Как протичат ремонтите в София, какви мерки предприема Столична община,

...
Как протичат ремонтите в София, какви мерки предприема Столична община,
Коментари Харесай

Ето как ще превърнат София в едно добро място за живот

Как протичат ремонтите в София, какви ограничения подхваща Столична община, с цел да бъден омекотен още повече трафика и по какъв начин ще се разшири метрото - тези и други настоящи теми коментира зам. - кметът по превоза в София Евгени Крусев.

Как протича ремонтът на трамвайното трасе на бул. „ България “?

Ремонтните действия по обекта стартираха преди седмица като там ще бъде ремонтиран релсовият път при кръстовището на бул. „ Акад. Е.И. Гешов “. Вече са осъществени всички демонтажни действия и е планувано да се продължи с полагането на новите трамвайни релси. Със завършването на тази част от булеварда целим цялостното трасе по бул. „ България “ да бъде актуализирано и да обезпечава по-бързото напредване с градския превоз.

Ще бъде ли завършен в границите на оповестения месец и половина?

Планирано е работата по обекта да завърши в границите на оповестения за това период, като това ще се случи доникъде на месец август.

Успява ли рейсът, който заменя трамвай 7 да поеме целия пътникопоток?

Стремим се да осигурим оптимален комфорт на пасажерите. По заместващата линия се движат общо 7 броя рейсове, като при двете крайни спирки от сектора са ситуирани аварийни рейсове, които при закъснение на придвижването са в подготвеност да покрият маршрута. За задачите на по-добрата съгласуваност на градския превоз беше открита и краткотрайна спирка, посредством която може да се направи и директна връзка с метрото на НДК.

Има ли огромни закъснения на рейса поради тапите, които се образуват в пиковите часове?

Най-активните ремонтни действия в града се правят през летния сезон, поради намалелия трафик. Неизбежно обаче е образуването на тапи, което води до закъснения на някои от движещите се рейсове. Апелираме за търпението на жителите и се извиняваме за породените неудобства. Държим на това хората да бъдат осведомени навреме за идните промени в придвижването и се стараем се да организираме и заместващи автобусни линии, където е допустимо. След привършване на ремонтните действия положението на трасето ще се усъвършенства доста и огромният трафика ще намалее.

Как протичат останалите поправки в София?

С началото на месец юли с изключение на ремонтните действия по бул. „ България “, започнаха и тези на бул. " Васил Левски " в правата сред бул. " Цар Освободител " и ул. " Граф Игнатиев ", където ще бъде направено преасфалтиране на износващия слой и унищожаване на всички деформации по пътното платно.  Продължават ремонтите и по ул. " Граф Игнатиев " и за момента те се извършват в период. На този стадий там е изцяло построена подземната връзка и се извършва построяването на релсовия път и настилките.

Преди дни стартираха и ремонтите по плана „ Изграждане, възобновяване и възобновяване на обществени пространства от Централна градска част в град София “ в по този начин наречената Зона 4. По този план ще бъдат изпълнени реконструкциите на градините „ Кристал “, „ Св. Климент Охридски “ и ще бъдат ремонтирани тротоарните настилки на ул. „ Московска “.

Ремонтите по всички обекти се извършват в период, като прецизно се следи за тяхното качествено осъществяване и положителни резултати.

В София към този момент бе пуснат първия тестов хибриден рейс? Какви са изгодите за един град, в който се движи сходен рейс? Каква е цената на един сходен рейс и същият брой пасажери ли поема?

През миналите дни пуснахме в придвижване първия хибриден рейс, като задачата ни е след тестовия интервал да отчетем с акуратност изгодите от този модел транспортно средство. По предварителни данни разходът на гориво, който има хибридният рейс е два пъти по-малък спрямо дизеловия. Всичко това ще бъде тествано след провеждането на тестванията за придвижването му в градска среда. Цената на сходен хибриден рейс е почти 350 хиляди лева, а потенциалът му е 100 места. След като имаме резултатите от направените проби специалистите ще решат дали е удачно закупуването на 20 броя хибридни рейсове за столицата.

Какви нови ограничения ще предприеме Столична община за облекчение на трафика в София?

Предприемаме разнообразни ограничения за облекчаването на трафика. В града работи Система за ръководство на трафика, посредством която се ръководят динамично трафик потоците. Част от нея са на процедура всички входящо-изходящи артерии на града, както и най-натоварените кръстовища, което подсигурява високия резултат от работата на системата. Чрез нея сме понижили междинното време за прекосяване през кръстовищата контролирани със светофарни уредби с над 30%.

За в бъдеще предвиждаме реализирането на редица планове, с които ще може да се изнесе директният трафик от централната градска част.

Други подхванати ограничения по посока намаляването на трафика са разширението на бул. „ Тодор Каблешков “ и бул. „ Монтевидео “, както и преасфалтирането на бул. „ Христофор Колумб “. Всичко това ще способства за превъзмогването на огромни натрупвания от авто трафик в секторите.

Смятате ли, че са нужни промени в наземния градски превоз? Една от новите ограничения на Столична община за по-бърз и комфортен градски превоз планува изработката на обособени скоростни трасета за споделено придвижване сред рейсове и трамваи.

Определено са нужни такива промени, тъкмо по тази причина вкарваме и построяването на обособени скоростни трасета за споделено придвижване сред рейсове и трамваи. Първата локация, на която ще се наложи това изобретение е „ Константин Величков “ и бул. „ Възкресение “, в сектора от пазара в Красна поляна до бул. „ Сливница “. Следващата локация на която е планувано построяването на обособено трасе е бул. “ Мадрид “, където има споделено придвижване на трамваи и рейсове. С налагането на тези промени ще бъде обезпечен един доста по-надежден, бърз и комфортен превоз. По този метод ще се избегне и изчакването в тапи, породено от огромния авто трафик. Тепърва следва да се проучват всички разновидности за създаване на допустимо най-вече такива трасета и нови бус ленти по позволяващите го местоположения. Тези ограничения са единствено част от превръщането на градския превоз в един самостоятелен и наличен метод за напредване в града.

Как протича строителството на третия лъч на метрото?

Изграждането на Линия 3 на метрото върви по график. В момента се построяват 12 бр. метростанции и към 12 км. тунели сред тях. Строителството е разграничено на два стадия.

Етап 1 (Хаджи Димитър-Орлов мост-Централна градска част-Красно село) се състои от 8 метростанции. Започна при започване на 2016 г, като все още физическото осъществяване е към 70 %. Към него са включени и построяването на ново хранилище за преносимия състав (на ул. „ Житница “ – към 80 % физически изпълнение) и доставка на 20 нови метровлака, произвеждане на „ Сименс “ (като все още 5 бр. са създадени, а първият е към този момент в София)

По-голямата част от тунелите на Етап 1 се построяват с тунело-пробивна машина (щит). Към момента машината е прокопала повече от половината трасе и откакто потегли от ул. „ Житница “ в кв. „ Красно село “ към този момент се намира на метростанция „ НДК 2 “.

В секторите и станциите през които машината е към този момент минала се работи по дотъкмяване на вътрешните структури и релсов път.

Очакваното привършване на плана е есента на 2019 година

Етап 2 (Красно село-Овча купел-Горна баня) се състои от 4 бр. метростанции и 4 км тунели. Строителството стартира през лятото на 2017 година, като все още физическото осъществяване е над 30 %. Срокът за довеждане докрай на строителството е януари 2020 година, като преди края на 2018 година автомобилното придвижване по бул. „ Президент Линкълн “ ще бъде възобновено.

Успоредно с построяването на метрото при последната метростанция при кв. „ Горна баня “ ще бъде построена ж.п. спирка на линията София-Кулата са по-добра връзка на метрото с мрежата на НКЖИ.

Накъде ще се разшири метрото след третия лъч?

След приключването на строителството въпросните 12 км. с 12 метростанции от Линия 3 следва доизграждане на линия 3 в посока североизток. От метростанцията на бул. „ Владимир Вазов “ и ул. „ Тодорини кукли “ (която се построява в момента) по Етап 3 са планувани още 3 бр. метростанции по бул. „ Владимир Вазов “ с 3 км. трасе.

Отделно от това все още се изготвя абстрактен план за Етап 4 - отклонение на Линия 3 при Военна академия към ж.к. „ Гео Милев “, ж.к. „ Слатина “, Арена „ Армеец “ до бул. „ Цариградско шосе “. Отклонението ще има 6 бр. метростанции и 6 км. дължина. Проектът ще се предложи за включване в идващия програмен интервал на Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2021 – 2027 година, като прогнозният период за реализирането му е 2025 година

Предстои планиране на отклоняване на Линия 1 в ж.к. „ Люлин “ след метростанция Люлин – 2 бр. нови метростанции по бул. „ Царица Йоана “

В по-далечно бъдеще са планувани и продължение на Линия 2 след метростанция „ Витоша “ в южна посока, както и продължение на Линия 1 след метростанция „ Бизнес парк “ в посока запад до лифта в кв. „ Симеоново “.

Стартира полагането на нов вид маркировки в София. Каква е задачата й? Къде към този момент е направена сходна?

През миналата седмица започва полагането на новия вид маркировка. Започнахме с пешеходната пътека при Руски монумент, като ще продължим с приоритизираното й слагане към пешеходни пътеки до учебни заведения, детски градини и места със засилено придвижване. Маркировката се прави по британски модел и технология, тя е доста по-видима и цели постигането на още по-висока степен на сигурност за всички участници в придвижването. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР