Как един гаден стомашен вирус ни дава възможност да разгадаем

...
Как един гаден стомашен вирус ни дава възможност да разгадаем
Коментари Харесай

Заразяването със стомашен вирус може да е причина за болестта на Крон

Как един гнусен стомашен вирус ни дава опция да разбираем по-добре тайните на храносмилателната система. При проби върху мишки е открито, че норовирусът инфектира някои кафези в лигавицата на червата.

Когато се вършат флуоресцентни микроскопии, сходно на фар в мрачно море тези кафези светят и потвърждават съществуването на зараза с норовирус, оповестяват откривателите.

Ако норовирусът нападна тромбоцитите, “това е най-вероятно клетъчният вид, който би трябвало да лекуваме ”, споделя откривателят Крейг Уилън - академик физик и учител в Медицинския лицей на Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

В международен мащаб норовирусът предизвиква към един на пет случая на изострен гастроентерит. Това е заболяване с повръщане и диария, съпроводено от бърза дехидратация. Повече от 200 000 души годишно умират от ентерити, съвсем всички в разрастващите се страни. Норовирусът даже е изолиран измежду участници на Зимните олимпийски игри през 2018 година в Пьончанг, Южна Корея. Съобщава се, че е заразил към 275 души, в това число няколко спортисти.

Но малко се знае за това по какъв начин норовирусът, който в действителност е група от вируси, прави мръсната си работа в тялото - в това число какви кафези го насочват. Откриването на ролята на трофичните кафези във взаимоотношенията сред вируса и неговия правоприемник е значима стъпка напред, разяснява имунологът Дейвид Артис от Weill Cornell Medicine в Ню Йорк.

Уилън и сътрудниците му преди този момент са разкрили протеина, от който норовирусът се нуждае, с цел да влезе в клетките на мишки. Те са употребявали този протеин, с цел да разкрият ролята на специфични кафези, които неотдавна бяха свързани с избран тип имунен отговор.

Констатацията, че норовирусът нападна тромбоцитите, се вписва в предходни проучвания на вируса и други патогени. Чревните паразитни червеи могат да влошат норовирусната зараза при мишки. Имунни кафези на възпалението се усилват по брой по време на тези инфекции.

Умъртвяването на чревните бактерии пък приключва норовирусните инфекции, потвърждават при проучване на мишки. В новото изследване Уилън и сътрудниците му разкрили, че третирането на бактериите с антибиотици понижава генетичната интензивност на тромбоцитите.

Връзката сред някои типове кафези и норовирусите може да се окаже плодотворна и за проучване на възпалителни болести на червата, да вземем за пример заболяването на Крон. Съществуват избрани генни разновидности, които усилват риска от развиване на болест на Крон или на улцерозен колит. Изследователите допускат, че външно влияние, като да вземем за пример зараза, е това, което в последна сметка отключва тези възпалителни болести на червата. В друго проучване Уилън отбелязва, че мишки, генетично предразположени към заболяването на Крон, са развили признаци на това заболяване, откакто са били инфектирани с норовирус.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР