Как КТБ е успявала да съществува без протекция от най-високо

...
Как КТБ е успявала да съществува без протекция от най-високо
Коментари Харесай

Аферата КТБ: Защо прокуратурата не обърна внимание на връзката с Южен поток?

Как КТБ е успявала да съществува без защита от най-високо равнище? Този въпрос слага неправителствената организация Фондация " Антикорупционен фонд " (АКФ), която разгласи старта на поредност от материали за банката на Цветан Василев и пусна първата част от огромното си следствие. Едно от лицата на АКФ е журналистът Николай Стайков, който беше част от екипа на в. " Капитал " преди време.
Дори късата статистика за аферата дотук е впечатляваща – 210 000 страници в 1360 тома са събраните материали и доказателства в досъдебното произвеждане. Разпитани са над 400 души, а 18 души, отпред с Цветан Василев, са упрекнати.
И макар тази статистика, АКФ обръща внимание на хора, които са част от сагата, само че които не са в огромния фокус на правораздаването. Първата персона е Иван Мирински – лицето на известната в строителния отрасъл и свързвана с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски компания „ Водстрой “ 98, която беше стремително продадена преди 3 години на различен колос в бранша - " Хидрострой " АД. Сега АКФ вади документ за 2,5 млн. евро банкова гаранция, обвързвана с " Газпроект Юг " АД, представляван от Мирински. В акционерното сдружение влизат имена като " Главболгарстрой ", " Техноекспортстрой ", " ПСТ – Холдинг " АД и " Промишлено строителство Холдинг ". " Газпроект Юг " дава гаранцията на съветската компания " ЗАД Стройтрансгаз ", като част от круширалия план " Южен поток ".
Припомнено е изявление на Левон Хампарцумян пред Нова телевизия, че " парите за " Южен поток " не пристигнаха ". А от АКФ споделят следното – прокуратурата по този начин и не се захваща с връзката на КТБ с " Южен поток " и кой/кои хора са се закачили там, както и против какво. Наблюдаващ прокурор по делото " КТБ " е сегашният зам.-главен прокурор Иван Гешев, единствен претендент за поста на основен прокурор. Висш съдебен съвет взема решение за избора му на 24 октомври. Когато делото стигна до съда, Гешев изясни, че не са открити доказателства и връзки Делян Пеевски да е обвързван с аферата " КТБ ".
АКФ обаче обръща внимание на един от посетителите на Цветан Василев – господин Бабаков, който е бил при банкера на 22 ноември, 2013 година. Предположението е, че това е специфичният делегат на съветския президент Владимир Путин за " Южен поток " - Александър Бабаков. The New York Times пусна специфична публикация за него – по какъв начин е пристигнал в България, въпреки да е с наложени от Европейски Съюз наказания и е подготвил почвата за " Южен поток ". Американската медия цитира тогавашния длъжностен зам.-министър на енергетиката Божан Стоянов, който имал среща с Бабаков в центъра на София, а руснакът му споделил, че животът му може да стане доста по-приятен, в случай че помогне за " Южен поток ". Стоянов твърди, че е подал сигнал на българските служби. Преди две години сегашният основен порурор Сотир Цацаров разгласи, че Софийската градска прокуратура (СГП) е почнала инспекция, като не е ясно какво става с тази инспекция.
Самият Цветан Василев споделя пред АКФ, че Бабаков почнал да идва постоянно при него, откакто " Южен поток " беше спрян. Василев твърди, че срещите за " Южен поток " са правени в хотел " Берлин " и в офиса на " Водстрой " 98, а процесът е следен от Делян Пеевски.
Какво още се разкрива АКФ - вижте във видеото:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР