисело мляко, кефир, обезпечават на организма потребни пробиотици. За постоянната консумация на кисело мляко (освен в случай че не страдате от лактозна непоносимост) се счита, че може да понижи с до 38% риска от развиването на колоректален рак. Също по този начин, натуралното кисело мляко благоприятства храносмилането, понижава подуването на корема, газовете, запека.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР