Как животът e изпълзял от първичния бульон“ е мистерия, буквално

...
Как животът e изпълзял от първичния бульон“ е мистерия, буквално
Коментари Харесай

Така ли се е появил животът – от неща, които не са били живи?

Как животът e изпълзял от първичния „ бульон “ е тайнственост, безусловно остаряла колкото самата Земя. Трябва да е имало нещо, което е присъединило прехода от неодушевено към живо — само че какво?

Какъв е животът, може би е по-добрият въпрос. Може да има извънземни форми на живот, които биха могли да трансформират цялата ни визия за това какво значи да си живо създание (и може даже да не ги разпознаем). Преди нещо да е било живо на Земята, там е било неразбория от протеини и други евентуални съставки за живот, някои от които в последна сметка основават първите микроорганизми, които не престават да се развиват и диверсифицират и еволюират във всичко от едноклетъчни водорасли до динозаври.

За нас, хората от Земята, да сме живи значи способността да улавяме сила и да я използваме, най-малко в случай че попитате изследователката Яна Бромбърг от университета Rutgers, която неотдавна управлява изследване, оповестено в Science Advances. Тя и нейният екип се пробват да схванат какво може да е основало живота преди милиарди години, когато откриват, че има действителна опция това да са протеините, които могат да свързват метали. Нещо, което употребява тези протеини, може да е било първа форма на живот.

„ Всички биотични действия, като клетъчните функционалности, които са нужни за живота, изискват придобиване, потребление и предпазване на сила “, сподели Бромбърг. „ За това електроните би трябвало да се движат в близост. По този метод всеки първи „ живот “ ще би трябвало да може да се оправи с преноса на електрони “.

Протеините свързващи метали, могат да свързват железни йони за разнообразни цели. Някои от тези протеини се стабилизират от тези йони, до момента в който други ги употребяват за контролиране на клетъчните процеси по разнообразни способи. След това има протеини, които се свързват с метали, които могат да катализират. Катализата е процесът, който форсира химичните реакции и е значим за живота.

Бромбърг и нейният екип минават през всички съществуващи метал-свързващи протеини, с цел да видят какво е общото сред тях, тъй като това може да докара до техните предшественици, които може да са участвали на зараждащата се Земя.

Изследователите откриват, че множеството от протеините, които те съпоставят, имат сходни ядра, които свързват метала, без значение с какъв метал се свързват, даже в случай че действителните протеини не си наподобяват. Субструктурите в тези ядра са склонни да се повтарят и е забавно, че са следени и в други елементи на протеините, както и в протеини, които не свързват метала. Това може да не звучи доста ясно, само че това, което разкрива най-просто е, че големият набор от протеини и протеинови функционалности, които в този момент съществуват, би трябвало да са произлезли от не повече от няколко общи предшественици. С други думи, протеините предшественици са имали капацитета да доведат до това, което познаваме като живот.

„ Имаше дребен брой способи (или даже единствено един) за потребление на пептиди за железно свързване за електронен трансфер “, споделя Бромбърг. „ Този автентичен пептид може да е бил заимствуван и разнороден, с цел да обезпечи набора от функционалности за свързване на метали, които следим сега. “

Протеините са построени от пептиди, които са формирани от аминокиселини. Аминокиселините са нужни за живота, само че могат да съществуват и отвън живите организми. Всеки път, когато тези органични съединения се намерят някъде другаде с изключение на на Земята, те стават забавни, тъй като въпреки извънземни, органичните субстанции не значат безусловно, че животът е там, макар че изрично е правилно противоположното: съществуването на живот значи органично вещество.

Все още нямаме визия по какъв начин животът се е зародил от нищото. Какво е влезнало в основаването на живи същества от абиотични субстанции, не е известно, само че може да ни даде по-нататъшен взор върху това, което може да се е случило.

Друго нещо, с което изследването на Бромбърг може да помогне, е какво да търсим, до момента в който продължаваме да претърсваме Вселената за признаци на живот. Има доста органични субстанции, които може да са или да не са знаци, че нещо пълзи на далечна екзопланета.

Извънземните форми на живот не престават да ни убягват. И в случай че не можем да се върнем надалеч обратно и да добием визия за това по какъв начин животът може да се е появил на ранната Земя, то най-малко астробиолозите към този момент могат да разпознават планета, на която животът едвам стартира.

„ Ако можем да идентифицираме сходни пептиди другаде, това би означавало, че животът може да се появи (или е съществувал преди) там, където ги виждаме “, споделя Бромбърг. „ Нашите открития също дават нова посока за схващане на появяването на живота на Земята, което може да се отнася и за други планети.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР