Как НАП ще отпише 20 милиарда лева вземания? Този въпрос

...
Как НАП ще отпише 20 милиарда лева вземания? Този въпрос
Коментари Харесай

Студио Хъ на 7/8 ТВ разкрива как НАП ще отпише 20 милиарда лева вземания

Как Национална агенция за приходите ще отпише 20 милиарда лв. вземания? Този въпрос разисква в " Студио Хъ " на 7/8 ТВ икономистът Пламен Данаилов. Ето и какво демонстрират сметките, подредени по последователен път.

За да разберем един проблем, би трябвало да забележим по какъв начин се е породил. В края на 2009 в Национална агенция за приходите се влива организация Държавни Вземания.



Кадър: 7/8 ТВ

Към края на 2009-а Национална агенция за приходите има да събира 11, 8 милиарда лв.. През 2010-а стават 14,3 милиарда лв.. С одитния отчет на сметната палата излиза следното:

 

2016 година са отписани 10,3 благ. лв. вземания, само че цифрата като салдо в края на 2016-а е близо 30 милиарда лв., т.е., в случай че не бяха отписаните общо щяха да бъдат близо 40 милиарда вземанията на Национална агенция за приходите към 2016-а.

За шест години това съставлява 25, 5 нови милиарда лв., които Национална агенция за приходите не е съумяло да събере - по 4 милиарда и 250 милиона на година.



Ще дам един образец. Аз съм бил дълги години основен финансов шеф на една огромна компания, в случай че излизах пред акционерите и споделях " уважаеми дами и господа, всяка година няма да можем да събираме от нашите клиенти сред 20-25 % вземанията си ", в случай че аз го кажех това не на другия ден, на идната минута нямаше да бъда финансов шеф. Не желая да върша прилика, само че тя се постанова от единствено себе си. Всички тези данни са от годишните отчети, които дава Национална агенция за приходите.

Къде е финансовият министър? Той назначава шефа на Национална агенция за приходите. Цялата отговорност е негова. Последните две години Национална агенция за приходите събират към 30 милиарда, само че четири от тях стават непогасени и отиват в тази рубрика - несъбираеми.

Има обаче и съществено разминаване сред данните в това което дава Министерството на финансите и Национална агенция за приходите като събрани доходи. Би трябвало да е едно и също, още повече, че Национална агенция за приходите е част от МФ.

Според Евростат през 2018 налозите и осигуровките са 32,8 милиарда.

По данни на МФ налози и осигуровки са - 32,4 милиарда.

А съгласно Национална агенция за приходите за 2018 са събрани - 30,3 милиарда.

Разликата сред МФ и Национална агенция за приходите е 2 милиарда!

Това е счетоводен трик - едното е на база начисления, а другото на база регистрирано събиране. И най-после на годината се изхарчват едни 2 милиарда.

За външния дълг. Като безспорни стойности дългът нараства. За последните7 -8 години дългът е повишен с едни 20 милиарда лв.. 2009 година е най-ниското съответствие дълг - Брутният вътрешен продукт, от този момент насам все нараства.

 

dnes.dir.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР