Как са върнати парите в брой, иззети от прокуратурата при

...
Как са върнати парите в брой, иззети от прокуратурата при
Коментари Харесай

Осемте джуджета - твърдения за заплаха към човек да вземе половин милион евро веществени доказателства

Как са върнати парите в брой, конфискувани от прокуратурата при акция поради битката за най-големия асансьорен бизнес в България - този на компания " Изамет "?
Парите, върнати от прокуратурата, са конфискуваните през 2019 година при претършуване 550 хиляди евро от банков сейф на брачната половинка на Илия Златанов - Юлия. Процесуално-следствените дейности са в границите на скоростно формираното от Специализираната прокуратура (СП) наказателно произвеждане по сигнал на Илия Златанов, подаден след среща в ресторант " Осемте джуджета " - разказът за това си ПРИПОМНЕТЕ ТУК!
" На вас някой давал ли ви е 500 хиляди евро в плик и то от прокуратурата? Предполагам не. И на мен не беше давал никой ". Така стартира разказът на главния очевидец в трета част на " Осемте джуджета ", предприемачът Димитър Ламбовски, пред камерата на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ). Освен предприемач, Ламбовски е бил и депутат в 39-то Народно заседание (2001-2005).
Във видеото Ламбовски свидетелства, че се е срещнал с Петър Петров (Петьо Еврото) в ресторант " Осемте джуджета " и че срещата ставала със знанието на някогашния началник на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и това на Иван Гешев. А от Ламбовски било поискано да се подпише и да получи " едни пари, които са материално доказателство по едно дело ", по думите на самия Ламбовски. " Бях еднопосочно застрашен - по този начин го разтълкувах, че в случай че не се подпиша, ще има последици за мен и фамилията ми ", прибавя той в долното видео.
Юридическият прочит на прокурорското разпореждане, с което се връщат парите, повдига доста съществени въпроси, които за жалост за следващ път остават без всевъзможен коментар от СП, разясняват от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ). " Смятаме, че от до момента изнесеното в " Осемте джуджета " има съображение за съществено вътрешно следствие на самата Специализирана прокуратура най-малкото за това по какъв начин са се случили разпорежданията с материални доказателства на доста огромна стойност по това наказателно произвеждане ", споделя юридическият съветник на кино лентата юрист Андрей Янкулов, който е и някогашен прокурор и заместник-министър на правораздаването.
По изнесеното до момента в " Осемте джуджета " е формирана предварителна инспекция в Софийска градска прокуратура. От прокурора по тази инспекция бяха наложени, след декларациите на няколко интернационалните журналистически организации, ограничения по защита на Николай Стайков, проверяващ публицист от АКФ, който получи анонимни позвънявания с въпрос дали на телефона му дава отговор погребална организация, а непознати лица замеряха жилището му с яйца. Всичко това се случи в интервала 18-19 юни 2020г.
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР