Как не се намери един представител на властта, който ясно

...
Как не се намери един представител на властта, който ясно
Коментари Харесай

Миши шум и плонжове пред Кремъл за изнесено оръжие и техника в Украйна. Срам, срам…

Как не се откри един представител на властта, който ясно и изрично да съобщи, че всеки производител и търговец, който има съответните лицензи и съблюдава интернационално откритите процедури, може да доставя Киев с военна продукция.

 

Навремето се гордеехме, че нашите фабрики и КИНТЕКС съумяват за заобиколят или да заблудят Координационен комитет за надзор на износа, прочут като КоКом. Сега сме част от НАТО и Европейски Съюз и всеки, който е в оръжейния бизнес, се преценява с разпоредбите.

 

Световни издания, включително и Блумберг оповестяват, че военна техника от България е скъпа помощ за Украйна. Веднага тичат в малките екрани хора от държавното управление да мрънкат, че няма такова нещо. И постоянно с половин уста признават: Не можем да забраним на компании да изнасят. Тогава защо изобщо губите времето на хората и прецаквате скъпо телевизионно време? Ясно е: украинската войска получава скъпо въоръжение и техника, а наши компании печелят.

 

Калинките на високи постове, които явно не са им по опциите, пропущат да упоменат, че цялата информация за експорт на военна техника се управлява от Междуведомствената комисия за експортен надзор, която утвърждава износа на оръжия и технологии с двойна приложимост. Това значи, че Министерски съвет има цялостна информация какво случва в този бизнес.

 

Така че всички оправдания и мъгляви пояснения са изцяло непотребни. И глупави.

Освен това съвсем всички компании, които изнасят военна продукция, имат свои лобита и доверени лица във високите етажи на властта, които им спомагат за превъзмогване на бюрократичните бариери, постоянно слагане с единствена цел – корупция. По веригата се облагодетелстват значително лица, в това число и някои от мрънкащите през медиите.

Стотици милиони се печелят сега. Хранителната верига е щастлива, само че ни хвърлят прахуляк в очите.

 

Стига плонжове пред Москва, стига двуличие. Аман от подправени герои с миши сърца.

 

Даниел Станимиров
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР