Как гледа бизнесът на политическата нестабилност у нас и шансовете

...
Как гледа бизнесът на политическата нестабилност у нас и шансовете
Коментари Харесай

Румен Драганов: Предвиждаме пълно възстановяване на туризма след пандемията през 2024 г.

Как гледа бизнесът на политическата неустойчивост у нас и възможностите за кабинет, с този въпрос Tribune.bg се обърна към доцент Румен Драганов, директор на Институт за разбори и оценки в туризма. Във времето от 1992 до 1994 година той е основен изпълнителен шеф на " Балкан холидейз интернейшенъл ". От 1997 година е ръководител на Комитета по туризъм и зам.-министър на търговията и туризма, а също и член на Националния ръб по туризъм. Във времето от 1999-2006 е ръководител на Съвета по туризъм - София.

Г-н Драганов, отразява ли се на туристическия бизнес политическата турбуленция у нас и неналичието на воля за сформиране на постоянен кабинет от това Народно заседание?

Ако гледаме туризма, преди малко завърши една среща в Народното събрание за макроикономическата рамка и би трябвало да уточня, че браншът договаря сега кревати за 2024 и 2025г. Следващата 2023г. от дълго време е на пазара. Или стратегическият модел на туризма е подобен, че ние работим с един три годишен проект на предвидимост, т.е. ние би трябвало да знаем цените такива, каквито ще бъдат през идващите две години. От тази позиция, намирайки се в Народното събрание, мога да Ви кажа, че за туризма е доста необичайно какво се случва тук, тъй като туристите, които идват и ще дойдат, те нямат никакво отношение към това, което се случва тук. И освен във връзка с България, туристите нямат отношение към това, което се случва в парламентите на европейските страни и Европейски Съюз. Туризмът е феномен и туристите пътуват. Ние сме видели едни моменти, в които постройка на Народното събрание ни гори през 1992г. и доста тежки моменти през 1997г. Туризмът продължи да съществува, ще продължи да съществува и при в този момент основаната политическа рецесия у нас, т.е. ние следим какво ще стане. Но тези нерви, които се хабят сега в обществото, нямат нищо общо с това, което се случва в туризма.

Как ще коментирате, че бяха обещани на превозвачите едни 35 евро на седалка при чартърните полети към нашата страна, а държавното управление не се разплати към избрани самолетни компании и за идващия сезон ще има по-малко чартъри? Така че решенията на Народното събрание за бюджета на страната отново въздействат на туризма!

Това е по този начин. Неизпълнението на това заричане към немски туроператори докара до понижение на чартърните полети към летищата ни за идващия летен сезон. По-точно бе сбъркана формулата за разплащане, тъй като един от огромните немски туроператори е транспортьор, а не може да надвиши избран предел. Това събитие спря заплащанията към него. Сега каква е повода няма никакво значение. Факт е, че ние имаме отдръпване от немския пазар и това ще въздейства на идната 2023г. Но, още веднъж да напомня, че по време на пандемията ние наблюдавахме по какъв начин при неразрешени чартърни полети туристите заобиколиха чартърите и пристигнаха у нас със всевъзможни други самолетни компании, само че пристигнаха тук. Ние на немския пазар имаме 38% възвращаемост и това, което ще следим идващото лято, е, че без значение от понижения брой чартъри ние ще имаме пасажери от Германия. Те няма да пътуват с чартърни полети, само че те ще бъдат в България. 

Ще се оправдаят ли съгласно вас упованията за доста мощен зимен и летен сезон у нас?

Нашите упования са за доста мощен туристически сезон през зимата и през лятото. Като цяло упованията ни за 2024 и 2025г. са позитивни. Ние предвиждаме цялостно възобновяване на числовите индикатори от 2019г. през 2024г., т.е. темпът, с който се движим е напълно естествен. Фактически пандемията почисти туристическия пазар от тези, които нямаха място на полето на туризма и 2022г. видяхме извънредно удовлетворени туристи през лятото. Един високо първокласен туристически артикул автоматизирано води до висока степен на повтаряемост през идната година, което подсигурява, че ще има търсене на този артикул.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР