Как изглеждат и какво покритие имат днес финтех услугите, три

...
Как изглеждат и какво покритие имат днес финтех услугите, три
Коментари Харесай

Отвореното банкиране - стимул за дигитализиране на финансите на традиционно консервативни сектори

Как наподобяват и какво покритие имат през днешния ден финтех услугите, три години след въвеждането на директивата PSD 2, отвореното банкиране? Даниел Алексиев - шеф " Финтех услуги ", БОРИКА АД
Даниел Алексиев: Да, изминаха три години от въвеждането на директивата. В този интервал се направиха доста промени и нововъведения, които либерализираха пазара и придвижиха дигитализацията на финансовите услуги. Въпреки това считам, че услугите от вида отворено банкиране не са достигнали цялостния си капацитет. И това се отнася освен за българския, само че и за целия европейски пазар. Открояват се единствено няколко страни като Англия, където отвореното банкиране е най-развито, също и Германия, Франция, Италия. Не е загадка, че българският консуматор е по-консервативен, изключително когато става въпрос за финанси, по тази причина всички страни в процеса би трябвало да поставим старания, с цел да разясним изгодата от тях.

На този декор банките в страната като един от участниците в процеса осъзнаха значимостта на отвореното банкиране и поставят старания за рационализиране на техните интерфейси и за използване на директивата според рекомендациите на европейските органи. Банковата общественост дружно с Българска народна банка и лицензираните снабдители, така наречен трети страни, работят интензивно за хармонизиране на регулациите с позициите на Европейската банкова общественост и националните специфики.
Ивелин Камбуров - основен финансов шеф, Credissimo
Ивелин Камбуров: Самата концепция за отвореното банкиране революционизира усещанията и опциите на потребителите да ръководят и да взаимодействат дейно със своите финанси. От позиция на финтех сегмента целият този развой способства за удобно развиване и спомагателна цифровизация, както и спомогна за по-персонализиран метод при предлагането на финансови услуги, което като цяло ускори и всеобщото потребление на процесите и изгодите, свързани с big data.
Реклама От какъв брой време ползвате InfoPay и по какъв начин достигнахте до решението на БОРИКА?
Ивелин Камбуров: В интерес на истината бяхме прелестно сюрпризирани, че БОРИКА е насочила съществени старания и екип в развиването на сходен новаторски артикул. Взехме решението за внедряването му извънредно бързо, като дейно започнахме да го употребяваме при започване на 2022 година
Какво целяхте да постигнете с внедряването й?
Ивелин Камбуров: Основните ни цели при пускане на работата с InfoPay бяха две - да имаме в действително време елементарен и пряк достъп до наличностите по всичките ни банкови сметки, както и да можем по уеднаквен и комфортен метод да достъпваме информация и информации за многочислените ни банкови транзакции когато и да е и по колкото пъти дневно имаме потребност. Естеството на нашия бизнес модел постанова потреблението на мрежа от огромен брой банкови сметки, по които всекидневно минава значителен размер от транзакции. В тази връзка за нас бе основно решение да усъвършенстваме вътрешните процеси, свързани с банковите ни интервенции, като създадем обединен източник на нужната информация в действително време, а наличните данни да насочим за автоматизирана обработка към нашия data warehouse и бизнес системи. Обмисляме и спомагателни автоматизации посредством интеграция на транзакционните данни непосредствено към нашата съществена вътрешно създадена бизнес платформа, а посредством процеса по иницииране на заплащания през платформата ще достигнем до софтуерни усъвършенствания, които бихме могли да въведем в процеса си по кредитиране, с което да наложим стандартите за изцяло автоматизиран развой на още по-високо равнище.
Credissimo е компания от финансовия бранш. Означава ли това, че услугата е ориентирана главно към подобен вид компании?
Даниел Алексиев: InfoPay е универсална услуга и тя не се лимитира единствено до избрани браншове. Може да се употребява от всяка компания, без значение от нейния мащаб. Проследяване на наличия и придвижвания по сметки, бърза обработка на данните, правене на информации и доклади в къси периоди, иницииране на заплащания - това са действия, които компаниите правят съвсем всекидневно. На процедура с автоматизираната обработка на данните в единната платформа InfoPay ние даваме на фирмите актуален финансов инструмент. Тук е мястото да кажа, че концепцията за отворено банкиране сполучливо се ползва в кредитирането, защото разрешава на доставчиците на финансови услуги да се възползват от автоматизираното събиране на банкови извлечения и елементарно да схванат финансовото положение на клиента си. Това е интернационална процедура, която се надявам сполучливо да се приложи и у нас, като стартираме с Credissimo.

Други сфери, в които сполучливо може да се ползва отвореното банкиране, са телекомите, застрахователните компании, капиталовите платформи, гейминг фирмите.
Реклама
Ивелин Камбуров: Credissimo е високотехнологична финтех компания, която има дълготраен стратегически фокус към имплементирането и налагането на нововъведения във финансирането към крайни клиенти, което прави услугата извънредно подобаваща за внедряване. Според мен обаче услугата има капацитет за потребление и от компании от разнообразни браншове на промишлеността, изключително такива, които обичайно са одобрявани като консервативни към дигитализацията и в които се съчетават потреблението на голям брой банкови сметки, транзакционно ориентирани бизнеси, в които има огромен дял на ежедневна ръчна обработка на тези данни от страна на чиновниците и липсват автоматизирани процеси. Услугата би предоставила поле за висока степен на вътрешна оптимизация.
Бихте ли споделили какъв брой души работят с услугата и какви са съответните изгоди за бизнеса ви като резултат от внедряването й?
Ивелин Камбуров: Към момента имаме 4 дейни потребителя в InfoPay, както и над 10 свързани банкови сметки. Ползите се показват в това, че информация за наличностите се прави непосредствено в платформата в действително време, вместо да е належащо да се отваря банкирането на всяка банка и да се губи скъпо време в търсене и актуализиране на тази информация. С оглед динамичността на бизнес интервенциите ни това ни оказва помощ и улеснява извънредно доста в ежедневните процеси по ръководство на ликвидността. В допълнение - опцията да черпим данни за входящите и изходящите ни банкови транзакции в обединен типов формат е средство, което икономисва запаси за обработка и моделиране на данните от всяка банка, която поначало има своите стандарти за формат и наличие на банковите си извлечения. Този набор от стандартизирана информация елементарно се насочва и типизира, с цел да зареди базите ни данни, откъдето дейно и бързо да може да бъде употребена всъщност, без или с минимална потребност от ръчна обработка.
По какъв метод се употребява услугата?
Даниел Алексиев: InfoPay е уеб основана услуга. Платформата може да се употребява както от стационарен компютър, по този начин и посредством браузър на мобилно устройство. Клиентите могат да се записват напълно отдалечено чрез електронен автограф - хардуерен или заоблачен, или видеоидентификация, предоставени от БОРИКА. ERP интеграцията също може да се случи напълно онлайн. До края на годината следва да пуснем и мобилно приложение.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР