Как изглежда потребителската кошница в началото на 2022 година? Колко

...
Как изглежда потребителската кошница в началото на 2022 година? Колко
Коментари Харесай

На пазар в България и Германия: Каква е разликата в цените?

Как наподобява потребителската кошница при започване на 2022 година? Колко повече пари даваме за най-необходимите в кухнята артикули? На тези въпроси се опита да отговори bTV.

Стойността на потребителската кошница, 30 дни от началото на новата година е 89 лева и е по-скъпа от предходната година с 11 лева, когато е била 78. Това пресмятат от държавната комисия по стоковите тържища и борси на база на цените на 27 хранителни артикули. Промяната при доматите импорт за 2022 година по отношение на предходната година е в цели 55 %. Най-ниска за последните 5 години е била цената им през 2018 година Зелето тази година е поскъпнало с 51%. Олиото също бележи огромен растеж - 30%. Брашното също е измежду тези със доста нарастване - по отношение на предходната година, то е поскъпнало с 28%.

Цената на млечните артикули също бележи забележителен растеж. Кашкавалът с 24%, а сиренето с 21% по отношение на предходната година. Има обаче и няколко продукта, които задържат своите ценови прагове - това са оризът, месото и яйцата, за които сега можем да кажем, че държат плато. Как наподобява потребителската ни кошница и къде е по-скъпо – bTV направиха опит в България и Германия. Най-същественото нарастване на храните на едро, което демонстрират анализите на Държавната комисия по стокови тържища и борси стартира през юни 2021 година и продължава до края на годината.

„ Към момента има едно релативно равновесие, споделям релативно, защото това е като буре с барут, което просто няма кой да драсне клечката. Ако нещата на пазара на енергийни запаси продължат в този жанр, продължава цената на възходящите трендове – просто ще сме очевидци на една стабилно възходяща наклонност в цените и нивата на храните “, разяснява Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стокови тържища и борси.

Как тази наклонност се отразява на портфейла на едно малко домакинство? За да поддържа здравословно и разнообразно меню за своята 4-годишна щерка, Девора Йовчева отделя сред 500 и 600 лева месечно от своя бюджет за храна. Най-много в сметката ѝ натежават плодовете. „ Разликата е много огромна, защото нейният десерт нормално е плод и виждам фрапантно нарастване на цените на плодовете “, споделя Девора. Олиото е още един от артикул, за който Девора влиза в магазина на всеки две седмици. Към него прибавяме още пет от най-често търсените и нужни артикули в кухнята и я придружаваме на пазар. Въпреки, че по-високите цени се отразяват на месечния ѝ бюджет, тя споделя, че храната е перото, което не би могла да редуцира. „ От храна и средства за образование, съгласно мен това са последните неща, от които човек би трябвало да икономисва и да прави компромис “, споделя Девора.

Каква е равносметката и след обиколката в магазина? За шестте продукта от потребителската кошница Девора е платила 20 лв. без 5 стотинки. „ Определено ми се коства доста, изключително за олиото и сиренето, което излиза 7,89 лева за кг “, споделя тя. Според Владимир Иванов сега мъчно могат да се вършат прогнози и да има упования, само че картината по нашите ширини демонстрира освен разлики с предишни години, само че и изцяло изменение на пазара. „ Буквално ние имаме пренасяне на кривите и от 2010 година насам, това е рекордно изместване. Към момента към този момент се приказва за изместване на наклонността и тя е много по-висока, като нива, изключително за аграрния бранш, с повишаване цената на газта, торовете и препаратите за химическа отбрана и горивата отидоха доста нагоре “, споделя той.

Но освен в България - целият европейски пазар бележи рекордно високи цени на храните за последните 10 години. Според специалисти, изследващи публичните настройки във Федералната Република във вихъра на следващата Коронавирус вълна хората са подготвени да платят по-висока цена за качествена храна на трапезата си. Павлета също се старае да обезпечи на брачна половинка си r четиригодишния си наследник разнообразно меню. За погледа ѝ не убягват и повишените цени на разнообразни артикули. „ Като сме до магазина ни прави усещане, че има завишение на цените, някои повече, някои по-малко, само че завишението го има “, споделя тя. На днешния пазар ще бъдем дружно в известна верига супермаркети в Германия. Не ние нужно доста време, с цел да излезем с цялостна торба и касова записка в ръка.

„ Нека забележим на бележката, олиото коства 1,79 цента. Това спрямо цените от преди половин до една година се вижда доста повишаване на олиото. След това брашното, то коства 45 цента. При него също се вижда нарастване, само че не чак толкоз осезаемо, както при олиото. Килограм сирене коства 8 евро и 45 цента. Също има нарастване, само че е търпимо. Захарта коства 79 цента. Тя си е запазила цената или, и да има нарастване, то не е като при другите артикули, не е толкоз огромно. Доматите са 4 евро и 29 цента. Да, при тях защото не са сезонен артикул, това също играе някаква роля, само че и те както и други плодове и зеленчуци са се нараснали и то много. На края имаме зелето, което е евро и 24 цента “, споделя Павлета.

17 евро и 1 цент ни бяха нужни, с цел да купим всички шест продукта от листата, като преди година щяха да са нужни към 2 евро по-малко. За българския пазар сметката за същите 6 продукта беше 19,95 лева Година по-рано тя щеше да бъде - 16,25 лева или с 3,70 лева по-скъпо пазарим тази година. С едно конкретизиране - това пресмятане се прави въз основата на цените на едро от анализите на Държавната комисия по стокови тържища и борси. Изводът, който може да създадем е, че почти еднообразно са се нараснали сметките ни тук в България, и тук в Германия. За съпоставяне сред двете страни обаче мъчно можем да приказваме, тъй като пазарите са доста разнообразни, а също така има и спомагателни разноски като логистика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР