Как да се платят парите на пътностроителните фирми? Това увеличи

...
Как да се платят парите на пътностроителните фирми? Това увеличи
Коментари Харесай

Депутатите не позволиха на Асен Василев да плати на пътните строители

Как да се платят парите на пътностроителните компании? Това усили напрежението в пленарна зала по време на гледането на актуализацията на бюджета. Решението на въпроса идва като предложение от финансовото министерство и е подкрепено от бюджетна комисия. Самото предложение бе показано от министър Асен Василев, който предлага със глобата на Народното събрание да се разреши на АПИ да подписа анекси към договорите до цената на фактурираните и направените действително действия до края на 2021 година Иначе направените възлагания са в нарушаване на Закон за обществените поръчки, който лимитира спомагателните контракти и възлагания да надвишават 50% от главния.

На депутатите е възложен и лист с таблица, където са изброени компаниите и съответните контракти и възлагания. Общата сума е към милиард и 300 млн. лв.. От тях към 100 милиона са за почистването на пътищата през тази зима, а Асен Василев категорично посочи, че в случай че депутатите не гласоподават предлагането няма да има кой да чисти пътищата тази зима.

Реакцията пристигна от ГЕРБ и депутатът Радомир Чолаков, който призна от трибуната, че стартира да се смята към този момент за неюрист. Той зададе като правист обаче няколко въпроса: Какъв е правният резултат от едно такова решение на Народно събрание, има ли различен подобен казус? Как по този начин ние, законодателната власт, променяме един закон по разпореждане на изпълнителните власт?

" Надминахме всичко към този момент... Това е безспорен срам, юридически скандал " - възкликна Чолаков.

Георги Свиленски се включи с констатацията, че това е върхът на ръководството на двамата министри на ГЕРБ Аврамова и Нанков, които с дейностите си действително принуждават Народно събрание със смяна в закон да трансформира Закон за обществените поръчки. Потърпевшите от безобразията на Аврамов и Нанков са компаниите, служащите, които обаче са си свършили работата, а в този момент и страната ще остане без зимно разчистване. " Нанков да пристигна и да изясни какво е правил с парите на българските данъкоплатци. Излезте и кажете за какво не сте платили на компаниите и за какво няма кой да почиства пътищата ", прикани Свиленски. Неговата оценка е, депутатите са сложени в нелепата обстановка да узаконяват беззаконието на тези двама министри.

Няколко пъти ръководителят на Народно събрание Ива Митева прави забележка на депутата Николай Нанков да не подвиква от мястото си в зала, все пак нито Нанков, нито Аврамова взеха думата от трибуната.

Депутатът Атанас Славов от Демократична България също даде оценка - това е " екзотична юридическа структура ". " Предлага ни се да санираме поръчки на ГЕРБ и по този метод на осуетим следствие и едно вероятно наказателно гонене на престъпления. " Именно поради това от " Демократична България " няма да поддържат такова решение.

Мая Манолова от ИСБНИ съобщи, че става въпрос за в действителност безобразни неща и направи опит да се отсрочи полемиката по тематиката за идната седмица, само че откакто й бе отказано, Народното събрание излезе в почива.

След това депутатите не гласоподаваха предлагането на министър Асен Василев. Процедурата беше изпълнена, откакто Мария Капон отдръпна предлагането си за преходните и заключително разпореждания на Закона за държавния бюджет, през който се даваше тази опция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР