Как работят различните институции на местно ниво по случаите на

...
Как работят различните институции на местно ниво по случаите на
Коментари Харесай

Закрила на детето: Насилието се е изместило извън сградата на училището, както и в интернет

Как работят другите институции на локално равнище по случаите на принуждение, взаимоотношението сред тях и поддръжката, която се оказва на децата, които са жертви и участници в обстановки на принуждение. Това ревизира Държавната организация за протекция на детето в 83 детски градини, учебни заведения, центрове за специфична просветителна поддръжка, възпитателни училища-интернати, социално-педагогически интернати, центрове за настаняване от фамилен вид, услуги в общността, лечебни заведения и дирекции „ Социално подкрепяне “, оповестиха от Агенцията за протекция на детето.

„ Държавната организация за протекция на детето постоянно е непримирима към всеки случай на принуждение над дете и редовно прави инспекции както по сигнал, по този начин и по проект. Децата би трябвало да усещат поддръжката и обезпечаването на сигурност и сигурност в средата, в която съществуват. Всички възрастни като родители, чиновници, хора, които се грижат за децата би трябвало да ги възпитаваме на практика за живота – по какъв начин да се оправят с провокациите в общуването; по какъв начин да реагират, когато са обект на нападки и злоупотреба; какви черти и сили на характера да развиват, с цел да умеят да оцеляват в сложни моменти. Трябва да организираме задоволително действия в всекидневието им да се развиват личностно, да бъдат любопитни към света и да преследват фантазиите си, с цел да свършим работата си и по предварителна защита на насилието при деца “. Това съобщи ръководителят на Държавната организация за протекция на детето доктор Елеонора Лилова откакто се срещна с резултатите от инспекциите.

Анализът демонстрира, че в преобладаваща част от тестваните учебни заведения не се следи наклонност за повишение на случаите на принуждение в тях и насилието се е изместило като територия отвън тях и в интернет. Случаите на място са редки, най-вече при по-големите възпитаници, като преобладаваща е вербалната експанзия. При множеството такива обстановки се регистрира добра и навременна реакция – психолог или педагогичен консултант навреме стартират работа с децата. Като уязвимост учебни психолози показват отсъствието на образование за даване на спешна намеса.

Децата споделят, че разпознават множеството форми на принуждение. За подпомагане признават, че разчитат най-много на родителите, класен началник или педагогичен консултант. По-голямата част познават и номера на Националната телефонна линия за деца 116 111. В нито едно от учебните заведения децата не показват случаи на упражнено принуждение над тях от страна на преподавател и дефинират взаимоотношенията си с тях като доста положителни.

В две от тестваните детски градини е записана проявена експанзия от страна на член на екипа към дете. Случаите са единични и са дадени наставления от страната на Държавната организация за протекция на детето. Като цяло отчета демонстрира, че чиновниците в детските градини употребяват подобаващи способи за образование и развъждане на дете и интензивно поддържат връзка с родителите.

Установено е още, че за възстановяване на работата на локално равнище, се чака повече интензивност от страна на Районен съд, Районна прокуратура и Полиция. Често поради служебната им натовареност, а някъде и поради липса на прокурори, такива не участват на срещите по Координационния механизъм. Усилията за преустановяване на ранното общуване към момента са не до там ефикасни, постоянно и поради отвод от страна на Районна прокуратура да образува досъдебно произвеждане.

След направените констатации ДАЗД инициира и 13 междуинституционални срещи на локално равнище. Липса на фрагменти, демотивация на родителите да работят по установени проблеми, експанзия от страна на деца, за които грижи поставят бабата и дядото, заради неявяване от страната на родителите, са част от проблемите, за които споделят представителите на институциите. Експертите на ДАЗД са издали 50 наложителни наставления със 162 съответни ограничения.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР