Как да се оползотвори северното крило на Централната минерална баня

...
Как да се оползотвори северното крило на Централната минерална баня
Коментари Харесай

Конкурс ще реши да има ли спа център в Централната минерална баня

Как да се оползотвори северното крило на Централната минерална баня в София, което към момента не е ремонтирано, бе тематиката на извършеното онлайн разискване на концепции за развиването му. Даяна Николова, проектант по културно завещание и Любо Георгиев, началник на общинското дружество " Софпроект " показаха основни моменти от план за задание за предстоящ конкурс пред публика от над 80 души, които имаха опция да задават въпроси и да насочат оферти онлайн.

 Мансардният етаж на северното крило.
© Велко Ангелов

Мансардният етаж на северното крило.

От 2015 година в централното и южното крило на постройката е Регионалният исторически музей на София. Този план бе финансиран със 7 милиона лв. по европроект. От няколко години се води спор сред Столичната община и неправителствени организации и жители дали северното крило също да стане музей или там да се възвърне балнеологията.

Да се предлага резистентен бизнес модел, желае основният проектант на София

Главният проектант на София Здравко Здравков съобщи, че е извънредно значимо концепциите за бъдещия конкурс за северното крило на Централната баня да оферират резистентен бизнес модел за действието на постройката. По предходни калкулации на Столична община за създаване на спа център там ще са нужни най-малко 8 милиона лв..

" Необходима е вярна идея за развиването на неизползваната част от Централната баня, която да докара след себе си до архитектурен конкурс за това крило от постройката. При
оценяването на предложенията повече точки би трябвало да получат участниците, които са
създали пространството, ситуирано западно от банята, а не са се лимитирали единствено до
постройката. Може да се намерения за функционално обвързване на постройката с околното
пространство. ", разяснява арх.Здравков.

" Визия за София ": Концепциите да се съобразят с потреблението на минералната вода

" При представянето на концепциите и предложенията ще би трябвало да се вземат поради следните наложителни условия: да се употребява минералната вода, да се почете и включи културното завещание, да се съобразят съществуващите функционалности и подтекст, да се добави ново значение и стойност за града, всичко това да се аргументира стопански ", сподели Любо Георгиев, който е и началник на общинската самодейност " Визия за София 2050 ".

Организаторът на концепцията за предстоящ конкурс за Централната баня - " Софпроект ", предлага на всички жители и експерти да се срещнат с препоръчаното задание и да изпратят отзиви, мнения и рекомендации по него на имейл [email protected] до 9 април.

Получените оферти ще послужат за завършване на документа и в края на април се планува да бъде оповестена и самата отворена покана. Видео и аудио запис от онлайн представянето към този момент е оповестен на адрес https://sofproect.com/portfolio/banya/.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (204)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР