Как са разкрасявали нашите баби великденските яйца – това може

...
Как са разкрасявали нашите баби великденските яйца – това може
Коментари Харесай

Безплатни ателиета за писане на великденски яйца в НИМ

Как са разкрасявали нашите баби великденските яйца – това може да научи всеки, който посети на Лазаровден – 31 март (събота) ателиетата за писани великденски яйца в Детския учебен център към Националния исторически музей (НИМ). Занятията са безвъзмездни и са част от плана „ Представителна галерия: Сакралното пространство по българските земи XV–XIX в. ”, осъществен с частичната финансова поддръжка на Министерство на културата, написа НовиниБГ.

Децата и техните родители ще имат опция да изписват и украсяват яйца по остаряла восъчна технология в стила на националната традиция и орнаментика под вещото управление на майстора в тази област - доцент доктор Светла Ракшиева, създател на книгата „ Писано яйце за Великден ”, и на експерти от НИМ. Материалите, инструментите и моделите ще бъдат обезпечени от уредниците.

Предвидените за изписване яйца са кухи. Всеки може да отнесе със себе си нарисуваните от него мостри, като в същото време ще може да научи за традициите и обичаите на Лазаровден и Великден. Ателието за писане на великденски яйца е първото от поредицата занятия, които тематично са свързани с изложбата в зала 4 на музея - „ Сакралното пространство на религиозната просвета и националното изкуство по българските земи ХV–ХІХ в. “ и с показаните в нея предмети.

Следващите ателиета ще бъдат за подготвяне на обредни хлябове (през месец април), калиграфски занимания (през месец май) и разработване на глинени икони (през юни).

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР