Как да се преодолее проблемът с презастрояването e основен акцент

...
Как да се преодолее проблемът с презастрояването e основен акцент
Коментари Харесай

Рецептите на кандидатите за кмет срещу презастрояването на София

Как да се преодолее казусът с презастрояването e главен акцент в предизборните стратегии на претендентите за кмет на София.

Градът е препълнен от здания в южната и източната си част. Между блоковете в жилищните комплекси като " Младост ", " Овча купел " и " Обеля " законно се появяват нови здания. В сякаш първокласните нови квартали под Витоша от безредното застрояване не остана място за улици, за зелени площи, за детски градини и учебни заведения. На разнообразни места в града изненадващо изникват небостъргачи, които в допълнение сгъстяват града и засенчват близките здания. В същото време западните и изключително северните квартали очевидно са настрани от огромните инфраструктурни планове. Сега София като че приключва до Централната гара.

Такива констатации могат да се чуят на митинги и на предизборни срещи. " Дневник " показва какви решения оферират самостоятелният Борис Бонев от " Спаси София ", арх. Борислав Игнатов от " Демократична България ", самостоятелната Мая Манолова, подкрепена от Българска социалистическа партия и други партии, и кметът Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. Идеите им са изложени по реда, по който оповестиха стратегиите си.

Бонев ще основава нов град, наименуван Северна София

В програмата си " План за София " Бонев пръв стартира концепцията за нов град в свободните общински територии сред квартала " Враждебна " и Северната дъга. Площта им е 700 000 кв.м. Нарекъл е бъдещия град Северна София и желае да пренасочи натам новото строителство в града. На частните притежатели на парцели в междублоковите пространства на сегашните жилищни комплекси може да бъде препоръчано да ги заменят с терени в Северна София. Общината може да построи инфраструктурата - третата метролиния елементарно може да се продължи до там, а може да се влага съществено в пътната мрежа и градската среда на Нови Искър, Орландовци, Бенковски, Ботунец.

Игнатов ще трансформира Общия проект на столицата

Арх. Игнатов вижда първопричината за казуса в Общия организационен проект на София (ОУП). За да спре презастрояването, той ще понижи параметрите за повърхност и величина на постройките. Ако един жилищен комплекс е бил планиран през 80-те години за 100 000 поданици, то в Общ устройствен план, признат през 2009 година, е повишен показателят за активност на застрояване в комплексите от 1 на 3. Така същият комплекс към този момент може да поеме здания за 300 000 поданици без никакво развиване на уличната мрежа.

Игнатов ще стопира този проблем, както и безредното строителство на небостъргачи като наложи провеждането на голям брой действителни публични разисквания с жителите на бъдещите капиталови план в техния квартал. Сега тези разисквания се правят манипулативно и хората в един миг с изненада виждат, че пред домовете им стартира градежа на голяма постройка, счита той.

Манолова е за обезщетяване на притежателите на частни терени сред блоковете

Манолова е възприела концепцията за ориентиране на новото строителство към северните територии. Тя е нарекла бъдещия нов квартал Северен град и го разполага сред Северната дъга и полите на Стара планина. Там ще се строят единствено нискоетажни здания и еднофамилни къщи.

На терена на летището в Доброславци да бъде построен центърът на този нов квартал на София, възнамерява Манолова.

Тя предлага Столичната община да обезщети заслужено частните притежатели на терени в междублоковите пространства и прибавя привилегия за тях – да бъдат освобождавани от такса боклук терени, планувани за озеленяване.

Фандъкова ще спре реституцията до края на 2020 година

Фандъкова дава обещание да назначи заместител кмет с сектор " Строителство ", който да дава отговор за планирането и построяването на всички обществени планове - " специалист с потвърден престиж в региона ".

Срещу презастрояването тя предлага да се усилят отстоянията при градеж на нови здания в осъществените жилищни комплекси. Тази мярка е да отбрани междублоковите пространства. Фандъкова желае да наложи краен период за реституцията до края на 2020 година, с цел да спре придобиването на парцели посредством фиктивни реституционни искания.

Фандъкова дава обещание да сътвори стратегия за изкупуване на частни терени, отредени за озеленяване. Отделно ще наложи възбрана за смяна на предназначението на парцели, отредени за обучение. Така ще се запазят терените, планувани в устройствените проекти за детски градини и учебни заведения.

Тя дава обещание наложителна приемна за жители един път седмично при всеки нов инфраструктурeн обект. Ще предприеме дейности за облекчение на процедурата за отчуждаване на частни парцели, когато се построяват улици в новите квартали.

В идващите дни " Дневник " ще показа решенията на претендентите за кмет на София за озеленяването и достъпа до Витоша, на дигитализацията на общинските услуги. Вече бяха разказани концепциите им за транспарантни публични поръчки.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (192)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР