Как милиони от еврофондовете изтичат в безсмислени проекти за “граждански

...
Как милиони от еврофондовете изтичат в безсмислени проекти за “граждански
Коментари Харесай

Храни куче, да те лае

Как милиони от еврофондовете изтичат в безсмислени планове за “граждански мониторинг ”

Само преди седмица поради доноси, списвани в партийни централи, офиси на фондации и сдружения в София и в няколко редакции на грантово подвластни медии, върху името на България бе хвърлено мъчно заличимо леке – у нас “разследващите публицисти ги убиват ”.

Фалшивата вест, основана на тежко престъпно закононарушение, чиято жертва се оказа 30-годишна жена, майка на 7-годишно дете, бе разобличена с помощта на българските правоохранителни органи, само че едвам откакто към този момент бе съумяла да заблуди престижи из целия свят. Всичко това с право възмути премиера Бойко Борисов до степен, че се наложи да коментира на целия западен дипломатически корпус и на посланика на Русия у нас истината за случилото се в Русе.

И до момента в който вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов проучва, че страната е станала жертва на “хибридна офанзива ”, целяща извличането на политически дивиденти и генерирането на безпорядък, самите ръководещи са на път да обезпечат общо 15 милиона лв., по-голямата част от които ще приберат тези, които използваха убийството на една жена, с цел да орезилят личната си страна пред света.
 14-4  14-3
В 18.00 часа в понеделник изтече срокът за кандидатстване по процедурата “Повишаване на гражданското присъединяване в процесите на формулиране, осъществяване и мониторинг на политики и законодателство ”. Зад тази дефиниция стои финансиране в размер на 10 млн. лева от европейската стратегия “Добро ръководство ”, което би трябвало да зареди цялата мрежа от неправителствени организации, представляващи гръбнака на “хибридната агитация ” против страната по света и у нас.

Това излиза наяве при деликатен прочит на документите към процедурата. На първо място – какво ще се финансира дефинираха представители на фондации и сдружения, по-голямата част от които в първите години от основаването си са разчитали на грантовете, отпускани от неолиберални фондации от орбитата на мизантропа Джордж Сорос. Валидни ще се смятат документите, които са подадени от НПО-та, които имат най-малко една завършена финансова година, мрежи и организации, представляващи група от фондации, сдружения и прочие, както и работодателски и синдикални организации и административни структури на властта.

На второ място – изборът на бенефициенти ще става и на съображение на насъбрания опит, т.е. в случай че пет години си получавал грантове от “Отворено общество ” или различен соросоиден донор, то сигурно ще имаш предимство пред съдружие, което не е било допускано до грантово финансиране.

Това, че страната ще дава от еврофондовете, с цел да устоя професионалните протестъри, въобще не е вест, тъй като това бе известно още преди три години, когато се договаряха параметрите на Оперативна стратегия “Добро ръководство ”. Тогава изключително настоятелни за обезпечаването на финансиране за неправителствения бранш се оказаха проваленият някогашен правосъден министър Христо Иванов, актуалният вицепремиер по правосъдната промяна и външен министър Екатерина Захариева, както и отговарящата за администрацията в предходния управнически мандат на ГЕРБ Румяна Бъчварова. И по този начин се оказва, че в идващите седмици подчинените на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, чиято биография в недалечното минало е обвързвана с “Отворено общество ”-Габрово, ще би трябвало да подберат тези НПО-та, които ще получат – всяко до 90 000 лева, с цел да “анализират ” работата на държавни организации, комисии, министерства и държавното управление.

Така се оказва, че страната ще обезпечи забележителна трудова претовареност на “жълтопаветните жители ” тъкмо в навечерието на предизборната 2019-та година, в която предстоят най-малко две изборни акции – при започване на лятото за европейски избори и през есента – изборите за локална власт.

Освен тези 10 милиона лв., които по документи ще отидат за заплати, командировки, осъществяване и участия във всевъзможни мероприятия, изявления и преводи, образования и прочие, а действително за партийно строителство, “хибридна агитация ” и присъединяване във всевъзможни провокации против страната и най-много одиозни митинги, има и още пет милиона лв., които страната заплаща, само че по друга процедура, по която бенефициенти са и НПО-та, профилирани в саботиране на работата на Висш съдебен съвет, прокуратурата и онази част от съдилищата, чието правосъдие не се нрави на подмолните кукловоди.

Преди месец изтече срокът, в който НПО-та можеха да аплайват по втората акция от процедура “Граждански надзор върху правосъдната система ”, която също се финансира по Оперативна програма “Добро ръководство ”. Именно за тези пари преди години, първо Иванов, а след това и Захариева, отричаха, че ще бъдат платени за разбори, семинари, командировки и списването на доноси против България пред европейските служители, само че действителността ги опроверга. Защото сега от Управляващия орган на ОПДУ би трябвало да са избрали групата от фондации, сдружения и прочие, които би трябвало да приберат общо 2 млн. лева по планове, които ще се извършват в идващите две години. Други 972 421,01 лева бяха разпределени сред 11 плана предходната година. С какво тъкмо този близо милион е трансформирал чувството на обществото за правосъдната система, по какъв начин работата й стана по-добра и дали България стана известна с ефикасните неоправдателни присъди за корупция, каквито в действителност няма, не е доста ясно, тъй като самите планове са изцяло безсмислени.

Един от бенефициентите, прибрал сумата от 99 427, 10 лева, е “Фондация ХиД джендър начинания ”, която би трябвало да е направила “Гражданско присъединяване за по-добра правосъдна система ”, а не да пропагандира за ратификацията на Истанбулската спогодба. Друг утвърден през 2017 година план е на стойност 79 561, 12 лева и е на “Фондация Център за модернизиране на политики ”. Благодарение на него следва да се е провела “Гражданска самодейност подсилване на интегритета на правосъдната система ”.

От интернет страницата на организацията е видно, че изпълнителите на плана държат имената и лицата им да не стават обществено известни, най-малко в случай че се съди по трите фотоси, които са оповестени. Всъщност, бенефицент по плана се оказва обвързван с “абонираната ” за европейско финансиране тогавашна несполучлива кандидатка за вицепрезидент, издигната от Иван Костов – Юлиана Николова.

Сред работилите по плана се оказва и Душана Здравкова, варненски магистрат, който преди 10 години бе заставен да се раздели с наличието си в ГЕРБ, а в последните години постоянно се включва в пропагандирането на тезите на укриващия се от правораздаването фараон Цветан Василев. 91 567,33 лева е спечелила и “Асоциация Прозрачност без граници ”, чийто ръководител на Управителния съвет Огнян Минчев е измежду дежурните създатели на манипулативни и нихилистични по отношение на България публикации в изданията на подсъдими и обвинени олигарси.

95 138 лева е взела “Национална асоциация правна самодейност за отворено ръководство ”, която би трябвало да е изпълнила план “Прозрачна и ефикасна правосъдна система посредством въвеждане на модерни технологии в българския съд ”. Доколко сполучливо е изпълнен планът, може да се откри като се регистрира, че фейсбук-страницата на въпросната “национална асоциация ” има цифром и словом тъкмо 1 (един) почитател.

През 2019 година е планувано ОПДУ да раздаде още два милиона на “граждани ”, които да правят “мониторинг ” на правосъдната власт. Освен, в случай че някой преди този момент не вземе и не извърши сериозен одит върху осъществяването на плановете, което би разкрило по какъв начин се пилеят обществени средства. Защото, в случай че при огромните инфраструктурни планове контролът в действителност е повишен, то източването на еврофондовете най-често се прави през дребни и изцяло безсмислени планове и процедури, при които обаче нанесените вреди за европейския поданик може да се окажат не по-малки.

Добре би било и властимащите, когато идващия път се изненадат от “хибридни офанзиви ” против страната, да знаят, че сами са се сложили в обстановката, за която народът е споделил: “храни куче, да те лае… ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР