Как наистина може да разберете дали уменията на един лидер

...
Как наистина може да разберете дали уменията на един лидер
Коментари Харесай

Дали ще ви последват?

Как в действителност може да разберете дали уменията на един водач са подобаващи за непрекъснато изменящата се бизнес среда, в която живеем сега? Множество прочувания демонстрират, че  най-добрият вид, с който разполагаме през днешния ден, е така наречен „ лидер-слуга “. Ако оставим настрани етикетите, както и да предпочитате да наричате тези водач, които стимулират и въодушевяват другите да дават най-хубавото от себе си, едно нещо е несъмнено – дейностите и държанието им произтичат от техния темперамент и честност. Моят опит с лидерите-слуги демонстрира, че те не търсят вниманието на другите, а насочват светлината на прожекторите върху своите чиновници. Ако би трябвало да бъдем по-конкретни, тези водачи могат да бъдат разпознати по три присъщи за тях черти:

Те показват безкорисност

Когато доближат привилегированата управителна роля, най-хубавите от тях осъзнават, че в основата на водачеството е удовлетворяването на потребностите на другите. По тази причина те постоянно се опълчват на обичайния жанр на ръководство отгоре-надолу, при който ръководителите просто подреждат, а чиновниците извършват. При тях е присъщ жанр на ръководство отдолу-нагоре, или другояче казано – предоставяне на на ползите на чиновниците пред техните лични. Това не е по никакъв начин елементарно постижимо, само че в последна сметка дава на тези водачи конкурентно преимущество.

Дават смисъл на работата на хората

Множество проучвания стигат до заключението, че когато човек откри цел в работата си, това го прави освен по-щастлив и физически и душевен здрав, само че и усъвършенства неговата работливост. Един от методите да постигнете този резултат е като дадете на подчинените си късмет да се свържат с хората, на които служат. В едно известно прочуване, представено от психолога и професор от Уортън Адам Грант в неговия бестселър „ Give and Take “, три обособени групи чиновници в прът център, занимаващ се с набирането на средства за университетска стипендия, са получили задача да се обадят на донори и да изискат от тях поддръжка. Една от групите е разказала на донорите персоналните истории на хората, получили стипендия, и по какъв начин тя е трансформирала живота им. Тази група е съумяла да притегли 143% повече средства спрямо другите две групи, които просто са провели рутинни позвънявания, без да се задълбочава в тематиката и да поставя особени старания. Когато обаче същите тези донори са получили опцията да се срещнат с персонално реципиентите на стипендиите и да им зададат въпроси в границите на не повече от пет минути, дарените от тях средства са нарастнали с цели 400 %! Какъв е извода на Грант от това прочуване? Предоставянето на опция на чиновниците да се срещната с хората, на които оказват помощ с работата си, е най-големият мотиватор, даже в случай че контактите им траят единствено няколко минути.

Те служат на подчинените си

За да повишите доста въздействието си като водач би трябвало да запомните, че водачеството опира до обслужването на близките. За да прецените какво е равнището ви като лидер-слуга, би трябвало да се запитате: Какво върша всеки ден, с цел да подобря живота на моите чиновници? Ако задачата ви е да извършите по този начин, че всеки ваш чиновник да бъде най-хубавото си Аз в работата, то вие към този момент вървите по пътя на изключителния водач.

....................

Марсел Шванц, създател на Leadership From the Core, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР