Как са протекли последните минути преди убийството на граничния полицай

...
Как са протекли последните минути преди убийството на граничния полицай
Коментари Харесай

Какво се е случило минути преди убийството на граничния полицай?

Как са протекли последните минути преди убийството на граничния служител на реда Петър Бъчваров преди година?
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 1332
Обвинителният акт по делото разкрива елементи за дейностите на нападателите и реакцията от българската страна на оградата, споделя Българска национална телевизия.

Около 20:30 ч. на 7 ноември 2022 година служителят на реда Петър Бъчваров и военнослужещият Рашко Рашков стопират на служебния джип на пътя край оградата с Турция. Дупката, която виждат там, е към 60 см или по-голяма от нормалните. Следват съдбовните подиуми, които се разиграват безусловно за минути. Най-напред от лявата страна на колата слиза служителят на реда Петър Бъчваров.

30 секунди по-късно военнослужещият Рашко Рашков си поставя фенер на главата и се насочва към предната страна на джипа. Фаровете още светят. Точно когато Рашко Рашков застава пред тях и също се насочва към дупката чува изстрелите, които поразяват граничния служител на реда в главата, до момента в който се взира в дупката.

Аутопсията ще покаже, че изстрелът е пристигнал от дясно, а експертизата - че убийството е осъществено с ловна пушка със сачми 12 диаметър. Според дългогодишния инструктор по пукотевица и някогашен учител в Академията на Министерство на вътрешните работи Трифон Карапенчев прицелването с сходно оръжие е обвързвано с съответни условия.

" Една от най-характерните особености на ловното оръжие е, това че мерните принадлежности са пригодени с цел да се води точна пукотевица при естествени условия на осветеност, денем, с цел да се насочи тъкмо ловното оръжие през нощта, е належащо отнякъде да има източник на светлина, който да показва на стрелеца задачата, с цел да може той да насочи оръжието към нея ", сподели Трифон Карапенчев, някогашен учител в Академията на Министерство на вътрешните работи.

Колкото по-близо е стелецът до жертвата, толко по-близо попадат и сачмите една до друга. Така е станало и в този случай, демонстрира аутопсията.

" Аз съм взел един арсенал, който е 12 диаметър. Отваряме го, изсипваме сачмите. Те са от междинния клас - употребяват се за дивеч. Ето това е (изсипва ги и ги подрежда.) На 5-6 метра площта на разпръскване ще е към 20 см. Нещо ето такова ще се получи ", изясни Карапенчев.

Веднага изстрелите Рашко Рашков се скрива зад колата. От там поглежда под джипа и вижда неподвижната ръка на Петър Бъчваров. Когато насрещният огън стопира, военнослужещият стреля предупредително със своето оръжие. От другата страна на оградата дават отговор с 2-3 изстрелa. В това време Рашко Рашков бяга на 20 метра, зад храстите, до момента в който стрелбата продължава.

11 месеца по-късно в правосъдната зала в Одрин посоченият за стрелец Енгин Ергуван сподели, че е стрелял против светлината, до момента в който в началото е споделил на брат си Мустафа, че е чул по какъв начин улучва служителя на реда и по какъв начин той пада на земята.

" Неизвестното е по-скоро какво е предиздвикало този човек да стреля. Защото да използваш оръжие, в случай, че виждаш задачата и това е еднообразен чиновник, въпреки всичко би трябвало да има други мотивационни механизми, които да го накарат - това за мен е незнайното ", уточни пред Българска национална телевизия някогашният учител.

И още един въпрос остава без отговор след написаното в обвинителния акт - за какво по ръцете и на двамата братя са открити след от оръжието?
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР