Как може да измерите успеха си в живота или в

Как може да измерите успеха си в живота или в ...

Най-важният приоритет за Бил Гейтс.


Как може да измерите успеха си в живота или в бизнеса? Вглеждате ли се в предходния месец или години, за да прецените къде сте допуснали грешки и да помислите за корекциите, които трябва да направите?

За основателят на Microsoft успехът се измерва чрез „анализ в края на годината“ на личния и професионалния му живот, който обаче няма нищо общо с това с колко милиарди е нараснало неговото богатство за този период.

Приоритетите на 64-годишния Гейтс са много различни от тези на младия предприемач, който създава една от най-големите технологични компании.  Най-важният въпрос за 20 и няколко годишния Гейтс е: „Успява ли Microsoft в превръщането на мечтата за персоналните компютри в реалност?“

Днес обаче Гейтс оценява успеха си въз основа на други фактори, задавайки си въпроси, които по неговите думи „биха му се сторили смешни преди около 40 години, но днес имат много по-голям смисъл“.

Може би най-важният от тези въпроси за Гейтс е: „Отдадох ли достатъчно време на семейството си?“

Въпреки натоварения си график, основателят на Microsoft никога не е пренебрегвал най-важното нещо в живота си – своето семейство. Неговата съпруга Мелинда споделя пред Business Insider, че по времето когато Бил е изпълнявал ролята на главен изпълнителен директор на Microsoft, той е често е карал най-възрастната им дъщеря Дженифър на училище.

„Бил и децата обичаха времето, което прекарваха заедно в колата. Те слушаха музика и водеха разговори по най-различни теми. Това е страна на Бил, която те нямаше да могат да видят, ако той не ги караше толкова често на училище. Това щеше да бъде пропусната възможност“, казва Мелинда Гейтс.

Научни анализи на водещите причини за смърт на работното място установяват, че „дългото работно време/извънредния труд“ и „семейните конфликти, свързани с работата“, са основните източници на стрес, които вредят на здравето на работниците.

За скептиците, които не вярват във философията „семейството на първо място“, трябва да се каже, че даването на приоритет на времето, което прекарвате с близките си, не означава да жертвате бизнес мечтите си. Това означава да се възползвате от добри практики за намиране на баланс между работата и свободното време. Да, постигането на такъв баланс не е лесно, като за целта са нужни желязна дисциплина и ясни граници между кариерата и личния живот, но в крайна сметка вложените усилия си заслужават.  Това е нещо, с което могат да се съгласят както изпълнителния директор на компания за милиарди долари така и лидер, които управлява екип от трима души.

........................

 Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за

Източник: manager.bg