Как научих, че родината ми е атакувана? Спях, когато моята

...
Как научих, че родината ми е атакувана? Спях, когато моята
Коментари Харесай

Андрий Шевченко: Избиват децата ни, но няма да се предадем


" Как научих, че родината ми е атакувана? Спях, когато моята майка ми се обади. Тя... "

Андрий Шевченко ненадейно стопира. Хвърля химикалката си през масата и отива до прозореца, с цел да събере мислите си. " Съжалявам. Не е елементарно, повярвайте ми ".

Гласът му към момента потрепва. " Майка ми сподели, че войната е почнала. Не можехме да повярваме. Бяхме шокирани ".

Взривовете, стрелбата и писъците към този момент са част от живота на фамилията на Шевченко. Майка му Любов е напуснала Киев, само че остава на украинска земя. Отказва да напусне страната. Своята страна.

" Усещаш всяка бомба, тъй като къщата се тресе - споделя през сълзи 45-годишната суперзвезда на международния футбол, като удря по масата. - Ето това е войната в този момент. Намираме се в стадия, когато руснаците са обкръжили града и просто бомбардират. Не стопират. Безмилостни са. Това не дава късмет на народа за филантропични коридори. Майка ми е там. Сестра ми е там. Чичо ми, вуйна ми. Братовчед ми. Приятелите ми - някои са на фронтовата линия. Те водят война за нашата татковина, за нашата независимост, за правото ни на избор, за нашата чест. Ние се пазиме. Ние се борим. Налага се. Нямаме различен излаз ".



Шевченко има 48 гола в 111 мача за Украйна, което го трансформира в най-хубавия изпълнител в историята на националния тим. След това в продължение на 5 години е селекционер на отбора, като го извежда до 1/4-финалите на европейското състезание предишното лято. Бележи победната дузпа за " Милан " във финала на Шампионската лига през 2003 година и отпразнува трофея с украинското знаме върху раменете. Андрий се гордее със синьото и жълтото.

Като всеки наследник, той пробва да убеди майка си да избяга през някоя граница. Тя е с влошено здраве и се нуждае от специфични медицински грижи. Но остава в Украйна. Заедно с милиони други майки, татковци, синове и дъщери, които не желаят да изоставен своята земя.

" Позицията на президента Зеленски е доста значима. Той също можеше да си тръгне, само че избра да остане. Посланието му е, че би трябвало да пазиме своя дом. Това сплоти украинския народ. Президентът остана и ние няма да се предадем. Когато видиш на улицата хора без ръце, които пробват да спрат танк... Ще се браним до дъно. Русия не е добре пристигнала ".

Снимка: Daily Mail


Самият Шевченко се намира в библиотека покрай Отършоу във Англия. Разговаря със своя другар от 15 години Джейми Реднап - някогашен британски национал, който има своя графа в " Дейли Мейл ". Получава следващия въпрос - по какъв начин изяснява обстановката на четиримата си синове.

" Просто им споделям истината. Това е единственият верен метод. Много скърбя за публицистите, които губят живота си. Тези на фронтовата линия пробват да кажат истината на света и ги убиват. Трудно е за всички в моето семейство, само че знаем какъв брой мъчно е и за хората в Украйна, които непрекъснато се опасяват за живота си ".

" Украйна е самостоятелна страна единствено от 30 години. По същото време аз започвах с футбола. От първия ден се гордея, че съм украинец и няма по какъв начин някой различен да диктува ориста ни ".

Този " някой различен " е съветският президент Владимир Путин. Андрий отхвърля да произнесе името му до края на изявлението. Носителят на " Златната топка " беседва съвсем всеки ден с кмета на Киев Виталий Кличко. Предлага леговище за бежанците посредством акция, наречена " Изиграй своята роля ". Целта е набирането на най-малко 2 милиона паунда. Съпругата му Кристен също оказва помощ интензивно.

" Невероятно е по какъв начин светът застана зад Украйна и демонстрира своята взаимност. Това значи доста за всички нас. За украинците, останали вкъщи, е значимо да знаят, че не са сами ".

На стената на библиотеката се разчита подходящ откъс на Уинстън Чърчил. " Ако минаваш през пъкъла, продължавай напред ".

Шевченко има безчет другари от Русия във футбола. Съотборници, противници, даже някогашен шеф в лицето на Роман Абрамович. " Както споделих в самото начало, не имах вяра, че това може да се случи. Не мисля, че нашата връзка в миналото още веднъж ще бъде същата. Но знам също по този начин, че доста руснаци желаят войната да спре ".

" Моето обръщение към съветските ми другари постоянно е едно и също - излезте и протестирайте. Знам, че не е елементарно. В Русия даже е рисково. Но единственият метод да се спре войната е да се споделя истината. Повечето хора там просто не я знаят ".

" Абсолютно поддържам изваждането на съветските спортисти от интернационалните надпревари, тъй като войната продължава. Трябва да окажем напън. Руският президент - не желая да изговарям името на това нещо - употребява определението " специфична интервенция ". Това не е специфична интервенция. Това е ликвидиране на почтени. Това са обсадени хора. Това са бомбардирани градове ".



Часове преди изявлението Шевченко е разговарял с Андрий Ярмоленко - украинецът, който донесе успеха на " Уест Хем " над Севиля в Лига Европа. " Винаги приканвам момчетата да не престават да играят. Те показват своята страна и това е ужасно обръщение. Целият спорт е единен против войната. Това е посланието и на моята акция - правете каквото можете. Моля, не спирайте да говорите за Украйна. Ако подкрепяте украинските спортисти, подкрепяте всички нас ".

И в случай че множеството футболни почитатели фактически поддържат Украйна, тези на " Челси " скандираха името на Роман Абрамович. Руският предприемач наля милиони в клуба и го изведе до върха. Шевченко, който игра за отбора сред 2006 и 2009 година, не желае и " Челси " да се окаже жертва на войната.

" Историята, която този клуб построи, не може да бъде заличена. Феновете обичат своя тим. Знам, че моментът е сложен. Искам единствено едно - да се върне мирът в моята татковина. Да спрат убийствата на деца. Всички знаем, че войната е жестока. Но ние не можем да поносим това ".

" Аз съм татко на четири деца. Ти си татко на три деца, Джейми. Умират почтени деца. Без причина. За това работя - да спра тази война. Война изцяло безпричинна ".

Популярен откъс на Бил Шенкли гласи, че футболът не въпрос на живот и гибел, а нещо доста повече. Днес обаче Шевченко не се тормози за красивата игра, до момента в който в страната му се случва нещо толкоз грозно.

Андрий е роден в село покрай Киев. Разказва история от детството си със своя татко Николай, служил като танкист в армията на Съюз на съветските социалистически републики. " Когато Чернобил избухна, режимът резервира всичко в загадка. Но татко ми знаеше какво става. Донесе вкъщи апарат за премерване на радиацията. Играех футбол на детската площадка. Ритнах топката и тя се озова на покрива. Намерих метод да се кача и там имаше шест или седем топки. Джакпот, помислих си аз. Взех три, а останалите бяха за приятелите ми. Когато се прибрах, татко ми ги тества за радиация. Показанията бяха ужасно високи. Наложи се да ги изгорим. Това е същинска история ".

" Всяка секунда от началото на войната едно украинско дете става емигрант. Всяка секунда! Баща ми беше твърд мъж. Обстоятелствата направиха украинския народ доста твърд ".

Тарас Шевченко е най-великият стихотворец на Украйна. Негов бюст гледа към останките на разрушената кула в Бородянка. В стихотворението " Кавказ " той написа: " Душата ни в никакъв случай няма да загине. Свободата не познава гибелта ".



Андрий Шевченко знае тези стихове. Той свежда взор и мисли за тях. " Това е посланието, което е в нашите сърца от дълго, дълго, дълго време ".

Мобилният му телефон стартира да вибрира. Обаждането е от Украйна - едно от стотиците, които получава всеки ден. " Съжалявам. Трябва да подвигна. Всичко положително "!

През януари – като че ли толкоз от дълго време - Шевченко беше треньор на италианския " Дженоа ". Може би един ден още веднъж ще крачи край страничната линия и ще учи тактиката на противниците. Но не и до момента в който в родината му бушува война.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР