Как да се преодолее проблемът с презастрояването e основен акцент

Как да се преодолее проблемът с презастрояването e основен акцент ...

Рецептите на кандидатите за кмет срещу презастрояването на София.Как да се преодолее проблемът с презастрояването e основен акцент в предизборните програми на кандидатите за кмет на София.

Градът е претъпкан от сгради в южната и източната си част. Между блоковете в жилищните комплекси като "Младост", "Овча купел" и "Обеля" законно се появяват нови сгради. В уж луксозните нови квартали под Витоша от хаотичното застрояване не остана място за улици, за зелени площи, за детски градини и училища. На различни места в града изненадващо изникват небостъргачи, които допълнително сгъстяват града и засенчват околните сгради. В същото време западните и особено северните квартали видимо са настрана от големите инфраструктурни проекти. Сега София като че завършва до Централната гара.

Такива констатации могат да се чуят на протести и на предизборни срещи. "Дневник" представя какви решения предлагат независимият Борис Бонев от "Спаси София", арх. Борислав Игнатов от "Демократична България", независимата Мая Манолова, подкрепена от БСП и други партии, и кметът Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. Идеите им са изложени по реда, по който оповестиха програмите си.

Бонев ще създава нов град, наречен Северна София

В програмата си "План за София" Бонев пръв лансира идеята за нов град в свободните общински територии между квартала "Враждебна" и Северната тангента. Площта им е 700 000 кв.м. Нарекъл е бъдещия град Северна София и иска да пренасочи натам новото строителство в града. На частните собственици на имоти в междублоковите пространства на сегашните жилищни комплекси може да бъде предложено да ги заменят с терени в Северна София. Общината може да изгради инфраструктурата - третата метролиния лесно може да се продължи до там, а може да се инвестира сериозно в пътната мрежа и градската среда на Нови Искър, Орландовци, Бенковски, Ботунец.

Игнатов ще променя Общия план на столицата

Арх. Игнатов вижда първопричината за проблема в Общия устройствен план на София (ОУП). За да спре презастрояването, той ще намали параметрите за площ и големина на сградите. Ако един жилищен комплекс е бил проектиран през 80-те години за 100 000 жители, то в ОУП, приет през 2009 г., е увеличен индексът за интензивност на застрояване в комплексите от 1 на 3. Така същият комплекс вече може да поеме сгради за 300 000 жители без никакво развитие на уличната мрежа.

Игнатов ще спира този проблем, както и хаотичното строителство на небостъргачи като наложи провеждането на множество реални обществени обсъждания с гражданите на бъдещите инвестиционни проект в техния квартал. Сега тези обсъждания се извършват манипулативно и хората в един момент с изненада виждат, че пред домовете им започва строежа на огромна сграда, смята той.

Манолова е за обезщетяване на собствениците на частни терени между блоковете

Манолова е възприела идеята за насочване на новото строителство към северните територии. Тя е нарекла бъдещия нов квартал Северен град и го разполага между Северната тангента и полите на Стара планина. Там ще се строят само нискоетажни сгради и еднофамилни къщи.

На терена на летището в Доброславци да бъде изграден центърът на този нов квартал на София, планира Манолова.

Тя предлага Столичната община да обезщети справедливо частните собственици на терени в междублоковите пространства и добавя привилегия за тях – да бъдат освобождавани от такса смет терени, предвидени за озеленяване.

Фандъкова ще спре реституцията до края на 2020 г.

Фандъкова обещава да назначи заместник кмет с ресор "Строителство", който да отговаря за планирането и изграждането на всички публични проекти - "експерт с доказан авторитет в областта".

Срещу презастрояването тя предлага да се увеличат отстоянията при строеж на нови сгради в реализираните жилищни комплекси. Тази мярка е да защити междублоковите пространства. Фандъкова иска да наложи краен срок за реституцията до края на 2020 г., за да спре придобиването на имоти чрез фиктивни реституционни претенции.

Фандъкова обещава да създаде програма за изкупуване на частни терени, отредени за озеленяване. Отделно ще наложи забрана за промяна на предназначението на имоти, отредени за образование. Така ще се запазят терените, предвидени в устройствените планове за детски градини и училища.

Тя обещава задължителна приемна за граждани веднъж седмично при всеки нов инфраструктурeн обект. Ще предприеме действия за облекчаване на процедурата за отчуждаване на частни имоти, когато се изграждат улици в новите квартали.

В следващите дни "Дневник" ще представи решенията на кандидатите за кмет на София за озеленяването и достъпа до Витоша, на дигитализацията на общинските услуги. Вече бяха описани идеите им за прозрачни обществени поръчки.

Всичко, което трябва да знаете за:Местни избори 2019 (192)

Източник: dnevnik.bg