Как е възможно нещо на пръв поглед толкова безобидно, каквото

...
Как е възможно нещо на пръв поглед толкова безобидно, каквото
Коментари Харесай

Защо порязването от лист хартия боли толкова много

Как е допустимо нещо на пръв взор толкоз безобидно , каквото е елементарният книжен лист, да предизвиква толкоз доста болежка при едно невнимателно придвижване на пръстите по ръба му?

Няма задоволително доброволци, които биха се присъединили в научно проучване на казуса, като дават пръстите си, само че въз основата на странични знания по анатомия, учените имат няколко догатки, които изясняват болката.

Една от аргументите е големият брой нервни окончания по върховете на пръстите . Рецепторите, които дават отговор за възприятието на болежка, се назовават ноцирецептори .

Може да съпоставим количеството им с това по гърба, да вземем за пример - просто огънете един кламер, тъй че двата му края да бъдат допустимо най-близо един до различен и убодете първо пръста, а по-късно кожата на гърба си.

Ще установите, че на гърба мъчно ще разграничите двете връхчета като обособени точки , за разлика от чувството на пръста. Това потвърждава по-голямата сензитивност на пръстите.

 Снимка 340743

Тъй като порязването от хартията не е доста надълбоко и не визира кръвоносните съдове, механизмите за отбрана на тялото , като съсирване на кръвта и формиране на струпей, не сработват . Така раната не се затваря елементарно и рецепторите остават открити и незащитени, а всяко разпъване на кожата, отваря раната.

Друга причина е неравността на ръба на листа . Въпреки че наподобява еднакъв и равен, в случай че го погледнем под нарастване, ще забележим, че това не е по този начин и вредите, които нанася върху тъканите са по-големи от предстоящото.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР