Как да се върнат ромските деца в училище - това

...
Как да се върнат ромските деца в училище - това
Коментари Харесай

Как да се върнат ромските деца в училище?

Как да се върнат ромските деца в учебно заведение - това беше един от главните въпроси на конференция в столицата, проведена от Световната ромска организация. Сред предложенията - да не се отделят ромските деца в обособени учебни заведения и да се ползват санкциите за ранни бракове.

В община Сливо поле, Русенско, напълно скоро са омъжени две малолетни девойки и на родителите им не е наложена санкция. В село Малко Враново откриваме едно от девойките, заменило учебното заведение с ранна сватба.

Ивелина Златева споделя, че няма копнеж да посещава учебно заведение. На въпроса по какъв начин ще работи без тапия дава отговор, че не желае да работи.

Майката споделя, че през септември са я спрели - на 14 години, тъй като не желае да върви. Бащата добавя, че не са били санкционирани поради това.

В последна сметка Ивелина избягала от мъжа си и в този момент нито учи, нито гледа семейство. Историята й на конференцията през днешния ден описа посредникът Айдън Ахмедов. Той се обърнал и към полицията, за какво не са санкционирани родителите.
Айдън Ахмедов, експерт по интеграция, община Сливо поле: Отговорът беше напряко комичен - " То при вас е традиция ". И аз му отговорих по този начин: " Ама аз по традиция обичам да извършвам кражба, обичам да неистина, това какво вършим в този момент ".
Ахмедов добави, че преписки се подавали в прокуратурата, само че решения на съда нямало. Механизмът за включване на ромските деца в учебно заведение не работи добре, обобщиха през днешния ден на конференцията. Доказателството, съгласно тях, всяка година отпадат по 15 хиляди деца- част от тях стават майки, други са в чужбина. И още - учебните заведения, където има единствено ромски деца- да се закрият.
Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация: Не може единствено един етнос, 100% цигански учебни заведения. Там се приказва единствено на цигански език.
Другата позиция.
Христо Христов, зам.- кмет на община Слатина: Когато в един клас дойдат повече от 10 ромчета, българските родители стартират да изместват детето си в различен клас или друго учебно заведение.
Днес беше подложен и въпросът- по какъв начин да спре практиката, против възнаграждение, родители да заверяват нотариални заявления и да пускат децата си сами в чужбина. А там те или просят, или проституират.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР