Как Министерство на културата прилага собствените си , останали без

...
Как Министерство на културата прилага собствените си , останали без
Коментари Харесай

Как МК изплаща парите на свободните артисти?

Как Министерство на културата ползва личните си, останали без работа и приходи по време на коронавирусната пандемия?

Не ги ползва. Доказателства дава актрисата Василена Винченцо (можете да я гледате в " Кокошка " в Театрална работилница " Сфумато ", а преди година бе номинирана и за " Аскеер " ), която завоюва креативна стипендия още в първата сесия на оповестената от Национален фонд " Култура " стратегия за подкрепяне на създатели с ниски приходи - през април. Заради изменение на конкурсните правила след приключване на крайния период за подаване на документи обаче, тя и други нейни сътрудници не съумяват да сключат контракт с НФК за погашение на предстоящите 3 минимални заплати.

Впоследствие Василена печели стипендия и на третата серия... и нищо.

А ето и нейното писмо: 

" Граждани, нуждая се от съвет: На 10.04 Министерството на културата разгласи, че посредством Национален фонд “Култура ” ще субсидира със стипендии създателите със свободни специалности, наранени от Ковид 19. Редица сътрудници бяхме утвърдени за приемането на стипендия (няма да разясня извънредно неоснователните аргументи за неодобрението на другите колеги), само че не сключихме контракт с НФК, тъй като те промениха конкурсните правила за кандидатстване, след приключването на крайния период за подаване на документи.

След като НФК разбра, че номерът няма да мине, отпусна Втора сесия, на която утвърдените от Първа, които не са подписали контракт, не можеха да вземат присъединяване. След напън от самостоятелния бранш НФК се принуди да пусне Трета сесия, в която ще бъдат преразгледани всички кандидатури (не повече от 2000 човека). Тече време. Всички чакаме обещаната поддръжка за месеците март, април и май.

Излязоха резултатите от Трета сесия, утвърдена съм, адресирам нужните документи и стартирам да очаквам. И очаквам. И очаквам. НФК са свръх съответни в крайните си периоди за подаването на нашите документи към тях (пр. 13.07 до 15 ч.), само че това не се отнася за тях и техните отговорности. Средата на месец юли от живо любознание се обаждам в НФК, с цел да схвана какво се случва и какво не се случва. От там дават обещание: “До края на юли (29-ти, петък) всички стипендии ще са по банковите ви сметки. ”

Сега сме средата на август и единственото, което получих като отговор, след ежедневно звънене по телефона и никакъв отговор, беше надменно държание, на границата на ругатнята, и затваряне на телефон от страна на счетоводителката на НФК - Николина Карамелска. Отговор нямам. Чакам. Какво да върша? Към кого да се обърна и има ли смисъл?

П. С. Моля, спестете ми мненията, че никой не ми е задължен. Аз съм почтен поданик и създател, избрал пътя на свободния актьор. Не съм спряла да работя от 15 година Тази вечер имам зрелище, което е претъпкано, на следващия ден също. Лошото е, че не съм единствено аз в тази обстановка, а счетоводителката е в отпуска, сита и удовлетворена. "

На финала актрисата насочва признателност към групата деятели на независимия бранш, без които и тази поддръжка щеше да бъде мираж. В коментар във фейсбук Винченцо отбелязва, че е пробвала да притегли вниманието на БТВ и Нова телевизия към проблема, само че без триумф.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР