Как малките частици могат да доведат до големи промени в

...
Как малките частици могат да доведат до големи промени в
Коментари Харесай

Наноклъстери срещу „ефекта на совалката“: Съхранението на енергия преминава на ново ниво

Как дребните частици могат да доведат до огромни промени в света на батериите.

С появяването на непостоянните източници на възобновима сила и възходящата известност на електрическите транспортни средства търсенето на ефикасни системи за предпазване на сила нараства. В това отношение  батерии (LSB), които могат да съхраняват 3-5 пъти повече сила от обичайните литиево-йонни акумулатори, оферират обещаващо решение.

Комбинацията от литий и сяра в батерията обаче се сблъсква с казуса на „ резултата на совалката “, при който междинните съединения водят до изхабяване и понижаване на потенциала по време на работа на батерията. Опитите за решение на този проблем благодарение на разнообразни способи към момента не са довели до оптимистичен резултат.

Неотдавнашно изследване на екип от учени от Япония и Китай, ръководено от професор Юичи Негиши от Токийския теоретичен университет разкри капацитета на металните наноклъстери в LSB. Изследователите са употребявали наноклъстери, състоящи се от платина и злато, като високоефективен електрокатализатор в батериите от вида на LSB.

Тези наноклъстери разрешиха създаването на специфичен сепаратор, който внезапно усъвършенства химичните реакции в батерията. Благодарение на това новата батерия показва отличен потенциал и резистентност на циклите заряд-разряд. Тя демонстрира потенциал от 1535,4 mAh/g при първия цикъл и 887 mAh/g при натоварване от 5A/g.

Предимствата на потреблението на металните наноклъстери включват усъвършенстван енергиен потенциал, по-дълъг живот и по-малко влияние върху околната среда.

„ LSB с металните наноклъстери могат да намерят приложение в електрическите автомобили, портативната електроника и други промишлености “, отбелязва професор Негиши.

В близко бъдеще тази технология би могла да докара до основаването на по-издръжливи и по-рентабилни устройства за предпазване на сила, което от своя страна би могло да спомогне за понижаване на въглеродните излъчвания и да насърчи въвеждането на възобновима сила.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР