Как привличат безработните на работа в Европа - пример от

...
Как привличат безработните на работа в Европа - пример от
Коментари Харесай

Холандски пример за интеграция на хора със затруднения

Как притеглят безработните на работа в Европа - образец от Холандия. Там развиват обществено предприемачество от 30-години и са съумели да намерят най-работещата и потребна за обществото скица, даже за тези, които са в неравностойно състояние. Ресторант с бизнес офиси, обслужван от хора с интеректуални усложнения, е модел, който би сработил и у нас. Мария Чернева по тематиката.

„ Друм “, или „ Мечта “ е изтънчено място с бизнес-офиси и превъзходна кухня,и е измежду желаните за бизнес срещи в региона, близо до Апелдорн. Клиентите са привлечени от потвърдено през годините класно обслужване без компросимиси, пред тип това, че обслужващият личен състав е от групата на хора с интелектуални усложнения.
Томас де Хаас - шеф на обществено дружество „ Друм “: Сега е време за обяд и в кухнята работят доста хора. Имаме двама майстори готвачи, които разпределят дилемите на хората по отношение на техните качества.
Под управлението на двамата майстори, резултатите на готвачите са повече от положителни. Успехът е в разделянето на комплицираните процеси на доста обикновени дейности, които стават лесни за осъществяване.
Томас де Хаас - шеф на обществено дружество „ Друм “: Никой тук не може самичък да направи ябълков къс. Но всеки извършва дребна и лесна задача. Ето Ян - има албум със фотоси какво и по какъв начин би трябвало да прави.
И станало по този начин, че вкусният къс надскочил славата на бизнесцентъра и заваляли поръчки отвред. Допълнителен бонус за Друм. Освен пая, бизнесът им е добре плануван и съгласуван с пазара.
Томас де Хаас - шеф на обществено дружество „ Друм “: Направихме това място за бизнес срещи тъй като сме покрай индустриалната зона, намираме се сред два града. Мястото е налично с кола, с трен. Хората идват още веднъж и още веднъж, тъй като поддържаме високо качество. Социалният бранд беше значим първоначално, само че бизнесът доста бързо се приспособява към нас.
Макар и дружество с известна облага, никой тук не получава заплата. Работата е форма на трудова терапия и предпирятието е сполучливо комбиниране с дневен център на хора с някакъв тип усложнения, който се финансира и от съответната община. Ползата от това комбиниране е двуяка.
Фреди Улмс - фондация за хора с ментални увреждания „ Де Пасарел “: Важното е обществото да вижда хората с увреждания, техните благоприятни условия, значимо е за тяхната интеграция. Добре е и за родителите на хората с увреждания, които виждат че децата им се одобряват от обществото. Само по себе си това е доста стимулиращо за тях, те развиват нови умения, стават все по-независими от помощта на обществото.
Фреди Улмс познава нашата реалност прекомерно добре, от години Фондация Пасарел работи в България. И счита, че места като това са изцяло вероятни и у нас.
Фреди Улмс: Вашето законодателство не пречи да се стартира, може би с по-малки планове, въпреки всичко. Но би трябвало време и въображение - на обществените организации и експерти да израснат, време и за хората с увреждания, които в България са привикнали да ги третират като пациенти, а не като служащи. Трябва време и за обществото - да свикне с тях.
Затова витрината тук също е значима - всеки минувач може да види работата на асистент -готвачите и самичък да се увери в качествата им. Деликатесният ябълков къс е единствено за отскок.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР