Как да се подобри качеството на обслужване в хотелите по

...
Как да се подобри качеството на обслужване в хотелите по
Коментари Харесай

Как да се подобри качеството на обслужване в хотелите по Черноморието?

Как да се усъвършенства качеството на обслужване в хотелите по българското Черноморие обсъждаха специалисти в сектора на семинар в курорта " Златни пясъци " край Варна. Специалисти от Турция споделиха положителните си практики и препоръки по какъв начин да бъдат приложени у нас.

Златни Пясъци, Варна

Страната ни е привлекателна дестинация с положителни позиции в района. Обслужващият личен състав на хотелите у нас обаче не е добре подготвен, а това отблъсква туристите.
Юксел Зюлфекяр – Министерство на туризма на Турция: Най-важното са високо квалифицираните фрагменти. Затова Министерството на туризма в Турция работи дружно с всички останали министерства, изключително с това на образованието.
През предишния туристически сезон Турция съумя да притегли близо 70 на 100 повече летовници спрямо предходните години. За да ги задържи за свои клиенти, обаче, основна роля имат освен наличните цени.
Нурай Иньонтепе - общоприет консул на Република Турция в Бургас: Тайната в услугите е усмивката, нещо, което липсва, нещо, което бихме им предали като наш опит.
Според мениджъра Павлин Косев, част от сполучливата формула да ръководиш хотел е целогодишната претовареност на фрагментите, което разрешава надграждане на уменията им. Заплащането не е без значение, само че по-важни са лоялността и мотивацията на чиновниците.
Павлин Косев – управител на хотел: Тяхното равнище на възнаграждение сигурно не е по-добро, тъй като доста от нашите чиновници споделят - да, но те взима т доста по-високи заплат и. Не, не е по този начин. Като стандарти са на едно равнище по отношение на България.
Според специалистите от южната ни съседка е значимо да изследваме настройките и упованията на туристите и да се съобразяваме с тях.
Юксел Зюлфекяр – Министерство на туризма на Турция: Формата ол инклузив от ден на ден омръзва на нашите клиенти и по тази причина не стопираме да търсим други възможности, с които прелестно да ги изненадаме. Непрекъснато търсим нови форми на обслужване.
Другата причина Турция да обмисля отвод от системата ол инклузив е, че тя не подтиква летовниците да излязат отвън туристическите комплекси. А това спъва локалната търговия и развиването на културния туризъм.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР