Как мога да си върна внесени в повече данъци. Истина

...
Как мога да си върна внесени в повече данъци. Истина
Коментари Харесай

Как се връщат внесени в повече данъци и осигуровки

Как мога да си върна импортирани допълнително налози. Истина е, че не става дума за огромни суми, само че несъмнено има някаква процедура по връщане?

Д.К., София

 

Определено има доста сходни случаи, само че постоянно хората фактически се тормозят да си желаят надвнесени налози, избират да оставят нещата, както са си, считат, че ще стартират да ги ревизират, че са вероятни проверки и разправии единствено на това съображение. Законът обаче изрично разрешава всеки човек да си желае, търси и получи надвзети налози и всевъзможни други обществени отговорности.

В специфична глава Данъчно-осигурителният процесуален кодекс (ДОПК) планува разнообразни правила за прихващане и възобновяване на надвзети налози или осигуровки. Именно там е записано, че " недължимо платени или събрани суми за налози, наложителни осигурителни вноски, наложени от органите по приходите санкции и имуществени наказания, както и суми, подлежащи на възобновяване според данъчното или осигурителното законодателство от Националната организация за приходите (НАП), се прихващат от органите по приходите за погасяване на изискуеми обществени вземания ", събирани от същата тази Национална агенция за приходите. 

Изрично е посочено, че процедура по прихващане или възобновяване може да се извърши или по самодейност на органа по приходите, или по документално искане на лицето. Естествено вторият вид е доста по-често срещан. Искането за прихващане или възобновяване се преглежда, в случай че е подадено до приключването на 5 години, считано от 1 януари на годината, последваща годината на пораждане на основанието за възобновяване. Веднага след постъпване на настояването е позволена опцията да се разпореди или проверка, или инспекция. 

Данъчно-осигурителен процесуален кодекс планува така наречен опростена процедура. Тя е в случаите, " когато е подадена декларация, обвързвана с данъчно облагане с подоходен налог или локален налог, с посочена в нея сума за възобновяване ".  Самата Национална агенция за приходите е показала правила за възобновяване. В тях е записано, че в случай че сумата за възобновяване е под 500 лева, то служителите проверяват данните в декларацията и приложените към нея документи и в случай че няма грешки, средствата се възвръщат в 30- дневен период от подаване на декларацията. Когато сумата за възобновяване е над 500 лева .,  служителите на Национална агенция за приходите изготвят формален писмен документ – акт за прихващане или възобновяване. В него се разказва размерът на налога за възобновяване и в случай че има, неплатени данъчни отговорности. Надвнесената сума се прихваща, в случай че има задължения към бюджета, или се възвръща по посочената банкова сметка, ако няма неплатени обществени задължения. Актът за прихващане или възобновяване наложително се подписва от служителя на Национална агенция за приходите и от лицето, ползващо данъчното облекчение. От Национална агенция за приходите натъртват, че хората би трябвало да се убедят, че банковата сметка на стр. 2 от главната част от декларацията (образец 2001), по която е декларирано да се преведе надвнесената сума, е попълнена правилно. Сумата се възвръща в 30-дневен период от подаване на декларацията за облагане на приходите.

По този ред органът по приходите е задължен в 30-дневен период от предявяването пред него и на влезнал в действие правосъден или административен акт да възвърне или прихване напълно посочените в акта суми дружно с дължимата рента. Тази процедура е в деяние, когато с акта в интерес на задълженото лице е прието правото на приемане на суми за погрешно или недължимо платени, импортирани или събрани суми за налози, наложителни осигурителни вноски, такси, санкции, имуществени наказания, открити, събрани или наложени от органите по приходите, в това число импортирани по документално напътствие или мнение. Тя се отнася и до незаконосъобразно отказани за възобновяване суми, както и за присъдени суми, компенсации и направените разходи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР