Как мащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022

...
Как мащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022
Коментари Харесай

Китай гледа на войната в Украйна по начин, изненадващ за Европа

Как огромната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 година - и воденето на войната от този момент - промени и по-общия мироглед на китайския политически и интелектуален хайлайф за света? Какви хрумвания може да оформят формалните изказвания за неутралитет и възпиране при гласувания в Обединените народи?

Краткият отговор на този и сходни въпроси е, че до момента в който за груповия Запад тази война бележи исторически разлом, за китайските наблюдаващи тя е единствено поредна илюстрация на дълбоките геополитически промени, настъпващи в света, " невиждани от век насам ", които дават и благоприятни условия, и провокации за Китай.

Иначе казано, войната в Украйна не е считана в Китай за преломен миг, за някакво огромно събитие, тъй като е оцнявана като прокси война на Съединени американски щати, употребена от Вашингтон да раздели света на демокрации и автократични режими и в този подтекст да злепостави китайците какъв избор са създали за съветската експанзия. Но в Пекин тя може да се употребява за разширение въздействието на Китай в така наречен световен юг и да нарежда страната като кротичък медиатор. Открито въоръжаване на Владимир Путин би трябвало да стане в последния миг - когато има действителна заплаха да бъде затрит.

Тези и други изводи се съдържат в публикуван тази седмица от Европейския съет за външна политика (ЕСВП) отчет.

Но все пак - и тъй като в персоналните диалози са чули остри рецензии към Путин - създателите считат, че могат да се оформят четири извода за гледната точка от Китай:

 Китай гледа на войната в Украйна по метод, неочакван за Европа (и се готви за санкции)
© Reuters

1: Америка употребява войната в Украйна, с цел да злепостави Китай - само че не съумява да сплоти света

Отдавна господства възгледът, че Съединени американски щати са най-големият източник на неустойчивост на интернационалната сцена. Американската външна политика е описвана като удобна за предизвикателство на безпорядък по света. Войната в Украйна, в случай че не друго, единствено ускори това разбиране.

Наблюдатели в Китай също настояват от години, че " конкуренцията на огромните сили " сред Вашингтон и Пекин е неизбежна, като се има поради относителният крах на Съединените щати и възходът на Китай. Според тях реакцията на Вашингтон на войната и ролята на НАТО (Китай е разказан като предизвикателство за сигурността в последната стратегическа идея на алианса; Япония и Южна Корея участваха на най-високо равнище на срещата на върха през 2022 година в Мадрид и тази седмица във Вилнюс) въпреки всичко съставляват огромна опасност за тяхната страна. Мнозина считат, че Америка ги употребява като част от напъните си да сдържа освен Русия, само че и Китай. Няколко учени непосредствено показват войната в Украйна като така наречен прокси спор сред Китай и Съединени американски щати, като и двете страни извличат изгоди от своите позиции.

За китайските експерти ръководените от Съединени американски щати начинания, ориентирани против Русия в Европа, споделят същата мотивация като сходни старания, положени от Съединени американски щати против Китай в Индо-тихоокеанския район посредством Quad, AUKUS и други начинания. Те считат, че Вашингтон употребява рецесията, с цел да построи повече връзки сред своите съдружници в Индо-тихоокеанския и евроатлантическия район.

Вашингтон се облагодетелства от войната в Украйна, считат в китайските проучвателен центрове.

Експертите считат, че има дребна вероятност за възстановяване на връзките сред Съединени американски щати и Китай и времето е на тяхна страна. Както и че Съединени американски щати не е наложително да имат толкоз доста другари, изключително в Африка, Латиснска Америка и Азия, колкото допускат в ескалиращото съревнование. За тях самото експлоадиране на войната свидетелства за неуспеха на ръководените от Съединени американски щати институции и техните благоприятни условия за въздържане. Един старши академик твърди, че американският експанзионизъм в ерата след Студената война е основал " световен феодализъм " - фрагментирана система, в която Съединени американски щати постанова своите правила на трети страни, без да обезпечава непоклатимост и публични богатства на всички, изключително в световния юг, се споделя в отчета. Негов сътрудник споделя, че общо 157 страни не поддържат нито Запада, нито Китай по въпроса за Украйна.

 Китай гледа на войната в Украйна по метод, неочакван за Европа (и се готви за санкции)
© Reuters

2. Китай може по-скоро да завоюва, в сравнение с да загуби, от поддръжката си за Русия - а Москва към този момент се очерта като по-малкият сътрудник на Пекин.

Първите решения (вкл.да не изтегля китайски жители от Украйна) допускат, че управлението на Китай може да е повярвало, че Русия ще може да организира бърза и ефикасна " специфична военна интервенция ". Но псле наподобява е осъзнало надценяването на способността на Путин да оцени вярно обстановката.

Китайският спор за това по какъв начин да се оправя с Русия съдържа две спорни трендове.

От една страна, има ясно отчаяние от Москва на тактическо равнище. Почти всички интервюирани интелектуалци разясняват слабото военно показване на Русия, някои - с осезаема подигравка.

Изглежда много хора [в Китай] считат, че Русия към този момент не заслужава статут на велика мощ.

Именно споделената им визия за постзападен международен ред съставлява най-важният детайл от взаимния интернационален дневен ред на Китай и Русия . Това понижаване на хегемонистичното въздействие на Съединени американски щати е това, което двете страни назовават " демократизация на интернационалните връзки ". Този метод на мислене също разрешава на Пекин и Москва да преминат оттатък детайлите на конкуренция, които съществуват сред тях, като да вземем за пример в Централна Азия, и да развият двустранните си връзки.
За идващите твърда линия откриватели Русия наподобява като разумен артист, който просто пази позицията си в света от западната експанзия, до момента в който Европа и Съединени американски щати наподобяват безотговорни и антагонистични.

Оплакванията на Москва по отношение на разширението на НАТО и оправданията с алианса за воденето на война против Украйна наподобяват добре признати и разбрани измежду китайските интелектуалци. Много от тях повтарят съветски реплики за това, че НАТО " притиска стратегическото пространство на Русия " в Централна и Източна Европа.
Притесненията по отношение на заплахата от военно проваляне, водещо до промяна на режима в Москва , наподобява образуват мисленето на доста учени. Докато държанието на Русия не се трансформира в неуправляема политическа отговорност, те чакат Пекин да продължи да дава на Москва икономическа и дипломатическа избавителна помощ. Но като цяло се счита, че Китай и Русия би трябвало да се обединят в взаимни старания за намаляване на водения от Съединени американски щати интернационален ред, система, която и двете възприемат като екзистенциална опасност.

В средите, формиращи и обясняващи китайски геополитически концепции, по-скоро не виждат Украйна като значим самостоятелен състезател и считат, че войната се е трансформирала в прокси борба сред Америка и Китай - единствените две страни, които са се възползвали от нея до момента. По тази логичност Китай печели от войната, тъй като слага Русия в по-зависима позиция до момента в който кара Съединени американски щати да наподобяват като " подпалвач на война ". Много мощни са намеците, че Русия има " законни ползи за сигурност си " в Украйна.
Сред редки оценки, скептични към Русия, може да се чуе, че Китай е бил жертва на хибридна война, водена от Русия - в това число, да вземем за пример, опитите на Русия да манипулира свързани с китайската страна медии и обществени медии, както и да подмами китайските водачи да наподобяват по-подкрепящи войната, в сравнение с желаеха да бъдат.

Един от тези критици, Фън Юджун, шеф на Центъра за съветски и централноазиатски проучвания към университета Фудан в Шанхай вижда Москва като несъизмерим артист, значително воден от манталитета на жертва и от имперски копнежи. Той твърди, че съветската външна политика е изострила антагонизма сред демократичните и консервативните сили в страните по света, което е довело до следващо утежняване на интернационалната среда. Неговите възгледи допускат, че ирационалността на Москва може един ден да се трансформира в пасив за Пекин, изключително в подтекста на възходящата непосредственост сред двете страни.
 Китай гледа на войната в Украйна по метод, неочакван за Европа (и се готви за санкции)
© Reuters

3. Войната за Тайван не е нито повече, нито по-малко евентуална поради Украйна

Мнозина в Китай са сюрпризирани от мощната поддръжка от Европейски Съюз и Съединени американски щати за Украйна, слевд като години наред компартията приказва за упадъка на Запада. Това обаче е разчетено като следващо доказателство, че Съединени американски щати са мобилизирали по-малките си съдружници в Европа, от което се вършат и заключения за бъдещето на Тайван.

На публично равнище Китай отхвърля аналогиите сред войната в Украйна и връзките сред двете страни на Тайванския проток. Тук водеща е концепцията, че Съединени американски щати употребяват сравнението с Тайван съзнателно, с цел да антагонизират и в последна сметка да дестабилизират съседите на Китай.

Но от диалозите, на които се базира отчетът на ЕСВП, се вижда, че деликатно се наблюдават последствията за от войната за китайско-тайванските връзки и изключително, че Съединени американски щати и НАТО са се въздържали от влизане в директна борба с Русия за Украйна. Изводът от това е, че западните сили може също да се стремят да избегнат директна борба с нуклеарна мощ поради Тайван.

 Китай гледа на войната в Украйна по метод, неочакван за Европа (и се готви за санкции)
© Reuters

Мнозина имат вяра, че вместо това Вашингтон ще въоръжи Тайван, следвайки украинския модел и ще се опита да разпореди военните си старания на своите съдружници в района, изключително на Япония. В този подтекст китайците чакат бързо военно скупчване в Индо-Тихия океан и преглеждат формати като Quad и AUKUS като неразделна част от ръководените от Съединени американски щати старания за наклоняване на районния баланс на силите в неизгодна позиция на Пекин. Както и по отношение на Украйна, китайският спор в действителност не преглежда Тайван като самостоятелен състезател, а го вижда по-скоро като " пешка " в играта на суперсили.

Пекин няма да е първият, който ще стартира стандартен спор за Тайван, споделят болшинството откриватели. Те настояват, че досегашните отговори на президента Си Цзинпин са значително са реакция на събития и процеси по самата си природа. " Китай не може да стартира война, която не може да завоюва ", споделя един от анализаторите, само че има и допускания за по-енергичена реакция, в случай че Съединени американски щати или Тайван опитат да трансформират статукво.

 Китай гледа на войната в Украйна по метод, неочакван за Европа (и се готви за санкции)
© Reuters

4. Икономическата причинност няма да отбрани Китай и Пекин би трябвало да се приготви за наказания

Един от най-големите уроци, които китайските наблюдаващи са взели от войната в Украйна, е, че политиката и сигурността надвиват над стопанската система.

В продължение на доста десетилетия формалното мислене беше, че икономическата причинност със западните сили ще работи като възпиращ фактор за спор с Китай. Но немската енергийна взаимозависимост от Русия в последна сметка нямаше никакъв резултат върху външнополитическите решения на Берлин, показват един от откривателите. По думите на същия събеседник, " в случай че има война сред Съединени американски щати и Китай, не би трябвало да чакаме икономическите ползи да надделеят над геополитическите за такива американски съдружници като Германия ".

Санкциите са необикновен мотив за безпокойствие за Китай, койо по принцип ги счита за контрапродуктивни и несправедливи. Но войната в Украйна усилва възможностите страната да бъде изправена пред наказания в бъдеще и има общо взето единодушие, че в Пекин са обърнли огромно внимание на този въпрос. Съобщава се, че публични лица организират " стрес проби " - да вземем за пример моделиране, с цел да схванат по какъв начин ще се оправи вътрешният пазар на Китай при разнообразни сюжети, включващи наказания или други ограничения, въведени против страната.

 Китай гледа на войната в Украйна по метод, неочакван за Европа (и се готви за санкции)
© Reuters

В този подтекст има предизвикателство към модела, при който вътрешният пазар се трансформира в опора, със мощен фокус върху стимулирането на вътрешното ползване, до момента в който интернационалната търговия и вложенията играят допълваща роля. Възомжно е в този момент Пекин да стане доста по-придирчив в приемането на задгранични вложения и да форсира развиването на авангардни технологии.

Икономисти приказват и за задгранична защитна мрежа против възможни наказания като Шанхайската организация за съдействие и Регионалното съглашение за всеобхватно икономическо партньорство. Някои даже позволяват основаването на дребни банки, профилирани в търговията с Русия и изцяло " откъснати ", както те го назовават, от западната финансова система. Вероятно е също китайското управление да изследва възприетите от Русия подходи за заобикаляне на глобите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР