Как някои фирми печелят от бързи кредити? Съществува ли болест,

...
Как някои фирми печелят от бързи кредити? Съществува ли болест,
Коментари Харесай

Как да се излекуваме от болестта бързи кредити?

Как някои компании печелят от бързи заеми? Съществува ли болест, наречена " бързи заеми ", и по какъв начин да се излекуваме от нея? Хората ли са отговорни, прекомерно високите лихви ли са отговорни, законите ли са отговорни... Къде се корени казусът?

Адв. Петър Николов дава отговори в предаването " Законът и Темида " по БНР.

" Не отговорен този, който яде баницата, а този, който му я дава. Пазарът на заеми е една " доста огромна баница " в нашата страна, тъй като безусловно се раздават милиарди като заеми. Този сегмент на бързите заеми се разраства с доста висока скорост, тъй като от ден на ден хора избират да изтеглят бързо оборотен заем, при който не е нужно да доказваш материалните си благоприятни условия, надлежно – да го върнеш по най-бързия метод.

Обаче по този начин се получава постоянно, че хората теглят – връщат, теглят – връщат, до момента в който не настъпи някакво житейско събитие, което внезапно прекъсва този кръговрат и това нанася едни непоправими вреди в следствие на длъжника, тъй като той става безконечен дебитор. В момента, в който спреш да връщаш, други кредитори стартират да ти оферират също кредитиране, ти започваш да рефинансираш, изпадаш в един кръговрат, в който теглиш заем, с цел да върнеш предходния си... Цената е прекомерно висока.

Фирмите за заеми са законни. Друг е въпросът обаче до каква степен е легален продуктът, който оферират. За страдание законът не е задоволително добре развъртян – направиха се промени в Закона за потребителския заем, които в известна степен ограничиха безграничното олихвяване. Преди това имаше бързи заеми, които доближиха до 200-300% за една година. Законът е посредствен и повърхностен и дава опция за редица заобикаляния. Затова съдът е този, който сега дописва закона и несъмнено на година се издават хиляди решения, с които се открива, че длъжникът не дължи толкоз пари на кредитора... "

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР