Как да се преобрази мястото, известно като Жабарник, Дупка, Язва,

...
Как да се преобрази мястото, известно като Жабарник, Дупка, Язва,
Коментари Харесай

Идея: „Манежная площадь” да сътворим в Бургас край Альоша, вместо незавършения ГУМ

Как да се преобрази мястото, известно като ”Жабарник ”, " Дупка ", " Язва ", " Развъдник на комари " и впрочем синоними на нещо неугледно,  в центъра на Бургас?  Това е една от тематиките, които ще се разискват съществено в идващите няколко месеца, тъй като би трябвало да се вземе значимо решение, което да дефинира развиването на централната градска част за десетилетия напред, написа Флагман.

Става въпрос за имота от 12 дка на недостроения ГУМ зад металните огради на площад „ Тройката ”, който от 30-ина години е изцяло негоден. Припомняме, че започва процедура по обособяването му в площад, а кметът Димитър Николов даде алегоричен старт на разискванията на другите концепции за площада.

Едни смятат, че е добре да има огромен градски музей, други - единствено парково пространство, трети желаят хибридна повърхност – парк, фонтани и площад.

Вчера Флагман.бг сподели част от най-интересните оферти, а минути по-късно получихме писмо от нашата читателка Габриела Петрова , която е бургазлийка, само че, както излиза наяве от писмото, от много време живее на „ Рубльовка ” в Москва. Това е кварталът на изобилно богатите московчани.

Читателката на Флагман.бг ни написа: „ Сега съм на 56 години и помня 1985 година, когато бяха положени основите на ГУМ, живеех на ул. ”Хан Аспарух ” и за мен това беше огромно събитие. Отлично познавам разположението на родния ми площад „ Тройката ” и незавършения градеж, както и пл. „ Манажная ” при нас. Това е моето предложение. И е тъкмо ”.

 „ Манежная площадь ” е парково-площадно пространство с под земята търговски център. Това е една от най-големите забележителности на съветската столица. В средата на композицията има голям купол, който в действителност е част от подземния търговски център. 











Подобна концепция би могла да се приспособява и в Бургас, само че под 12-те дка площад да не са магазини, тъй като така или другояче и в този момент има голям брой свободни търговски площи в центъра, а да се обособят административни пространства, арт пространства, изложба и т.н.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР