Как Ню Йорк Таймс вижда българското Черноморие през 1990 г.

...
Как Ню Йорк Таймс вижда българското Черноморие през 1990 г.
Коментари Харесай

Бг морето преди 29 г. в Ню Йорк Таймс

Как Ню Йорк Таймс вижда българското Черноморие през 1990 година До през днешния ден, това е най-дългият текст, отдаден на България в американското издание, съобщи The Brave Stories.

И на снимкa, и от въздуха – българското Черноморие наподобява на парадайс за отмора. Релефни планински хълмове преливат в синьо-зеленото море през плажове със златист пясък, които като че ли са основани за слънчеви бани.

Живописни села, в които всяка къща е покрита с лозя, рози и домашни растения, показващи се от железни кутии от зехтин или от остарели гуми, оцветяват крайбрежните улици.

Каруци, влачени от магарета, натъпкани със сено, водени от възрастни дами или мъже със сини престилки. Те са съвсем толкоз постоянно срещана панорама, колкото и колите.

Но когато погледнеш от близко, виждаш и някои неудобства. Условията за настаняване са неприятни по западните стандарти и от време на време е мръсно. Обслужването е на ниско равнище. Менюто в заведенията за хранене не дава отговор на разнообразието на тази плодородна земя и е прекомерно лимитирано.

За тези, които са подготвени да се примирят с тези ограничавания, българското крайбрежие може да предложи сектори от съвсем празни плажове, антични и спокойни селища и гостоприемни хора, изключително тези, които не вземат участие в туристическата промишленост, са настроени толкоз другарски, колкото на всички места по света.

Въпреки удобния валутен курс, извънредно малко западняци избират Черноморското крайбрежие. Тук идват най-вече руснаци, чехи, словаци, източногерманци и поляци, които са трансформирали крайбрежието в нещо като Ривиерата на Източния блок.

Капацитетът на курортите постоянно е бил цялостен. Но тази година, свободни да пътуват там, където им харесва, доста източноевропейци изоставят България, с цел да видят чудесата на Запада.

“Миналото лято всички маси в този ресторант бяха пълни”, споделя млада сервитьорка в Созопол. След като обслужи тримата си клиенти, тя реши, че може да седне за чаша кафе.

Дали източноевропейците ще се върнат или ще бъдат сменени от туристи от Запада, никой не знае. Но най-малко за това лято човек може да почива измежду доста по-малко туристи от предходната година.

Първата ми спирка по време на едноседмичното пътешестване през юни, беше в Дружба – курорт на няколко благи северно от Варна, третият по величина град в България. Курортът е ситуиран на каменист бряг и има плажове от жълт пясък.

Няколко благи северно от Дружба е курортът Златни пясъци, който разполага с дълъг плаж, където можете да се гмуркате или да наемете платноходки. Хотелите в Дружба са отдалечени един от различен и са ситуирани измежду живописни горички и естествена растителност, достигаща до плажовете.

Петзвездният „ Гранд Хотел Варна”, където съм отседналa, има имиджа на „ първокласния хотел” на брега на Черно море.

Както всеки различен хотел, който видях, обаче и този хотел съставлява недодялан блок от бетон. Това, което го отличава е дългият лист с улеснения и услуги, вариращи от закрити и открити тенис-кортове, открит плувен басейн и закрит морски басейн, туристически атракции и няколко ресторанта.

Има и лечебна зона, в която работят доктор, физиотерапевт и масажисти, които оферират разтривки, вани и даже акупунктура на цени, които са много ниски за западните туристи.

Тенис кортовете бяха добре поддържани, басейните бяха чисти. Заради тези екстри, гранд хотелът е известен, изключително измежду възрастни туристи от Източна Германия и Скандинавските страни.

Макар че обслужването като цяло беше положително, не можех да допускам, че всякога, когато отивах да запитвам за ключа на рецепцията, в началото ми споделяха, че го няма. След двуминутно търсене, ключът се оказваше на рецепцията под купчина банкноти и документи. Оказа се, че ми беше начислена и сметка от 130 $ за телефонни диалози, които не бях провеждала. След 15-минутен спор, въпреки всичко тази сума беше заличена.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР