Как лесно да се вградим в чуждите държавиВ съвременния свят

...
Как лесно да се вградим в чуждите държавиВ съвременния свят
Коментари Харесай

Жестовете и техният символичен език в различните страни по света

Как елементарно да се вградим в непознатите страни
В актуалния свят с времето и по разнообразни мотиви са признати алегорични жестове, които са по-ясно разбираеми от думите. Но от време на време се оказва, че един  и същи жест се схваща друго в другите страни и всеки, който отпътува за друга страна би трябвало да бъде авансово предизвестен за това.

Поздрави



Поздравът най-често е първото усещане в общуването. Той може да бъде определящ за по-нататъшното развиване на взаимоотношенията – сред половете, сред другите националности.

Двата най-често срещани метода за привет са ръкостискането и целувката по бузата. В взаимозависимост от страната или съответната обстановка, те могат да са по-резервирани или по-топлосърдечени, да показват почитание, благодарност или неуважение.

И въпреки от време на време човек да остава сюрпризиран – прелестно или неприятно  от метода, по който го посрещат, всеки от нас  трябва да знае какви са културните обичаи на страната, която ще посетим.

Ние ни можем да познаваме  обичаите във всички страни по света, само че можем въпреки и честично да познаваме техните  привички и възприети жестове. Така ще си спестите неуместните обстановки при среща с нови хора.

Във Франци   е признато хората да се поздравяват с леко здрависване или с лека целувка по двете бузи. Това се прави при среща и при разлъка. В взаимозависимост от обстановката и близостта сред хората, целувката варира сред допиране по бузата и звучно „ млясване “.

Във Англия най - нормалният привет е здрависване съпроводен с въпроса „ по какъв начин сте? “ (How do you do?) – както сред познати, по този начин и при запознанство. Отговорът на другия човек би трябвало да е същият. Целувка по бузата се употребява рядко единствено сред другари, които не са се виждали отдавна. Британските мъже се чувтсват неловко, с цел да не бъдат възприети като хомосексуални. Същото важи за ирландците и за американците.

В Австрия обичайният привет е ръкостискането. А по-възрастните мъже нормално целуват ръка на дамите. Този жест би трябвало да се приема елегантно и почтително и в никакъв случай да не се отдръпва ръка. В противоположен случай ще обидите индивида.
В Гърция най --разпространено също е ръкостискането, по не при запознанство . При задълбочаване на взаимоотношенията може да се появи и целувка по бузата. Сутрин и следобяд се поздравява с „ Калимера “ (Добро утро, Добър ден), а вечер – с Калиспера (Добър вечер.
В Италия приятелите и членовете на фамилията се поздравяват с целувка по бузата, най постоянно съпроводена от топла прегръдка, без значение от какъв пол са . При запознанство се употребява малко здрависване, както и формалните словесни поздрави: Добро утро (Buongiorno), Добър ден (Buonasera), а при разлъка Довиждане (Arrividercci). Популярното Чао (Ciao) е признато единствено сред близки

приягели другари и то в неофициална конюнктура.
В Испания , както и в множеството средиземноморски страни, хората са по-топли и по-спонтанни . Затова те имат табиет да се поздравяват с целувка по двете бузи – както при запознанство, по този начин и сред другари. Изключение се прави единствено в работна среда и при среща с доста влиятелен човек. Във всички други случаи се счита за засегнатост.

В Турция нормалният привет при среща е крепко здрависване, а сред родственици и близки другари с целувка по едната или по двете бузи . Израз на респект към по-възрастните е да се целува тяхната дясна ръка и да се допира  челото на по-младия до нея.
В Съединени американски щати най-обичайният привет сред мъже е крепко здрависване. Подобно на британците и ирландците, те се опасяват от хомосексуални „ етикети “. По рядко мъж и жена ще си подадат ръка. Американците, за разлика от латиноамериканците демонстрират по-голямо почитание към персоналното пространство на събеседника си и избират да компенсират жестовете с ведро отношение. В множеството случаи е задоволителна усмивка и бодър привет „ Здравей “.
В Мексико най-често хората се поздравяват с здрависване или „ целуване на въздуха “ около лицето . Но за разлика от французите, които целуват двете бузи, при мексиканците целувката е единствено една. При по-близко другарство ръкостискането е съпроводено със мощна прегръдка и няколко сърдечни потупвания по гърба.
В Япония е симптом на положително образование е мъжете и дамите да поздравяват с реверанс – под формата на леко кимване с глава или с цялостен реверанс в кръста . В домашни условия, където има специфични обичайни постелки, наречени „ татами “, японците коленичат при реверанс.

В Индия хората си споделят обичайно „ Здравей ”  с прибрани за молитва ръце и привет „ Намасте ”.

В нашите славянски страни поздравите са рядко квързани с здрависване, с изключение на при публични случаи. Има нюанси в думите, които използваме в другите моменти и обстановки. Прегръдките и целувките са единствено за роднински срещи или при дълги раздели. Ние сме прочувствени и в същото време сдържани хора. В някои славянски страни има поверия, които приказват за идни недоразумения сред хората, ако  на разлъка си свидлив ръцете през прага, защото там стоели домашните духове, които се отнасяли ревностно към своите стопани..

Вдигане на т ос т

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР