Как протичат проверките на КЗП, какво гласи новата директива в

...
Как протичат проверките на КЗП, какво гласи новата директива в
Коментари Харесай

Научи ли се българинът как да не бъде удрян по джоба?

Как протичат инспекциите на КЗП, какво гласи новата инструкция в интерес на туристите за пакетни пътувания и вършат лис е към този момент същински разпродажби и в България пред Novini.bg разяснява ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов.

И тази година екипи на КЗП ревизират в черноморските ни курорти съблюдава ли се Законът за потребителите и Законът за туризма.

„ От 1 юли 2018 година е в действие и нова инструкция, която третира новите правила за пакетни пътувания “, подсети Маргаритов и обясни: „ Благодарение на нея потребителите към този момент са предпазени, както когато резервират обичайните пакетни туристически ваканции, по този начин и когато резервират и други форми на комбинирано пътешестване, в това число и така наречен персонализирани пакети. Типичен образец е този, при който вие резервирате самолетни билети или хотел и бивате ориентирани към различен уебсайт, от който може да си запазите кола чартърен. Ако до момента отговорността бе разграничена сред другите търговци, то в този момент тези нови правила приравняват закупуването на тези две обособени неща към пакетните пътувания – т.е. отговорността е за този, който е оповестил първичната оферта и ви е препратил към друго място “.

Друга оригиналност, която може би наподобява официална, само че е доста потребна за потребителите, е въвеждането на общоприет формуляр, който всички тези търговци и туроператори, които оферират пакети или свързани услуги, са длъжни да показват на своите клиенти. Целта на формуляра е да улесни потребителите, които взимат решение за един или различен детайл от своите консуматори, осведоми Маргаритов.

Относно това по какъв начин протичат разпродажбите в родните магазини и кое е най – значимото предписание при пониженията Маргаритов разясни: „ Когато приказваме за понижение, първото най – значимо нещо е стоката да е продавана в продължение на най-малко един месец на по-висока цена. Най – честите нарушавания са свързани точно с това “. Затова Димитър Маргаритов посъветва още веднъж всички: Не се доверявайте на високите проценти понижения, а гледайте първо постоянно остарялата цена, сравнявайте постоянно всички цени.

„ Продължава да има опити на търговците да хитруват “, призна той, само че разясни: „ Хората обаче от ден на ден се учат да ревизират, с цел да не бъдат ударени по джоба “.

За открити нарушавания, подсети Маргаритов, всички консуматори могат да се обръщат към КЗП на телефон 0700011122 или да подават сигнали посредством уеб страницата на Комисията. „ Винаги сме разполагаем “, увери той.

Цялото изявление с ръководителя на КЗП Димитър Маргаритов пред Novini.bg може да видите по-късно ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР