Как изглежда центърът на галактиката, в която живеем? В опит

...
Как изглежда центърът на галактиката, в която живеем? В опит
Коментари Харесай

Видео: Как изглежда центърът на Млечния път

Как наподобява центърът на галактиката, в която живеем? В опит да отговорят на този въпроси учени от американската галактическа организация НАСА събраха данните от някои от най-силните телескопи на Земята, с които съумяха да основат визуализация на протичащото се в средата на Млечния път.

От гледната точка на супермасивната черна дупка Sgr A* (Стрелец А*), която се приема за център на галактиката, могат да се видят доста звезди, измежду които и 25 бели и мигащи, които не са толкоз огромни. През цялото време те изхвърлят черна до алена до жълта маса, а звездните ветрове към тях се сблъскват един различен.

Визуализация предлага изключителна виртуална екскурзия до центъра на галактиката с 360-градусова гледка. Проект демонстрира нестабилната среда към някои великански звезди и мощната гравитация на голямата черна дупка, която се намира в центъра на Млечния път.


Учените са пресметнали, че Земята се намира на 26 хиляди светлинни години от центъра на галактиката, което съставлява 241 трилиона километра. Въпреки че науката към момента не е напреднала задоволително, с цел да могат хората да пътуват до там, мощните телескопи съумяват да покажат какви процеси се случват към черната дупка.

Визуализацията се основава на рентгенови и инфрачервени лъчи, събрани от следенето на 30 солидни звездни колоса, наречени " вълци ", които орбитират към 1.5 светлинни години от центъра на Млечния път. Мощни вятърни газове, потопени от повърхността на тези звезди, носят някои от външните си пластове в междузвездното пространство.

Рентгеновите лъчи се получават, когато изтичащ газ се сблъска с преди този момент изхвърлен газ от други звезди. Процесът основава ударни талази, сходни на звуковите, които затоплят газа до милиони градуси.

Целта на учените е да схванат по какъв начин взаимодействат обектите в центъра на галактиката с солидната черна дупка, която има масата на еквивалента на четири милиона Слънца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР